Позив на саборно мољење за Србију

Ово Правило ћемо читати у два термина: у 7 сати ујутру и у 21 сат увече по српском времену, а свако ће се придружити кад буде могао – или у оба термина или само у једном од њих

Нема се више куд. Узимају нам земљу, део по део, узимају нам душу, смеју нам се у лице и радују се нашој несрећи. Србија је на ивици пропасти, српски народ се гаси и нестаје. Унижени смо, сатрвени, обузети безнађем. А у свима нама туга и бол због безизлаза у којем се налазимо. Мерено људским и овоземаљским мерилима, нема нам помоћи. То нам многи желе, а и ми смо се са том мишљу свикли. Може ли, ипак, бити другачије? Верујемо да може: ако сав бол и јад који осећамо и са којим не знамо шта бисмо, ако га преточимо у покајање и молитву ка Господу, ако од Њега заиштемо спасење – добићемо га. Јер Христос нам довикује: „Иштите и даће вам се: тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.“ И уверава нас: „Заиста вам кажем, ако се двоје од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац мој који је на небесима. Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам и Ја међу њима.“ А то је и искуство Цркве, коју нам потврђују и многи свети кроз историју. Ево речи двојице великих руских светитеља 20. века, који сведоче о снази саборне молитве. Свети Јован Кронштатски: „Црква, када се заједно моли, јесте велика сила Божја, која побеђује пукове демонске и може од Господа испросити сваки дар савршени, сваку помоћ, свако заступништво, избављење, спасење. Од наших појединачних молитава, којима се ми молимо само за себе, Господ више воли и слуша оне молитве које произносимо заједно, сви за све.“ Свети Серафим Вирицки: „Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ.“

Обратимо се зато и ми Господу с вером, надом и љубављу, у покајању, еда би се Србија и српски народ избавили од зала која нам у разним облицима кобно прете, а најкобније на Косову и Метохији. Будимо тврдо уверени да Бог хоће и може да нам помогне, али мора имати коме: морамо и ми то желети свим срцем и бити упорни и истрајни у мољењу. Ако се будемо молили тек реда ради, да „испунимо обавезу“, неће нас Господ услишити. Ако се, пак, будемо молили из дубине душе, с пуно љубави и жарком жељом, као што се моли мајка поред постеље свог на смрт болесног детета – добићемо помоћ и избављење. То је став, то је одлучност, то је жртва коју од нас очекује Господ и сви наши преци. Они свети преци који су били спремни да за своју отаџбину и свој род жртвују све, укључујући и живот. Будимо бар донекле налик њима.

Позивамо вас, драга браћо и сестре, да сваког дана, сви заједно, свако у свом дому, читамо „Молитвено правило за спас српског народа“ (доносимо га и после овог Позива – прим. СС).

Ово Правило ћемо читати у два термина: у 7 сати ујутру и у 21 сат увече по српском времену, а свако ће се придружити кад буде могао – или у оба термина или само у једном од њих.

Као што пише и на крају тог Правила, ко има још снаге и воље, а верујемо да ће таквих бити не мало, може да настави да се моли и на други начин, можда најлакше на бројанице: „Господе (или Пресвета Богородице), спаси српски народ и српске земље од сваког зла.“

Напомињемо да циљ овог молитвеног сабирања није да се њиме замене или искључе храмовна богослужења и молитвословља (молебани и акатисти), већ је то последица тренутне молитвене утихнулости у нашој Цркви, с једне стране, и огромне потребе да сви заједно завапимо пред Господом за наше спасење. Не сумњамо да ће свештеноначалије наше Цркве наћи прикладан богослужбено-молитвени оквир којим ће одговорити на двиг народа Божјег и повести га у духовни бој до победе над видљивим и невидљивим непријатељима.

Господе, помилуј и спаси Србију и српски народ молитвама Пресвете Богородице, Светога Саве и свих светих у роду српском просијавших. Амин.

(Светосавље.орг)

Молитвено правило за спас српског народа (особито на Косову и Метохији)

Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.
Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше имена твога ради.
Господе помилуј (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивог.

Псалам 3:
Господе, како је много непријатеља мојих! Многи устају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога. Али Ти си, Господе, штит који ме заклања, слава моја; Ти подижеш главу моју. Гласом мојим вичем ка Господу, и чује ме са свете горе своје. Ја лежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува. Не бојим се много хиљада народа што наваљују на мене. Устани Господе! Помози ми, Боже мој! Јер Ти бијеш по образу све непријатеље моје; Ти разбијаш зубе безбожницима. Од Господа је спасење. Нека буде на народу Твом благослов Твој.

Псалам 69:
Боже, похитај да ме избавиш; Господе, да ми помогнеш! Нека се постиде и посраме који траже душу моју! Нека уступе натраг и осрамоте се они који ми зло желе! Са стидом нека се врате натраг и осрамоте они који ми говоре: тако, тако! Нека се узрадују и узвеселе Тобом сви који траже Тебе, Боже, и који воле спасење Твоје; нека стално говоре: велики је Господ. А ја сам сиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе, не закасни!

Псалам 141:
Гласом својим ка Господу вичем, Гласом својим Господу се молим. Изливам пред њим мољење своје, тугу своју пред њим казујем, кад изнемогне у мени дух мој. Ти знаш стазу моју. На путу којим ходам, сакрише ми замку. Погледам надесно, и видим да ме нико не зна; нестаде ми уточишта, нико не мари за душу моју. Вичем к теби, Господе; велим: Ти си уточиште моје, део мој на земљи живих. Чуј јадиковку моју, јер се мучим веома. Избави ме од оних који ме гоне, јер су јачи од мене. Изведи из тамнице душу моју, да славим име твоје. Око мене ће се окупити праведници када ми учиниш добро.

Теби, Богородице, Војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге твоје, узносимо победне захвалне песме јер смо се избавили од зала; но и сада, пошто имаш моћ непобедиву, ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: радуј се, Невесто неневестна!

Тропар Светом кнезу Лазару (глас 3):
Красоту зажелев славе Божје, у земаљском Њему благоугодио си, и уручени ти талант, добрим трудом удвостручио јеси. Њега ради и боривши се до крви, и отуд плату за муке своје, као мученик примио си од Христа Бога. Њега моли да спасе прослављаче твоје, Лазаре.

Тропар Светим српским мученицима (глас 8):
Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи, ал’ спасосте душе, небо се весели; а преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас с песмом: „Имена су ваша у књизи вечности, улазите у рај децо бесмртности.“ Ми на земљи род ваш кличемо вам углас: мученици нови молите се за нас.

Молитва Богородици:
О Пресвета Госпођо, Владарко Богородице! Ти си узвишенија од свих Анђела и Арханђела, и драгоценија од свеколике творевине; ти си помоћница онима којима је неправда учињена; ти си нада безнадежнима; ти си заступница убогих, утеха ожалошћених, хранитељка гладних, одећа нагих, исцељење болних, спасење грешних. Ти си помоћ и заштита свим хришћанима! О, свемилостива Госпођо, Дјево Богородице, Владарко, милошћу својом спаси и помилуј благоверни православни род наш и сав род српски; спаси, Госпођо и помилуј слуге твоје: најсветијег патријарха нашег Иринеја, високопреосвећене митрополите, архиепископе и епископе, и сав свештенички и монашки чин; благоверне чланове управе, војеначалнике, градоначалнике, христољубиву војску и све православне хришћане; и сав род српски. Заштити их часном ризом својом и умоли, Госпођо, Христа Бога нашег, који се из тебе оваплотио без семена, да нас својом вишњом силом наоружа против невидљивих и видљивих непријатеља наших. О, свемилостива Госпођо, Владарко Богородице, подигни нас из дубине греховне и избави нас од глади, погибије, земљотреса, помора и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међусобног рата и распри, од напада вражјих и шкодљивих ветрова, од смртоносне ране и сваког зла. Подај, Госпођо, мир и здравље слугама твојим, свим православним хришћанима и свом роду српском, и просвети им ум и очи срца на спасење. И удостој нас, грешне слуге твоје, царства Сина твог, Христа Бога нашег. Јер је моћ његова благословена и свепрослављена, са Беспочетним Оцем његовим и са Пресветим, Благим и Животворним Духом његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господу Исусу Христу
Господе, Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава“, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: „Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас“. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Ко хоће више од овога, може, по сопственом нахођењу, укључити у ово правило и неке друге псалме (на пример: 33, 34, 43, 63, 73, 82), или неки акатист (рецимо: “Свемогућем Богу при најезди искушења”) или се молити на бројанице – “Господе Исусе Христе, Сине Божји, (или: Пресвета Богородице) спаси српски народ и земље од сваког зла.”



Categories: Моба

Tags: , , ,

7 replies

  1. Саборујмо у молитви, у свим србском земљама, до метаноје уронимо у молитву и покајање, на дан Јована Претече уђимо у молитву и покајање као у Јордан да улазимо, браћо и сестре…
    ” Спаси, Господе, људе Своје и благослови насљедство Своје, побједу православним хришћанима над противницима дарујући и Крстом Својим чувајући многострадални СРБСКИ народ наш. “

  2. Уз моливено правило могли би се прикључити и
    ови стихови:

    КНЕЗ ЛАЗАР БЛАГОСИЉА ОБИЛИЋЕ
    /КНЕЖЕВ БЛАГОСЛОВ/:
    „…
    Кад Лазару ситна књига дође,
    Књигу гледа, у Бога се нада.
    Да је коме послушати сада
    Како кнеже Србе благосиља:
    ‘Ко је Србин и србскога рода,
    И од србске крви и кољена,
    Те долази на бој на Косово: .
    Бог му сваког добра подарио,
    А од руке да му родно буде
    И у пољу бјелица пшеница,
    И у брду винова лозица
    Блага имо за сваког кољена!
    У кући му сва здрава дјечица,
    Свако мушко – јунак до јунака,
    Свако женско – дична србска мајка.
    Потомство му име проносило,
    Проносило, њим се поносило,
    Све док је свијета и вијека!
    Поглавари, вође и кнезови,
    Сви јунаци, србски витезови,
    Част и слава нек вас увијек прате
    Који Србско царство сачувате’“

    Ово би се могло отпојати уз гусле, па проширити
    преко друштвених мрежа – YOU TUBE
    Стихови у десетрцу /епска народна поезија/
    имају исти молитвено родољубиви смисао и
    учинак као и Псалми Давидови.
    Оно што је праћка за Давида у Борби против
    Голијата, то су гусле за Србе.
    Оно што је камен за праћку /муниција/,
    то сu и епски стихови у десетерцу за гусле –
    ”србску праћку”.

    Драган Славнић

  3. СРБЕ СЛОГА СПАСИЛА!!!
    Промена свести срБскОГ народа је ОЧИГЛЕДНО у ТОКУ, тачније, пуном јеку, позитивном смислу речи!!!
    Све што се догађало и догађа је спонтано и долази у прави ЧАС по жељи и вољи увек будних, пробуђених,
    удружених, умрежених, сложних, одлучних Србкиња, Срба, матице и расејања, сваког живљеног тренутка
    свесних значаја свог рођења, на традиционално не покоривим просторима, смисла, циља живота,
    својих моралних, етичких и духовних ДУЖНОСТИ, не обавеза!
    Пажња! Кратке и садржајне молитве су далеко корисније и ефикасније, лична искуства.
    Свака добронамерна молитва је ефикасно средство за спас сваке душе и изданог, опљачканог, наивног,
    србског народа, која помаже свесном, савесном и одговорном преузимања личне одговорности,
    сопствени живот, добро и судбину већинског србског народа и осталих грађана Србије, који својим речима и делима,
    заслужују пажњу и поштовање!

    Горе наведени пример молитве:

    “Господе Исусе Христе, Сине Божји, (или: Пресвета Богородице) спаси српски народ и земље од сваког зла.”

    Добронамеран је пример, недостатак је чињеница да је мишљено уопштено, не конкретно, што је многима,
    непознато! Корисније и ефикасније је изговор у САДАШЊЕМ ВРЕМЕНУ:

    “Господе Исусе Христе, Сине Божји, (или: Пресвета Богородице) спасиО си српски народ и земље од сваког зла.”
    Зашто је изговор у садашњем времену битан? Одговор је једноставан:
    УБРЗАВА ОСТВАРЕЊЕ МОЛИТВЕ!!!

    Пример који се лако разуме: човек који није доброг здравља, жели свакако да што пре ОЗДРАВИ, и шта треба да
    каже: ја желим да што пре оздравим или, ЈА САМ ЗДРАВ!!! Ово задње СВАКАКО!!!

  4. Поштовани Мирко!
    Потпуно се слажем са вашим мишљењем да су молитве изговорене у садашњем времену, далеко корисније и ефикасније, што ме подстакло да неке од објављених молитви напишем у садашњем времену:

    Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дошао си и усели се у нас и очистио нас од сваке нечистоте и спас Благи, душе наше.

    Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очистио си грехе наше; Владико, опростио си безакоња наша; Свети, посетио и исцелио си немоћи наше имена твога ради.
    Господе помилуј (три пута).

    Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

    Оче наш који си на небесима, свето је име Твоје, дошло је царство Твоје, воља Твоја је и на земљи као што је и на небу; хлеб наш насушни дао си нам данас и вечно, опростио си нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; не уводиш нас у искушење, избавио си нас од нечастивог.

  5. Добар предлог и одлична иницијатива коју сви, без обзира на нека друга опредељења, треба да подржимо. Молитва је спас и то је једно крило, друго крило јесте пост, но не треба сада, по нашем старом и лошем обичају, да мудрујемо и да се правимо паметнији од предлагача, те да предлажемо ово и оно, већ просто у миру и од срца те колико ко може, да се прихватимо овог саборног дела.Нека ни милостиви Господ дао да се ово дело умножи.

  6. Да ли се саборно молимо? 0700 је сати. Подсетимо и подстакнимо један другога на добро дело.

  7. @ПОРОДИЦА СРБ И ЈА и @Марко Јакшић
    Помаже Бог, и добро је да будемо на молитви заједно. У ових годину дана, надам се да је круг православних молитвеника све већи.
    Но, молим вас, браћо и сестре, то што ви предлажете је гордост највишег нивоа, а чега треба да се јако чувамо.
    Један од вас се чак усуђује да мења Господњу молитву, коју је лично Спаситељ дао свим људима света као узорак за све милионе молитава и богослужбених песама које су накнадно начињене! Па зар си ти, брате, паметнији од свих светих просијавших у ова два тисућлета? Као да Господ наш не зна да нам је подршка потребна одмах и сада? Зна он и пре него што помислимо шта ћемо рећи. Опрости, али ово се граничи са лудошћу римокатолика, који управо ових дана желе да опет мењају управо Оченаш.

    Не мењајте НИШТА, браћо и сестре, уроните у молитву како је написана кад год можете и нека нам је на спасење!!!

    Свако добро од Господа.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading