Владимир Коларић: Миротворци и империја

Борба за мир није борба за „светски мир“ по жељи моћника овога света, него борба против „света овог“ и његовог безумног насиља. То је оно по чему се разликују Христос и антихрист

Владимир Коларић

У време Дивљег Запада тада нова варијанта „колта“ калибра 0,45 са двоструком акцијом, названа је „миротворцем“, јер се сматрало да ће његова ефикасност представљати фактор одвраћања. Тако је у прошлом веку, као глобални фактор одвраћања, дочекана и атомска бомба.

У основи, фактор одвраћања је у принципу представљао фактор застрашивања, док су миротворци у већини своје миротвораштво мерили својим аршинима. Данас ће вас, тако, тешко прихватити као миротворца ако то нисте по врло прецизним идеолошким критеријумима, и ако ваше миротвораштво није у складу са интересима зна се којих центара моћи.

Светски мир је увек било друго име за империјалне пројекције света, а модерну варијанту, кад се више није могла легитимисати култом богопомазаног владара или доминантне расе, легитимизовало је идејом, речима Карла Шмита, светске полиције уместо светске политике, која априорни криминализује политичког противника, а касније идејом „краја историје“.

Ипак, историја се покренула, а појам непријатеља поново добија политички легитимитет. Миротворци ће или морати да престану да позивањем на мир прикривају своје империјално слугерањство, или да се врате основама мировних тенденција, којих свакако има, и то у различитим културно-цивилизацијским уобличењима.

И даље је могуће и неопходно веровати да је, речима значајне феминистичке ауторке Пеги Камуф, „мир могућ“, без чега је узалудно свако наше културно стваралаштво. Али уз свест да мир не значи подређивање јачем, као ни да је могућ без спремности за жртву.

Борба за мир није борба за „светски мир“ по жељи моћника овога света, него борба против „света овог“ и његовог безумног насиља. То је оно по чему се разликују Христос и антихрист, уз сву слаткоречивост потоњег. Јер Христос је онај који је имао смелости да каже како „не доноси мир него мач“, а из антихристових уста ће тећи само мед, док ће мач севнути из потаје, кад све већ буде касно, кад успавани, несвесни претње, више не буду спремни да се бране.

Живимо зато, и не умиримо све до смрти.

Помозите опстанак Стања ствари!

€20,00Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , ,

Оставите коментар