НАТО: Подршка развоју безбедносних снага на Косову

НАТО присуство на Косову, превасходно кроз Кфор и уз сарадњу с Приштином и ЕУ, доприноси заштити и безбедности целог региона

Челници НАТО (Фото: Танјуг/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Јачање веза НАТО и Србије је корисно за Атлантски савез, Србију и цео регион, поручили су лидери НАТО у заједничкој изјави у Бриселу и “поздравили стални напредак у изградњи партнерства НАТО-Србија и подржали политички дијалог и практичну сарадњу у том циљу”.

“Ми поново истичемо потребу сталног напретка у дијалогу Београд-Приштина, уз посредовање Европске уније, који треба да води ка свеобухватном сређивању односа, укључујући облик правно обавезујућег споразума”, предочили су челници Атлантског савеза.

“Подстичемо обе стране”, нагласили су они, “да убрзају напоре за нормализацију односа и потпуно спровођење постигнутих договора”.

У документу заседања се наглашава да је “Западни Балкан подручје од стратегијског значаја, како је то показала и наша дуга повест сарадње и операција у том региону”.

“Потпуно смо посвећени стабилности и безбедности Западног Балкана”, наводе лидери Атлантског савеза, додајући да ће у том циљу тесно сарађивати с тамошњим државама.

Они су рекли да су врата НАТО отворена за све државе које желе у чланство, ако за то испуне услове, што доказује и улазак Црне Горе прошле године и данашњи позив Македонији да почне преговоре о чланству, чим се спроводе у дело услови из споразума Атина-Скопље о имену.

Лидери Атлантског савеза су истакли и да “потпуно подржавају тежњу Босне и Херцеговине за чланство”, подвукавши да је НАТО “предан територијалној целовитости и суверенитету стабилне и безбедне Босне и Херцеговине”.

Они су “позвали вође те земље да делају конструктивно и покажу политичку вољу на добробит свих грађана Босне и Херцеговине кроз настављање политичких, привредних и одбрамбених реформи”. Такође су изразили очекивања да ће се октобарски избори у БиХ одржати по демократским стандардима, а поздравили су и напредак у регистрацији непокретне војне имовине у земљи.

Вођи НАТО су такође приметили да одлуке судова у БиХ “јасно говоре да је сва бивша југословенска војна имовина у тој земљи власништво државе Босне и Херцеговине”, а да “попис непокретне војне имовине у ентитету Републике Српске мора неодложно да се настави”.

Подршка развоју безбедносних снага на Косову

НАТО присуство на Косову, превасходно кроз Кфор и уз сарадњу с Приштином и ЕУ, доприноси заштити и безбедности целог региона, поручили су у Бриселу лидери Атлантског савеза и нагласили да ће “у склопу постојећег мандата подржати развој безбедносних организација на Косову”.

Челници НАТО су у Декларацији бриселског самита истакли да се тај развој безбедносних снага на Косову остварује кроз НАТО саветодавни и тим за везу, а навели су да “примена појачане интеракције с Косовом напредује добро у смислу дијалога и практичне сарадње”.

“Ми поздрављамо тежње Косова да побољша своју способност да зајамчи заштиту и безбедност за све грађане, као и да допринесе безбедности Западног Балкана”, поручили су лидери Атлантског савеза.

Они су навели и да ће “свака промена у устројству НАТО снага” на Косову “и даље бити условљена условима на терену, а не календарским роковима”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 11. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading