Светска здравствена организација: Трансродност се више не сматра менталном болешћу

СЗО очекује да ће нова класификација смањити стигматизовање трасродних особа и да би могла да допринесе бољем прихватању тих особа у друштву

Фото: REUTERS/Denis Balibouse

Светска здравствена организација (СЗО) је оценила да трансродност, осећај припадности супротном полу, више не треба сматрати менталним обољењем, што је одлука коју још треба да одобре земље чланице 2019. године.

То произилази из 11. верзије Међународне класификације болести (ИЦД) коју је СЗО објавила ове недеље, што је први пут од почетка 1990-их да је извршена глобална ревизија те класификације.

Документ назван ИЦД-11 биће представљен Светској скупштини здравља у мају 2019. у Женеви да би га земље чланице усвојиле, и ступиће на снагу у јануару 2022. године. Нова класификација садржи нова поглавља укључујући једно посвећено сексуалном здрављу. Обухвата појаве раније класификоване на другим местима, као што је трансродност, која је до сада била сврстана под ментална обољења.

Један врло велики проблем је што везивање трансродности са менталним болестима стигматизује људе, рекла је за Франс прес Лале Сеј, шефица оделења за репродуктивно здравље и истраживање у СЗО.

СЗО очекује да ће нова класификација смањити стигматизовање трасродних особа и да би могла да допринесе бољем прихватању тих особа у друштву и чак повећа њихов приступ здравственој нези, рекла је она.

(Бета/Н1, 19. 6. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. …рече ментално оболела светска здравствена организација, која је своју менталну девијантност и дијаболичност још 1974. године званично показала…

  2. Нека се припреме педофили, некрофили, содомити и сви остали разни первертити, лепа будућност нам се смеши, баш лепа!

Оставите коментар