Немања З. Стефановић: Чији си ти мали, Веране Матићу

Опструкција око меморијалног комплекса коју готово деценију прави Веран Матић је, по свему судећи, део његових обавеза према финансијерима – али и према АВ

Старо сајмиште (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Од доласка АВ, рециклираног радикалног напредњака, на власт, да не кажем на грбачу народну, приметно је да одређене теме у медијима добијају само повлашћени уредници. Претпостављам да је то цена удвориштва. Ево примера који то показује, а истовремено може да буде тема и за размишљање.

Јавност међу Србима, као и међу Јеврејима и Ромима, годинама чека да се обзнани да је предлог закона о меморијализацији некадашњег немачког концентрационог логора Земун, организованог на Сајмишту на територији НДХ, а без икаквог утицаја колаборационистичких власти окупиране Србије, стигао у Народну скупштину на усвајање. Како јавља интернет портал београдских „Новости“ („Kasne i zakon i memorijal“), додуше само на латиници али не и на ћирилици, касни и закон и меморијал. У тексту се помиње извесна комисија која је формирана пре око четири године. Према тврдњама ауторке текста, комисија је имала 80 састанака, што је нереално јер би то значило сваке године по 20 састанака. Биће да је у тај број намерно исказан јер он у себи крије око 50 састанака које су имале комисије пре именовања епископа Јована Ћулибрка за председника, под чијим се председавањем одржало мање од 30 седница и привело крају писање предлога закона о меморијализацији!

Изглед текста на сајту “Вечерњих новости”

Чудно је да је главни саговорник на тему меморијализације извесни Веран Матић, познат по својим давним величањем четничког покрета генерала Михаиловића а данас као радник који делује по упутствима британске и америчке амбасаде. Матић је, према „Новостима“ за то да се меморијални комплекс именује тако да у њему обавезно буде Старо сајмиште! Никако: Спомен жртве! Када се каже Старо сајмиште онда се не подразумева ни територија Независне Државе Хрватске нити немачка управа. Данас су свим Београђанима на помен некадашњег Старог сајмишта пред очима Београд и Милан Недић, јер друго нису ни учили! А учили су да су НДХ и војноокупациона Србија, Павелић и Недић, у равни по злочинима!

Опструкција око меморијалног комплекса коју готово деценију прави поменути Матић је, по свему судећи, део његових обавеза према финансијерима – али и према АВ. Уосталом, они су део исте групе која ради под одређеним уценама. То потврђује поменути текст од 20. јула који је, у ствари, интервју Матићев, а који је на основу положаја наложио Милорад Вучелић. Да ствар буде комплекснија, други саговорник је Харис Дајч, који је претходних година мењао националност али не и политичку опцију (присталица Чеде Јовановића и Николе Самарџића). Узгред, он је и повереник Владе Србије за контролу трошења новца који је Савезу јеврејских општина Србије додељен као извесна накнада за холокауст. Дајч је недавно иницирао промену легалних органа јеврејске заједнице.

Веран Матић (Фото: Медија центар)

Занимљиво је да ни Матићу и Дајчу не смета што су објекти на Сајмишту предвиђени за посебне меморијале одавно приватизовани или под закупом, и то у време када је на власти у Београду био Горан Весић, калиф уместо калифа!

Вредно је помена да Верану Матићу смета то што се у предлогу закона помиње Музеј геноцида,  једина установа која већ две деценије истражује ратна страдања у 20. веку. Стога је чудно што у поменутој комисији нема никога из тог Музеја нити су они саговорници „Новости“ који би могли да дају одговоре из струке. То и не треба да чуди јер новинарка „Новости“ није затражила мишљење ни од председника поменуте комисије, иначе докторанда у Јад Вашему у Јерусалиму!



Categories: Разномислије

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading