Бранко Ружић: Није прихватљиво да разговарамо о размени територија

Много возова је прошло које нисмо искористили, за шта одговорност сносимо сви заједно, сви политичари и политичке елите које су битисале свих ових година

Бранко Ружић (Извор: N1)

Министар Бранко Ружић каже да идеја о размени територија с Косовом, која се помиње у последње време, не може да буде легитимна и да није прихватљиво да се о томе говори. Говорећи о тврдњама из опозиције да ће референдум о Косову бити одржан 4. новембра, каже да смо далеко од тога да тако брзоплето заокружујемо нешто што је од виталне важности.

Идеја размене територија, кад се говори о решавању косовског питања, није нова, али никада до сада није толико била помињана нити цитирана, и то не само у домаћој штампи. На питање да ли је то део преговарачке тактике или та идеја има легитимитет, министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић одговара да то не може да буде легитимна идеја, нити је ико, како каже, помиње на валидан начин.

Много возова је прошло које нисмо искористили, за шта одговорност сносимо сви заједно, сви политичари и политичке елите које су битисале свих ових година, навео је Ружић.

„Нико то није помињао, нити је то прихватљиво да разговарамо о размени територија. Да ли је то, просто, рационално и реално у овом тренутку разговарати… Шта ће бити епилог овог дијалога зависиће од државничке мудрости, које са наше стране, сигуран сам, не недостаје… Али је важно и да они који седе у Приштини, ослушну ехо свог личног сагледавања ситуација, не искључиво да буду нечији референти… И када то буде ситуација, сигуран сам да ћемо доћи до компромиса“, каже Ружић.

Он напомиње да то неће бити идеално решење, јер ће свака страна нешто да изгуби, али, додаје – не можемо да имамо монолог. „Србија покушава да све релевантне међународне факторе убеди у чињенице које су јасне и релевантне и мислим да на том пољу, колико год то било тешко, мислим да идемо у добром смеру и да ће држава Србија успети да изнедри неко решење које ће на дуже стазе бити једино рационално и задовољавајуће, пре свега по српски народ“.

Говорећи о референдуму и тврдњама из опозиције да ће он бити одржан 4. новембра, Ружић наводи да нема званичне најаве за то. „Мислим да смо далеко од тога да тако брзоплето заокружујемо нешто што је од виталне важности за Србију… Али то што не можемо брзоплето, можемо брзо уколико постоји воља на свим странама и у Бриселу и у Вашингтону и у Москви и у Пекингу, у Београду наравно, али мора да постоји и у Приштини“, навео је.

Оцењује да то што опозиција прича је просто у недостатку програма или политика, и да они сваког часа баце понеки пробни балон да би имало о чему да се полемише.

СПС никада није бежала од нечега таквог и сматрамо да је референдум један од најбољих инструмената да се дође до јасног става грађана, али мислимо да је преурањено да говоримо о неким датумима, јер се до тога може доћи кад се направи један шири консензус, капацитет свих оних елемената који могу бити подастрти грађанима да кажу да или не, додаје.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 30. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading