Емир Кустурица: Србија мора да се бори за део косовског богатства и територије

Не знам да ли може да се реши онако како смо замислили, али плаши ме да велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт јер свако попуштање води ка томе да Запад оног који обави неки посао замени неким новим, каже Кустурица

Емир Кустурица у емисији „Разговор са Филипом“ (Извор: Б92)

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица каже да се на територији Косова у овом тренутку догађа једна од највећих пљачки у 20. веку и сматра да актуелно руководство мора да се бори за то богатство и да се избори и за поделу богатства и територије.

„Србија мора да се бори за део косовског богатства и територије. Косово је једна од највећих пљачки 20. века. Не знам да ли може да се реши онако како смо замислили, али плаши ме да велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт јер свако попуштање води ка томе да Запад оног који обави неки посао замени неким новим. Надам се да наше руководство неће бити глупо и дозволити да буде искоришћено за једнократну употребу“, рекао је Кустурица за портал Б92.

Упитан да ли то значи да је он за поделу Косова, Кустурица каже да није битно за шта је он, већ је битно за шта су они који о томе одлучују.

Кустурица је у емисији „Разговор са Филипом“ поновио да су Албанци највећи профитери.

Објаснио је да је то тако зато што од Наполеона западна политика великих сила фаворизује разједињеност Југоисточне Европе, односно Словена.

Некада су то радиле обавештајне службе, а данас то раде војне структуре, каже Кустурица и подсећа да се једна од највећих америчких касарни у Европи налази на Косову.

То нам, каже, говори да је та територија једна геостратешка тачка.

Подсећа и да је корпус Косовара био привилегован и за време друга Тита који није дозвољавао повратак Срба на Косово, који је водио политику за коју може да се каже да је била ефикасна, али је српски народ тада изгубио значајан број мушког живља, чиме је смањена и репродуктивна моћ Срба.

Питао је како једна кућа може да пристане да буде опљачкана, ако већ може да се брани.

А на питање зашто неко ко је остварен у свом послу има потребу да подржава било ког политичара који је на власти, Кустурица каже да је то зато што живимо у несавршеним друштвима, зато што постоје константна потреба да се руше системи.

Увек, каже, постоје они трафиканти који мисле да овај не ваља, па смо постали и извозници отпора у разним системима.

„Постали смо извозници отпора, где Сорос говори отворено о томе да је било забавно рушити источноевропске режиме“, објашњава Кустурица и додаје да ту није у питању његово подржавање или неподржавање.

За свој одлазак на конвенцију СНС-а каже да је био „џентлменски гест“ којим је показао да је лојалан грађанин Србије и да има ужасно важан задатак да се одржи Мокра Гора.

Додаје и да Косово није питање само званичне политике, већ и питање које он изражава на најбољи начин, а то је подизање споменика браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију, који је основао Пећку Патријаршију.

„Ми се Пећке Патријаршије не можемо одрећи из религиозних и културолошких разлога“, истиче Кустурица.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Спутњик, 26. 6. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

  1. Druze Kusturice – vi komunisti ste odavno OPOGANILI srpsku drzavu. Nemojte molim vas nadalje da ********** ***** i taj cin da predstavljate kao kulturu i drzavnu politiku.

  2. Занимљиво је да се у усту раван ставља опасност по власт и опасност по народ. Вучић лајкс ит!

  3. Могуће је да убрзање око Космета долази отуда што државе и организације које имају овде свој геостратешки интерес виде да Вучић тешко може дуже да опстане па гледају да што пре заврше свој посао с њим јер је он лак сарадник. Када заврше тај главни посао, неће им бити битно да га чувају и подржавају на власти, па може и неко други да га замени без угрожавања њихових фундаменталних интереса.

  4. Прочитајте ове Кустуричине речи пар пута: “… Не знам да ли може да се реши онако како смо замислили, али плаши ме да велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт јер свако попуштање води ка томе да Запад оног који обави неки посао замени неким новим. Надам се да наше руководство неће бити глупо и дозволити да буде искоришћено за једнократну употребу“, рекао је Кустурица за портал Б92.
    Упитан да ли то значи да је он за поделу Косова, Кустурица каже да није битно за шта је он, већ је битно за шта су они који о томе одлучују…“.
    Сад размислите:
    1. Шта му значи “онако као смо замислили“… Ко то замислио? Он и још ко? Шта то и како замислили? Како му гласи та замисао?
    2. А сад ово: “…велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт јер свако попуштање води ка томе да Запад оног који обави неки посао замени неким новим…“. Он, изгледа пледира за неко мало попуштање (али какво?), јер велико носи са собом опасност да Вучић & Комп. пошто буду искоришћени буду одбачени – а шта ће онда без њих јадни Кустурица, зар не? Битно је ипак да СНС опстане на власти…
    3. А – сада “шлаг на торту, са све трешњом“: Цитирам: “ Кустурица каже да није битно за шта је он, већ је битно за шта су они који о томе одлучују“. Значи – његово мишљење/став нећемо сазнати, јер то није ни битно… Па, ког ђавола онда уопште обраћати пажњу на његово лупетање? Тај, значи, нема ни мишљење –или, боље речено: не усуђује се да га износи, а Вучић му своје још није саопштио, па не зна ни шта да каже.
    4. Бљутаво – благо речено. Далеко више ценим отвореност другосрбијанаца, са којима се не мора свако сложити – али који су бар јасни и отворени.

  5. Као што се ти, немања кустурице ( од данас вредан си тек малих слова ), сећаш секса и говориш о њему, тако и ја, од данас је ли, узимам и доживљавам твоју ” личност ” и ” уметничку егзистенцију ” као анегдоту из прошлости, пошалицу која измами блед осмех који се тренутно затеже у танку линију презира… Која је цена самозаборава, Богозаборава, душо продана ?!?! Бива ли то да хијена лава за ситниш купи да би јој, као миш јадни, звонце за реп везивао, и њен злогуки, лепрозни, хијенски смех продавао несрећном народу као Монализин осмејак озвучен дечијим, искреним, безазленим смејањем ?!?! А могао си као човек стајати усправно, у духовној вертикали Богу причастити, а ти си ниже скотао легао да гмижеш, мој немања…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading