Љубиша Спасојевић: О федерима

Висок број федера у одређеној средини су сигуран показатељ да се ради о држави са високим стандардом. Ово правило има изузетак, а тај изузетак је Србија где раст броја федера – како увозних тако и домаћих – коинцидира са падом стандарда

Федерски проблеми

Федери настају када се материјал од кога су начињени изувија, односно извитопери, то јест деформише. Првобитни материјал који има прав облик (на енглеском стрејт: прав), девијацијом добија препознатљив, карактеристичан облик. Федери могу бити начињени од различитог материјала, али сви имају исте особине.

Стидне длаке на људском телу се због сличности са федерима називају федеруше, али федери немају никакве везе са стидом.

Федери имају рупе спреда и од позади које су истоветне, па је за коришћење федера свеједно која је шупљина напред, а која назад. Рупе повезују симетричне кривине (италијански: курве), у облику спирале, мада – колико је познато – спирале као контрацептивно средство немају везе са федерима.

Спојени федери се никако, или врло тешко раздвајају. То можемо да видимо на примеру федера из хемијских оловака, који кад се утисну, односно убаце један у други, остају стално заједно. Ово важи за све врсте федера, јер како је већ речено сви федери имају исте особине. Да се не ради о индустријском производу могло би се рећи да федери имају људску особину да привлаче једни друге.

Федери су веома распрострањени, а најпознатији су по употреби код рупа. Том приликом се у њих убацују амортизери. Федери и амортизери пак чине да рупе постану пријатан доживљај. Запажена је чак ненормална појава да на сајмовима аутомобила неки посетиоци уместо да гледају прелепе девојке, гледају федере и одмеравају амортизере. Због тога је овде почело да се размишља да се организују посебне покретне изложбе федера, па чак и фестивали, тим пре што такви трендови већ постоје у развијеном свету. Уколико Србија жели да буде део ЕУ, свакако треба да их следи.

С обзиром да је аутомобилска индустрија зачета на Западу и да је тамо најразвијенија, логично је да тамо има највише федера. Са Запада извоз и производња федера су се раширили и на друге стране света. Темпо модернизације и напретка друштва по узусима међународне заједнице мере се количином аутомобила које одређена држава поседује, па самим тим и количином амортизера, односно федера. Висок број аутомобила и висок број федера у одређеној средини су сигуран показатељ да се ради о држави са високим стандардом. Ово правило има изузетак, а тај изузетак је Србија где раст броја федера – како увозних тако и домаћих – коинцидира са падом стандарда.

Друга позната примена федера је приликом тапацирања. Федери се убацују у фотеље, којима се опремају канцеларије и кабинети, лежајеве и остале скаламерије које служе за лежање, седење, одмор и рад. Оно што се никако не сме дозволити овим федерима је да угледају светлост дана, мада су потребе федера да се пробијају, буше и показују. Наиме, ако се то деси, неопрезном кориснику ће страдати део који му служи за седење, јер ће федер на том делу анатомије оставити дуготрајне и болне последице, уз могуће оштећење доњег веша, а у души несретне жртве често неизлечиве трауме.

На крају можемо да закључимо да је њихово деловање прихватљиво када је скривено. Међутим, када се промоле, онда по њихово окружење настају велике неприлике. Федери у лежејевима, мадрацима и фотељама, као и када су ван њих, то јасно доказују.



Categories: Сатиристика

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading