Суд одбио захтев за рехабилитацију Милана Недића

Суд је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права

Милан Недић (Фото: Википедија)

Виши суд у Београду одбио је као неоснован захтев за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, потврђено је Танјугу у том суду.

На ову одлуку подносиоци захтева имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду који треба да донесе правоснажну одлуку у року од 30 дана по пријему решења.

Суд је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

У саопштењу суда се прецизира да је 11. јула Виши суд у Београду донео решење којим је одбио као неоснован захтев предлагача за рехабилитацију сада покојног Милана Недића.

Предлагачи су захтевом тражили да се утврди да је генерал Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, као и да је ништаво решење Трећег народног среског суда за град Београд од 31.01.1946. године о конфискацији имовине генерала Милана

Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне последице.

Одбијеним захтевом тражено је и да се утврди да су ништаве административне Одлуке Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача Ф.802 без датума, Ф.802/I од 02.05.1945. године, Ф.802/II од 03.08.1945. године, Ф.802/III од 17.09.1945. године, Ф.802/IV од 13.08.1945. године и Ф.802/V од 01.12.1945. године, Одлука Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача бр. 2407 од 5.07.1945. године од тренутка њиховог доношења и да су ништаве све правне последице, укључујући и казну конфискације имовине, а да рехабилитовано лице се сматра неосуђиваним, навoди се у саопштењу суда.

Одбијен је и предлог предлагача за преиначење захтева за рехабилитацију Недића из поднеска од 09.07.2018. године којим захтевом је тражено да суд утврди „да је генерал Милан Недић лишен живота без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога”.

Суд није објавио образложење овог решења, уз напомену да ће одлука суда у поступку рехабилитације Милана Недића бити објављена на интернет страници Вишег суда у Београду, када постане коначна (правоснажна).

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

У току поступка, суд је одбио право јеврејским општинама да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу, а ту одлуку је потврдио и Апелациони суд, будући да је ово „једностраначки поступак” који се води по правилима ванпарничног поступка и нема „друге стране”.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

(Танјуг/Политика, 26. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Генерал Недић јесте био колаборатор окупационих власти, али је то урадио из савести, и као такав, за све оно добро што је урадио, заслужио је споменик.

    У земљи у којој Броз, који је по отимању власти побио десетине хиљада невиних људи и могућих политичких противника, опљачкао и понизио грађанство и сељаке, отерао на робију невине, покрао изборе, забранио религију, затро демократију, фалсификовао историју …, није никад осуђен, тешко је схватити хамлетовску трагедију и величину ген. Недића.

    Мала нација не препознаје такве фине разлике, и диви се обмањивачима и диктаторима, слепо их следећи до сопствене пропасти.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading