Политико: Џаки и Шаћирију место на терену, српској глупости није

Утакмица између Србије и Швајцарске се описује као рат да се задржи Косово

На бриселском сајту Политико објављен је текст о утакмици Србија – Швајцарска у националистичком тону, који оправдава Шаћирија и Џаку, а потезе Србије оцјењује као глупе.

Аутори текста су Тунку Варадарајан и његове колеге, како се наводи, који за бриселски портал пишу о Свјетском првенству у фудбалу који се одржава у Русији, али кроз призму „културе, политике, антропологије и љубави према тој предивној игри“.

Аутори текст започињу ријечима: „Замислите 11 Срба који улазе на фудбалски терен како би се суочили са Швајцарском. Да, Срба које већ знамо, високих момака са хипер-националистичким срцима и навијачима нахушканим на битку, од којих неки носе геноцидне ознаке Ратка Младића, осуђеног српског ратног злочинца. Тим је невјероватно хомоген, ортодоксан… Стојковић, Тошић, Тадић, Милинковић-Савић, Матић, Митровић… Схватате поенту.“

Швајцарска, с друге стране, наводи се даље, „више није она земља сатова и сира, већ је то земља фудбалера имиграната. Ако се изузме пар истинских швајцарских фудбалера, тај тим има доста фудбалера из мање лијепих земаља. Тројица од њих су из бивше српске покрајине Косово, које је сада независно, али их Србија не признаје и од које је слобода морала да буде освојена силом.“

Србија, наводи се даље у тексту, Косово и даље сматра својим вазалом, а тамошње албанско становништво сматра „одбојним замрачивачима у дуготрајном српском наративу трагичног племства“.

Утакмица између Србије и Швајцарске се описује као рат да се задржи Косово. „Срби су првобитно ‘роварили широм Швајцарске’, намјеравајуц́и да побиједе. Прво су постигли го, преко Митровића у 5. минуту. Али Швајцарска се вратила и побиједила — као што су то чинили Косовари, у герилском рату у којем није било анђела, и у којем су људи с Косова имали великодушну помоћ НАТО-а“, објашњава аутор.

У наставку утакмице, Швајцарска је вратила Србији и то кроз два гола која су постигли управо косовски Швајцарци.

Шаћири, подсјећа се у тексту, има грб тзв. Косова на патикама а и он је, као и Џака, након постигнутог гола рукама имитирао симбол двоглавог орла, односно велике Албаније, што је толико разбјеснело српски тим да се жалио ФИФА-и.

Такође, подсећа се да је Србија веома близак савезник Русије у Европи и ФИФА би морала да узме то у обзир када буде одлучивала о казнама за Шаћирија и Џаку.

Став текста објављеног 25. јуна је да швајцарска влада и ФИФА не би требало да казне Џаку и Шаћирија због двоглавог орла, јер би то било срамота за фудбал. „Двојици поносних људи мјесто је на терену, док српској глупости није“, закључује се у тексту, који је пренијет и на друштвене мреже где је изазвао реакције.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92/ИН4С, 27. 6. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. “Политико” познатији као поносни анус Нато пакта.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading