Епископ Атанасије (Јевтић): Пораст Вучићевог дефетизма у издаји Косова и Србије и изругивању српском народу

Говори нам свемоћни диктатор, каквог није било у Србији, да не знамо како је на Косову – јер „нисмо тамо били“, а у ствари, он лично нити бива, нити непосред­но зна стање на Косову и Метохији

Епископ Атанасије (Јевтић)

Господин самохвалисави Председник унесрећене под њим Србије не пропушта прилику да свој дефетизам и безнађе подмеће Србији и Српском народу, како на Ко­сову и Метохији, тако и на југу Србије, и надаље све до „Београдског пашалука“, па и Србима преко Дрине.

Ако господин Председник Србије поручује како ћемо кроз 40, па онда „поправља“ на 20 година, „бранити Врање“, мисли да је, ваљда, Српски народ то­лико глуп, колико је он недотупав, кад неће да призна да управо под његовом апсолутистичком влашћу – личним терором, села на југу Србије, у којима је доне­давно Шиптара било само неколико процената, сада су у наглом порасту тог про­цента (пример Медвеђа код Лебана, где Шиптара доскоро беше 5%, сада они с Косова долазе и гласају до 12%), па за то бескрупулозно клевета и окривљује Српски народ – онда је то само доказ пораста његовог дефетизма, издаје и изругивања.

Ако Хрватима изјављује да „сви Срби знају да је Косово већ изгуб­љено“, а не каже да је то „губљење“ у последњој деценији само плод његове непатриотске и недржавничке политике, његовог „неуморног даноноћног рада“ и флоскула о „миро­творству“ и „евроинтеграција­ма“ (за које сâм признаје „да нам ништа не дају“), као и празнословне вербалистике да ће „бранити Српски народ“ – а он је уствари поставио „интегрисане границе“ на Јарињу, Брњаку, и 30 километара источно од Грачанице (у Јабланици, близу Лебана, где сам скоро био), итд. – онда шта је то него замајавање (читај: изругивање и понижавање) Срп­ског народа.

Све његове самохвале о „порасту стандарда“ и „смањењу дуга“, „повећању БДП-а“, „плата и пензија“, итд. (као да смо Цинцари које инте­ресују само паре) – такође су у стварности ругање Српском народу, што нам може посведочити саваки српски сељак, не само запостављен, него упропашћен његовом „економском политиком“, Макс-Веберов­ским протестантским псевдо-социјализмом, његовим просјачким „инвестицијама“ и Поперовском теоријом „Отвореног друштва“.

Говори нам свемоћни диктатор, каквог није било у Србији, да не знамо како је на Косову – јер „нисмо тамо били“, а уствари, он лично нити бива, нити непосред­но зна стање на Косову и Метохији.

(Признаје да његова фамозна ЗСО, за коју се његови трабантски послу­шници хвале да је победио са 5 : 0, – неће бити формирана; притом у ту ЗСО није укључена ниједна Српска Заједница из Метохије, а има их! и тамо се Срби још увек враћају и крваво опстају, иако по цену великих жртава, док његова послушна му „Српска листа“ – чули смо их јуче како себе представља­ју за „једине представнике“ Срба на Косову, а Црквене људе, па и самог Вла­дику Теодосија, подругљиво исмева: како, тобож, „добијају паре од Шиптарâ“).

Господине Председниче, стално нам помичете рок кад ћете народу открити свој „план о Косову“, бољерећи, шта сте обећали или већ дали, или, шта су вам „обе­ћа­ли, а не дају“ – и тиме само обелода­њујете своју ноторну самохвалисаву демагогију!

Изгледа да ојађеном Српском народу и читавој СРБИЈИ (за коју се толико „бусате у прса“, као да је она ваша „прћија“ и „феудални посед“) остаје још да спроведете, тј. изманипулишете (а ви сте мајстор у томе), фамозни „референдум“, да би њиме под­метнули Српском народу вашу издају као његову самоиздају, за коју ће опет он, а не Ви, бити крив.

Ово пишем као човек Србин, рођен и одрастао у Србији, који је низ годинâ про­вео на Косову и Метохији, и на коме и где у току године проведе добар део време­на са својим Народом и својим Светињама.

Сабор Св. Арханђ. Гаврилa
Лета Господњег 2018.

Епископ Атанасије (Јевтић),
онај који је ове године на Газиместану
говорио стихове Милана Ракића:

„…Данас нама кажу, деци овог века,
да смо недостојни историје наше,
да нас захватила западњачка река,
и да нам се душе опасности плаше.
Добра Земљо моја, лажу!“[1]

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, 27. 7. 2018)


[1] Као што његова Премијерка лаже, кад Србима у очи, па и у иностранству, каже: „Не можемо да кажемо да је Косово Србија“!



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

17 replies

  1. Ваше Преосвештенство!
    Ово о Вучићу је све на свом месту.Али Вас молим, најпре се помирите са својим братом ЕРПКиМ Артемијем и залечите раскол у СПЦ-и који сте сами изазвали.
    Кренимо најпре сами себе да исправљамо…..

  2. Пошто сам (на жалост само делом) и Цинцарин, остављам напад владике Атанасија на Вучића и његову политику, вама, чистим Србима да коментаришете. Оно што ме је у његовом тексту погодило, и одвратно ми је, је његов неукусни, расистички и потцењивачки испад против Цинцара:. КОправдани критикујући Вучића, он каже и ово: “ …Све његове самохвале о „порасту стандарда“ и „смањењу дуга“, „повећању БДП-а“,„плата и пензија“, итд. (као да смо Цинцари које интересују само паре) …“. Овим је г-дин Атанасије показао и своје незнање историје српског грађанског друштва, јер је у његовој основи, и у развоју српског грађанског друштва, улога баш тих “Цинцара које интересују само паре“ била од неоцењиве вредности. Препоручујем му, и осталима који деле његове мутне погледе на то питање да прочитају монографију проф. Д.Ј.Поповића “О Цинцарима; прилог питању постанка нашег грађанског друштва“, Београд 2008 (треће издање). Можда им после тог читања не би падало на памет да чине такво бедасто поређење као овај преосвећени владика.

  3. Цинцари, Куцовласи или Арумуни су један веома страдални православни и Србима близак народ. Прогоњени и пострадали од исламско/арнаутског терора успели су да одрже своју православну веру, али су били развејани углавном из арнаутских крајева по Елади, Србији и Румунији, а свуда су дали свој позитиван допринос култури, науци политици…
    Употребити тако примитаиван расистички стереотип против једноверног народа је недостојно јавног делатника. Али не чуди таква изјава, с обзиром да долази од једног од оних који брата по духовном оцу годинама распињу на стуб срама јавно клевећући и лажући против њега по тровачницам као што су Курир и ини. У односу на те текстове, из пера истога аутора, ово ружно поређење дође као блага реч.

  4. Суштина овог текста није расправа о Цинцарима, него издаја. Али је добар показатељ стања у Србији. За господу Цинцаре је важније да се рачисти да ли их је неко омаловажио тиме што је изјавио да пре свега воле паре, него све остало.
    1. Истина је да је Вучић издајник без премца у српској историји
    2. Истина је да су Цинцари, попут Јевреја, алави на паре
    3. Срби у Србији треба да говоре истину и да не брину о томе да ли ће неко да буде увређен због тога. Цинцарима сигурно није стало до Србије више него Србима. Да јесте, себе би, после низа генерација живота у Србији, сматрали Србима.
    4. Ја сам, као Србин увређен изјавом господина Јована (његово се име тако пише на српском). Нису Цинцари створилуи Србију, па да нам држи слово о моралу и просвећености. Ово је земља свих нас, у којој сви имамо иста права (тако и треба да буде), али је ово пре свега српска земља. Само захваљујући Србима, Цинцари и сви други имају једнака права. Наравно да су многи Цинцари дали свој допринос напретку ове земље. Али нормално је да, ако већ живиш у некој средини, и сам даш допринос напретку те средине. А поготову је нормално ако си у ту средину дошао из неке друге у којој си био угрожен.

  5. @Домаћин: Слажем се да је суштина овог текста издаја, и зато се слажем са Вашом тачком бр. “1. Истина је да је Вучић издајник без премца у српској историји.“. Ту ипак, постоји једна зачкољица: Како то да већина српских бирача која излазе на изборе упркос његовом понашању и политици (не само у односу на КиМ) ипак гласа за Вучића и СНС?

    Даље – кажете: “2. Истина је да су Цинцари, попут Јевреја, алави на паре.“ Срби, по Вама, наравно – нису? Сигурно је да ипак бар неки јесу – погледајте садашњу владајућу и паравладајућу политичку, економску па и културну српску класу… (осим ако их сада напрасно и ђутуре не прогласите за Цинцаре?), а Јевреји нека се сами јаве и полемишу са Вама. Ипак – ево листе неких Цинцара који нису баш били толико алави на паре – а без њих српска историја, култура, наука и економија би биле далеко сиромашније:
    Петар Ичко,
    хајдук Вељко Петровић,
    Никола Пашић,
    Лазар Пачу, Јован Стерија Поповић,
    Бранислав Нушић,
    браћа Манаки,
    капетан Миша Анастасијевић,
    Миајло Пупин,
    Борислав Пекић…
    и многи, многи други – али то Вас сигурно неће разуверити…

    Сада 3.: . “…Цинцарима сигурно није стало до Србије више него Србима. Да јесте, себе би, после низа генерација живота у Србији, сматрали Србима…“. Овде залазимо у питање интеграције/асимилације. Сигурно је да се Цинцари после више генерација живота у Србији осећају Србима…али, ипак остаје неки траг (о)сећања/успомене на порекло, па када неко као овај владика Атанасије направи грубијанско, увредљиво и дискриминаторско поређење, то изазове револт – па отуд и моја реакција. Уосталим, да ли Ви као Србин, ако се придржавате Ваших речи које сам цитирао, поздрављате и желите да се трећа/четврта генерација Срба која је рођена и живи у Немачкој осећа 100% као Немци, и тако се – као Немци понаша према Србима??? Нешто ми се чини да не бисте били баш одушевљени…

    Идемо на тачку 4: ). „“…Нису Цинцари створилуи Србију, па да нам држи слово о моралу и просвећености…“.
    Наравно да нису – а ја то нисам ни казао, него само ово: “…Овим је г-дин Атанасије показао и своје незнање историје српског грађанског друштва, јер је у његовој основи, и у развоју српског грађанског друштва, улога баш тих “Цинцара које интересују само паре“ била од неоцењиве вредности…“.
    И јесте – па ма Ви дубили на глави доказујући да није.

  6. Пријатељу Јоване,
    Ово се претвори у неки наш дијалог (мада офуцана реч ипак боља од расправе).
    Све и да претпоставимо да је тачна тврдња да већина Срба који излазе на гласање подржава ову погубну власт, то опет није већина Срба. Неизлазак је такође чин политичке воље.
    Постоји ли неки Цинцар сељак? Сви су господа, углавном трговци, поново слично Јеврејима. Потпуно се слажем са Вама да су представници српске “елите” такође трговци и такође заинтересовани пре свега за паре. То свакако не демантује чињеницу о превасходном интересовању Цинцара за новац. Поново Вама и осталим читаоцима указујем на погубност расправа о нечијим изјавама које имају за циљ разводњавање суштине. Уколико сматрате да тема положаја Цинцара или било које друге групације у Србији завређује пажњу, слободни сте да о томе пишете. “Стање ствари” је сајт на коме се може још неко време прочитати нека истина о ужасном стању у Србији. Чиста је опструкција скретати тему на друге ствари коментаришући туђе ставове. Треба се држати теме или писати одвојене тематске радове.
    Што се тиче Срба у Немачкој, осим удружења у којима чувају своју традицију, тим људима не пада на памет да доказују Немцима колико су заслужни за данашњу Немачку. Чак би могли и обрнуто да причају, обзиром на судбину Лужичких Срба. Али Немачка је озбиљна држава којом управљају Немци. Сви остали се прилагођавају томе и убирају благодети живота у Немачкој.
    Рекло би се да без учешћа Цинцара у српској историји не би било могуће ни остварење идеје о новијој српској држави. Па што Цинцари не створише своју државу, кад су толико битни, паметни и значајни?
    Држава Србија треба и мора да поштује људска и мањинска права свакога. Али не мора и не сме да своје интересе подреди било коме. Превасходни интерес Србије у овом тренутку је смена власти. Критиком власти која се може чути или прочитати даје се допринос томе. И да није оваква ситуација и да је све златно, мањине у Србији морају знати да су мањине и ништа више од тога. И ми Срби имамо 1000 мана којих смо свесни и ми и други око нас. У том смислу и Цинцари треба да су свесни својих и да помињање тих мана не третирају као напад на њихова права.

  7. Владимир Соловјов, као да је гледао Атанасија кад је писао ”Антихриста”.

  8. А шта ако су на НСПМ погрешили и написали велико слово? Јер је некада ,у Војводини на пример, али не само тамо, сваки трговац био грк без обзира које је националности и вере, а цинцар је назив за грамзивог трговца коме је само новац важан. Стреотипи постоје свуда на свету и стварају се у народу. Очекује се да уман владика буде изнад стереотипа, али није у реду ни потцењивати скривене његове поруке. Он одмах после речи “цинцар” говори о српском сељаку. Није владика вређао народ. А коментатори, као коментатори, увек се закаче за нешто и одвлаче од главне теме.

  9. Не може се рећи да су Цинцари мањина, зато што се не би могло рећи ни да су етничка група. Цнцари су једно од многобројних племена, која су живела на територији Отоманске империје и, након оснивања националних држава, уградили се у националне диверзитете. Нушић је Србин с израженим цинцарским елементом, као што је Нуши Албанац на исти начин.

    За сагледавање цинцарских и словенских нијанси у српском бићу најупутнији је сјајан дијалог Павла Исаковича и господина Трандафила, у “Другој књизи Сеоба” , Црњанског, када први образлаже своје романтичарске побуде, а други одговара – “То кошта!”

    Цинцарска љубав према новцу уопште није за занемаривање, била је, штавише, као и њихова побратимства са Јеврејима, јак spiritus movens у стварању Југославије. И сами Змај и Стерија, пореклом Цинцари, исмевају племенске особине оних “цинцара” који се нису издигли изнад тих својих одлика и успели да досегну до припадности српском корпусу.

    @Ана

    Одлика “преосвештенства” је и то што му се не говори где је погрешило и на који начин да се поправља. То може само особа у истом или вишем црквеном рангу, Црква није исто што и одељенска заједница. Жени је, такође, још увек “недопуштено да говори у Цркви” .

  10. Милане, само једна исправка. Апостол каже да женама не приличи да говоре у цркви. Све нам је допуштено, али није нам све на корист 😉

  11. Иоанн Дубињин каже: 28. јула 2018. у 22:54

    Пошто сам (на жалост само делом) и Цинцарин, остављам напад владике Атанасија на Вучића и његову политику, вама, чистим Србима да коментаришете.
    ++++++++++++++++++
    Чисти Срби, нечист Цинцар који пати што није чист Цинцар?
    Чиста крв и нечиста крв?
    Нема шансе да се овде говори о расизму?
    Па списак Цинцара?
    Да кренем па да поставим списак знаменитих Срба?
    И, који то Цинцари нису волели паре, чисти или нечисти?
    Или и једни и други?

  12. Епископ Атанасије је изнео увреду на рачун Цинцара и било би добро и коректно да се због тога извини. И то што пре јер, колико видим, његова “грудва” се почиње увећавати и прети да се претвори у лавину српско-цинцарских увреда, без икаквог смисла и потребе.

    Многи Цинцари су кроз историју својим животом и радом задужили и Србију и србски народ, дајући велики допринос развоју србске државе и друштва. И хвала им на томе!

    Позивам успут уредеништво да обрати пажњу на коментаре и да спречи евентуалну ескалацију мржње.

  13. @Родољуб Лазић

    Тако је, Брате Родољубе: Владика да се јавно извини!
    Г. Тома Фила је такође Цинцарин, у Епархијском
    одбору Архиепископије београдско карловачке, и врло
    се здушно залаже за враћање одузете имовине Цркви,
    као и у осталим пословима око организације Цркве, и
    најмање што може владика да уради а то је – ДА СЕ
    ЈАВНО ИЗВИНИ!
    Не треба ни Њему змерити, јер је и Он, ето, под људском
    слабошћу – ”БРЖИ ЈЕЗИК ОД ПАМЕТИ!”.

    Драган Славнић

  14. Драган Славнић

    Да предложимо г.Лазићу да оснује овде ИЗВИЊАВАОНИЦУ па да можемо да се извињавам свима и свакоме чим проговоримо.
    А прво и неизоставно да се свима извинимо свима што ми Срби уопште још увек постојимо!

  15. Неке опасне ствари могу нас прегазити , док господа интелектуалци смишљају како саставити правилну реченицу која неће никога у вредити. Да је још неколико оваквих ,,грешника,, који јасно и без увијања кажу оно што треба и коме треба рећи можда би се нешто и урадило у овој земљи.

  16. @Malva Rosa
    Ево једног правог ”грешника” који је рекао то што је
    рекао и због тога, ни мање ни више, ”избачен” из СПЦ-е?!

    СРБИ НА ОКУП:
    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ
    на коју је политичко вођство у Србији већ пристало. Став
    Срба са Косова и Метохије треба да буде да власт у Србији
    може да чини шта год хоће, али Срби са Косова и Метохије
    на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне и
    историјске издаје.

    Епископ Артемије“

    Драган Славнић

  17. Ријеч владике Атанасија убојитија је од Раткових топова. Док је њега и постоји критички, пророчки глас. Једног дана, кад владике не буде, нити ће ко знати нити смјети да ово напише.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading