Политика: Опречни ставови САД и Русије о подели Косова

Делави: Не могу да причам о нечему што би могло да буде део коначног договора. – Железњак: Сепаратни споразум значио би поделу Србије на косовско-албански и српски део, а оба би постала протекторати НАТО-а

Фото: Танјуг

Позиције Москве и Вашингтона око тога на који би начин требало да се реши питање Косова и Метохије, бар на основу најновијих изјава амбасадора САД у Приштини Грега Делавија и члана Одбора за међународне односе Државне думе Русије Сергеја Железњака, остале су супротне, али су гледишта о евентуалној подели КиМ наизглед потпуно замењена. Наиме, амерички дипломата, по извештајима приштинских медија, није негативно одговорио на питање о томе да ли би сваки споразум Београда и Приштине постигнут у Бриселу био прихватљив за Стејт департмент, па ни онај који подразумева поделу.

С друге стране, заменик секретара Генералног савета владајуће Јединствене Русије, Сергеј Железњак поручио је да ће захтеви ЕУ да се потпише сепаратни споразум између Београда и Приштине довести до територијалног распада Србије на протекторате НАТО-а и геополитичке катастрофе на Балкану. Како јавља Спутњик, Железњак је казао да „сепаратни договор са самопроглашеном Приштином, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има циљ да документује поделу Србије на косовско-албански и српски део”. „Следећи корак биће претварање оба ова дела у протекторате НАТО-а”, упозорио је Железњак у вези са најавом нове рунде преговора 18. јула у Бриселу.

Грег Делави је на питање о могућној подели КиМ поручио да не може да прича о нечему што би, како је рекао, могло да буде део коначног споразума о нормализацији односа.

(Политика, 20. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. KиМ/Косово – јест и будет Србија!
    Јест – на НЕБУ, и будет – на Земљи!

    ”…и да буде Воља Твоја, како /јест!/ на Небу, тако и
    на Земљи…”

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading