После ноте о повлачењу признања: Либерија потврдила билатералне односе са Косовом

Либерија је била једна од првих држава која је признала суверенитет Косова и остаје привржена заједничком саопштењу о успостављању дипломатских односа, стоји саопштењу на званичној страници либеријског МСП-а

„Влада Републике Либерије жели да оповргне извештаје на неким међународним и друштвеним медијима о укидању дипломатских односа са Републиком Косово“ – саопштено је данас на званичној Интернет страници МСП-а Либерије. Саопштење је уследило након информације да је ова земља повукла признање једнострано проглашене независности Косова. „Ово саопштење убедљиви је доказ против лажних вести и дивље пропаганде Србије против Косова, као што се доказало и са државом Гвинеја Бисао и Ганом и другим земљама“, наводе из Приштине.

„Према информацијама из саопштења МСП-а (Косова), Либерија је била једна од првих држава која је признала суверенитет Косова, 30. маја 2008. године, након декларације о независности и остаје привржена заједничком саопштењу о успостављању дипломатских односа. Обе земље настављају да уживају међусобну сарадњу и пријатељство“, стоји даље у саопштењу на званичној страници либеријског МСП-а.

Само два дана раније, министар спољних послова Либерије, Гбезонгар Милтон Финдлеј, предао је шефу српске дипломатије, Ивици Дачићу, ноту о, како су пренели београдски медији, те потврдио сам Дачић – повлачењу признања.

Захвалност је одмах потом стигла од Дачића, председнице Народне Скупштине, Маје Гојковић, али и председника Србије, Александра Вучића.

Са друге стране, из Приштине су одмах уследили демантији, што је био случај и данас, када је министарство спољних послова Косова објавило и наводе из саопштења либеријског министарства.

„Чињенице против лажних вести: Влада Либерије одбацује лажне извештаје српског министра Ивице Дачића да је Либерија повукла признање Косова“, навели су на свом Твитер налогу, објавивши и фотографију вести о повлачењу признања и ону са Интернет странице либеријских колега.

(Коссев, 22. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading