Раст БДП-а у првој половини године 4,5 одсто

Током разговора са ММФ-ом истакнуто је да ће раст плата и пензија зависити од тога колико ће износити привредни раст у другом кварталу

(Фото Пиксабеј)

За запослене у јавном сектору и пензионере, који од јесени очекују повећање личних примања, стигла је добра вест. Званична статистика објавила је податак да је реални раст бруто домаћег производа (БДП), односно свега што грађани и привреда створе за годину дана, у другом тромесечју износио 4,4 одсто. Тај резултат министар финансија Синиша Мали већ је описао као импресиван.

Шта то конкретно значи за буџетске кориснике који се надају повишицама? И да ли ће импресиван привредни раст грађанима и пензионерима донети и импресивна повећања плата и пензија?

Током разговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) неколико пута је истакнуто да ће раст плата и пензија зависити од тога колико ће износити привредни раст у другом кварталу. Када је о расту зарада реч, званичници ММФ-а неколико пута су наглашавали да повишице морају да прате реалан раст привреде. Другим речима, кад се на планирани привредни раст од 3,5 одсто дода очекивана инфлација, та повећања би требало да буду око шест или, у најбољем случају, седам одсто. Уколико би до краја године раст био већи од плана, онда би и повишице могле да буду веће.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. БДП је сасвим небитан податак. То што стране компаније овде зарађују, порезе не плаћају, а профит носе куд им је воља – пише се нама у БДП. Пишу нам се и узети кредити, које ће унуци да враћају. То је наших 4.5%.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading