Александар Вучић: Уверен сам да ћемо уз подршку ЕУ умети да пронађемо најбољи пут за Србију

А, онда, када више не зависи све од нас, лакше ћемо да прогутамо неке ствари, а под тим мислим да ли ће нас брже или спорије прихватити у ЕУ, рекао је Вучић на конференцији са ЕУ комесаром Јоханесом Ханом

Јоханес Хан и Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће средстава из претприступне помоћи ЕУ за Србију бити коришћена за подршку процесу приступања наше земље Унији.

Вучић је на прес конференцији са комесаром Јоханесом Ханом честитао на потписивању споразума о спровођењу акционог ИПА програма, оценивши да је то од великог значаја за нашу земљу.

Додао је да се ради о износу од 41 милиона евра, а да је укупна вредност претприступне помоћи 138 милиона евра.

„Она ће у наредном периоду бити увећана а наше је да користимо погодности које имамо као земља-кандидат. Оно што је најважније јесте да је начин коришћења средстава – за обнову школа, болница и санирање последица поплава, учинио да буде видљивија чињеница да је ЕУ највећи донатор у Србији”, приметио је председник Србије.

Захвалио се Хану на посвећеном послу и рационалном приступу решавању проблема у региону, као и проблемима који се тичу Србије.

„Што се тиче економије, Србија нема проблема. Наравно да смо сиромашна земља, али то полако мењамо, раст је – сада то званично саопштавамо – највећи у региону и износи 4,6 одсто за првих пет месеци”, каже Вучић, додајући да тако нешто нису предвидели ни ММФ ни СБ.

Циљ је, како је рекао, да се до краја године одржимо на нивоу између 3,8 и 4,1 одсто.

„То би био велики успех”, додао је Вучић.

Подсетио је и да Србија трећу годину заредом остварује суфицит а да ће ниво јавног дуга до краја године бити мањи од 50 одсто БДП, а био је 79 одсто када је он преузео функцију премијера.

„Показали смо како каса може да се на домаћински начин може и пунити и празнити, да се пружимо колико можемо, не много више од тога”, каже председник Србије.

Констатовао је да трговинска размена са ЕУ расте из године у годину и да све више компанија из ЕУ улаже у Србију.

„Захвалан сам ЕУ на значајним инвестицијама у нашу земљу, наша трговинска размена са ЕУ из године у годину расте, у првих пет месеци ове године имамо раст извоза 37 одсто електричних машина и уређаја, 48 одсто раста гвожђа и челика, аутомобилске гуме расте извоз за 38,5 одсто, надамо се да ће још више раст. Све је више компанија ЕУ које улажу у нашу земљу”, истакао је Вучић.

Са Ханом је разговарао, како каже, и о другим питањима од изузетног значаја – односима са Приштином, ситуацији у региону и стварима које морамо да поправимо у области владавине права.

„Сагласан сам са оним што је говорио Хан и надам се да ћемо постићи значајан напредак до следећег Извештаја ЕУ”, рекао је он.

Како је рекао, са Ханом је разговарао о стању у Европи и свету и приметио да није баш све увек идеално, али да Србија, као мала земља, мора да пронађе своје место под сунцем.

„Морамо да будемо одговорни, озбиљни, посвећени у решавању наших проблема. Уверен сам да ћемо уз подршку ЕУ, пријатеља какав је Јоханес Хан, умети да пронађемо најбољи излаз и најбољи пут за Србију”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је Србији место у Европи, али да предстоји још посла и много труда.

„Јасно је, наравно, уколико будемо могли да решимо питање Косова, и када све то будемо решили, надам се да ћемо бити близу Европе”, подвукао је, али и додао да не жели да обећава грађанима оно што не зависи само од Србије.

Све што радимо, поновио је, не радимо због ЕУ, већ због себе и сопственог напретка, јер све мере, као што су нас довеле до бољих економских резултата, треба да нас доведу и до већег поверења у правни систем,.

„А, онда, када више не зависи све од нас, лакше ћемо да прогутамо неке ствари, а под тим мислим да ли ће нас брже или спорије прихватити у ЕУ”, рекао је Вучић.

Додао је да верује Немачкој и другим земљама Уније, да ће превазићи њихове проблеме и да ће оно што се на састанцима говорило о бржој интеграцији земаља Западног Балкана и остварити.

Јоханес Хан: Од владавине права зависи брзина приступа

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан истакао је данас, после потписивања споразума за спровођење Акционог ИПА програма за Србију, да је очигледно да напредак у владавини права одлучује о брзини приступања Србије Унији.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем, изразио задовољство што је присуствовао потписивању споразума у вредности од 41,2 милиона евра, објашњавајући да ће кроз овај програм ЕУ подржати реформу владавине права и оснажењу српске државе управе.

Хан је истакао да ЕУ подржава Србију у спровођењу реформи које треба да воде до ефикаснијег дељења правде.

„ЕУ ће подржати основне институције правосуђа у Србији, Министарство правде, судство, државног тужиоца како би рад правосудних органа био ефикаснији и транспарентнији”, рекао је он.

Хан је потврдио да је са председником Вучићем разговарао и о Косову, указујући да ће се овај пут уздржати од било каквог коментарисања те теме, и нагласио да постоји много елемената који су кључни на европском путу Србије.

Истакао је да се све ради у интересу грађана, а не како би се задовољили неки европски званичници, те да реформе доприносе бољем квалитету живота, економским перспективама.

Хан је подвукао да је владавина права кључна и у привлачењу инвеститора, јер квалитет правосуђа утиче на одлуку улагача да негде инвестирају.

„Добре економске перформансе, које су изнад европског просека, су део европске перспективе која утиче позитивно на привлачење инвеститора, који заузврат стварају нова рада места и перспективе. С тим у вези је важан квалитет правосуђа, јер то суштински утиче на живот свих људи”, објаснио је он.

Према његовим речима квалитет рада судова, наводећи посебно и апелациони, мора да се побољша.

Најавио је да ће на тему владавине права разговарати и са премијерком Аном Брнабић, додајући да ће се осврнути и на амандмане на Устав, као и окружење у Србији у којем је у потпуности могуће упражњавање слободе изражавања.

Поздравио је почетак рада на стратегији за медије, оцењујући да је то корак у правом смеру, којим треба ићи.

Изразио је наду да ће се позитивни замах, који постоји, задржати.

„Ових 41,2 милиона евра није много, то је мали део велике финансијске помоћи ЕУ, коју она даје из оправданих разлога. То је одраз нашег снажног опредељења да у пуној мери подржавамо Србију у процесима европских интеграција. Просечна финансијска помоћ Србији годишње је око 200 милиона евра”, рекао је он додајући да је до сада ЕУ дала преко две милијарди евра неповратне помоћи.

Такође је подсетио да две трећине трговинске размене Србије отпада на ЕУ, те да српски извоз у Унију стално расте.

Исто тако је рекао да европски инвеститори чине 80 одсто страних улагача у Србији и да су само прошле године инвестирали око милијарду евра.

„Све те инвестиције стварају нова радна места, побољшавају стање у Србији. Будите уверени да смо опредељени даљем развоју Србије, процесу придруживања. Тај процес захтева подршку целог друштва”, закључио је Хан.

На крају он је политичарима и грађанима у Србији пожелео топло лето после кишовитог почетка, рекавши да сви заслужују мало одмора, јер се на јесен наставља са напорним радом.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици потписали су данас споразум за спровођење Акционог ИПА програма за Србију за 2017. у вредности од 41.177.139 евра, а потписивању је присуствовали су председник Вучић и европски комесар Хан.

Пре потписивања финансијског споразума, Вучић и Хан имали су двочасовни састанак.

(Танјуг/Политика, 2. 7. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Civilizovana evropa izdrzava beogradske komuniste, sjedinjene drzave izdrzavaju albance na kosovu a srpski narod bezi iz najveceg postjugoslovenskog komuniswtickog gulaga – srpskog.
    Stanje stvari baby!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading