Милорад Додик: БиХ није суверена земља јер у њој владају странци

Она је поданичка у име целог народа. Ако се БиХ не извуче из међународног управљања – ово никуда не води, упозорава Додик

Милорад Додик (Фото: А. Васиљевић)

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да БиХ није суверена земља, да у њој владају странци и да нема своју политику, те упозорио да поданичка политика која се води у Сарајеву „уништава све“.

Он је истакао да је понижавајуће за БиХ што у њу са стране долазе трећеразредни политичари и доносе решења која се тичу народа који живи у БиХ, додавши да су „сви овде слуђени“ од међународне заједнице.

„Ако не буде јединства да се међународни фактор стави на место на којем јесте у другим земљама и да се мане управљања, ми не можемо ништа направити“, навео је Додик за портал „Вијести“.

Он је додао да се у БиХ „на врх стављају“ утицаји неких амбасадора, као и представника ЕУ, иако у оквиру саме ЕУ постоје озбиљни проблеми.

„Велике фирме долазе са стране, купују овде предузећа, гасе њихову производњу и убацују своју робу“, рекао је Додик.

Председник Српске је у том погледу упозорио да је „сарајевска чаршија“ својом поданичком политиком „спремна да уништи све и да уништава све“.

„Она је поданичка у име целог народа. Ако се БиХ не извуче из међународног управљања – ово никуда не води“, упозорава Додик.

Додик, који је на предстојећим изборима кандидат владајуће коалиције у Српској за српског члана Председништва БиХ, рекао је да ће са те позиције поштовати уставни поредак у БиХ, али приоритетно штитити интересе и позицију Републике Српске, те да неће дозволити да она буде понижавана и сатанизована.

„Мени је примарна Република и идем да ојачам њену позицију“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да највећи проблем односа у БиХ јесте управо непримерено учешће странаца у прошлим временима у девастацији уставног поретка.

„Видимо многе застоје на многим местима, и између конститутивних народа и између ентитета, док се заједнички ниво показао као потпуно неефикасан“, рекао је Додик.

Додик је уверен да заједничким нивоом власти у БиХ нису задовољни ни Срби, ни Бошњаци, ни Хрвати.

„Требало би да тај заједнички ниво буде од користи свима. Као члан Председништва радио бих управо то – да нико ником не смета и да промовишемо другу атмосферу, која подразумева потребу покретања, а не заустављања“, истакао је Додик.

Он је навео да Председништво БиХ није важно са становишта моћи и одлучивања, али јесте са становишта координације, што оно никада није чинило између два ентитета.

„Раније се покушало да Председништво буде изоловано као независан орган који наводно нешто одлучује, а Савет министара направи владом, а не помоћни орган Председништва“, подсетио је Додик.

Он је упитао зар за функционални рад у БиХ не би било боље да у рад Председништва на важним унутрашњим питањима буду укључена и два председника ентитета.

„Шта се може потписати на међународном плану ако нема подршке ентитета? На крају се све врати на овај ниво, и ако ту нема сагласности – онда имамо проблем“, нагласио је Додик.

Он је оценио да актуелни члан Председништва из Републике Српске Младен Иванић није учинио ништа посебно за Српску, већ је „отаљавао посао“, и чинио да Српска не буде онолико присутна и јака колико је била у ранијем периоду.

„Док је члан Председништва БиХ био из СНСД-а, Република Српска била је питана и незаобилазна, а сада није питана. Иванић има право на самозадовољство, али он није вредан и ангажован и спреман је да попусти“, рекао је Додик и додао да жели да Српска буде питана и да значајно повуче економски развој.

Додик је додао да је, према одређеним истраживањима, у његову корист повећана разлика између њега и Иванића када је реч о подршци бирача.

„На неким подручјима има подршку, као што је у Бијељини, али у свим другим местима губи – од Бањалуке, па до Требиња. Они тврде да анкете нису важне, а да су у њихову корист – не би могли живети од њихове галаме“, каже Додик.

Говорећи о односу према друга два конститутивна народа у БиХ и њиховим политичким представницима, Додик је нагласио да нема намеру да чини било шта лоше Бошњацима и Хрватима, али да ће да брани интересе српског народа и Српске, по чему се неће разликовати од Бошњака и Хрвата који ће исто то чинити – бранити своје интересе.

„Све друго је спекулација“, поручио је Додик, поновивши да се главни политички проблем налази на нивоу Федерације БиХ и заједничких органа БиХ.

(Факти, 21. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading