Владимир Коларић: Синан Сакић (1956-2018)

Синан одлази у легенду, а са легендама са никада не зна. Подједнако често умеју да се трансформишу до непрепознатљивости или да изненада оживе

Синан Сакић (Извор: Story.rs)

Нисам растао у окружењу које је слушало Синана Сакића и ту врсту музике, нити је она на прави начин могла да изрази моје животно искуство. „Моја“ музика је био рокенрол с почетка деведесетих, касете малих издавача, пиратерија, наручивање касета поштом од „Карло рекордса“, „Сорабиа диска“, „Тејкиторливита“, јер сам живео у малом граду, а још није било интернета.

„Бандо црвена“, „Рођен луд“, „Име“, „Самоћа“, „Нећу да умрем млад“, „Нико ме не зна“, „Поломићу кило шуко утикача“, „Оловна јутра“, „Небо, небо плаво је“ – биле су моје песме, а не „Дотак’о сам дно живота“, „Сиротиња људе свађа“, „Издали ме пријатељи“, „Све је постало пепео и дим“, „Еј, откад сам се родио“.

Али познавао сам Синана, играо сам се са његовим Рашидом, који је живео у мојој згради. Временом сам почео да схватам да је он некаква звезда. Временом и колика. Његова сестра је имала одличну продавницу касета, „Ђули“ се звала, преко пута моје гимназије. Кад сам тражио „Introspective“ Pet Shop Boysa и ваљда „Brick by Brick“ Игија Попа, његова сестра се смела, а Синан, који се ту затекао, одмах је показао на праве касете.

Било је ту још много тога, са Синаном, Рашидом и осталима, што сада није за причу.

А у међувремену је ушло у моду да се о Синану, „Јужном ветру“ или „народњацима“ уопште говори на битно другачији начин него у приличној мери култур-расистичких деведесетих. Миша Ђурковић је писао, Ђирјаковић… И с лева и десна, свако на свој начин, „народњаке“ користи за критику елите и елитизма, са којима у „овим нашим крајевима“ очито нешто дебело није у реду. Кад је умро, Синана нису ожалили само Шемса и јунаци ријалитија, него и они са рокерским или грађанским бекграундом; водећи рокенрол есејиста Душан Весић, аутор свеже хит-књиге о Маргити, написао је одличан текст о Синану у „Новом магазину“…

Синан је уједињавао разједињене, певао је из срца, живео је оно што пева и певао оно што је живео, био је глас маргинализованих, био је живи доказ колонијалне мржње према свему „оријенталном“, али и доказ неуспеха колонијалистичких стратегија. Ни било којих других – нису га упаковали у world music нити је глумио код Кустурице. Деловао је као отпоран на различите манипулативне стратегије и као неко ко је свој. Таква представа о њему је део његове харизме.

Синан и даље није „моја“ музика. Али он изражава аутентично искуство ових простора, једно од могућих аутентичних искустава. Једно од лица нашег дивног заветног Брега, које има своје лепоте и ружноће, истине и лажи, правде и неправде, али које су, такве какве су – наше. Свако има право на своје истине и заблуде, на своје митове и разочарaња, право на борбу и на отпор. То ниједна пушка и шлем, ни један екран и чип, са било чије стране света, никада неће променити.

Синан одлази у легенду, а са легендама са никада не зна. Подједнако често умеју да се трансформишу до непрепознатљивости или да изненада оживе. Легенде одржавају центри моћи, али понекад и обична топла људска срца. Једино ове друге вреде.

А све остало је у Божијим рукама. Синану нека је Царство Небеско.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: ,

7 replies

  1. Поштовани господине Коларићу, неке ствари ми нису јасне у вашем тексту. Прво, зашто сви ви који себе сматрате интелектуалцима и некаквом елитом имате потребе да истичете како је ваша музика била рокенрол и како сте копали и рукама и ногама да у једној заосталој средини дођете до Pet Shop Boysa, Игија Попа и друге ,,елитне,, музике? Друго, шта је то у музици, а рекао бих и животу, Синана Сакића било НАШЕ? Какво то аутентично искуство изражава завијање Синана Сакића праћено истом таквом музиком? Једино аутентично искуство из Техерана и са сличних дестинација, а са ових простора никако. И да ме не би погрешно разумели, ово што пишем нема никакве везе са ,,нашим,, муслиманима , који су оставили овим просторима предивне и аутентичне песме, какве су на пример босанске севдалинке. Ако ишта Синана Сакића чини легендом, то је чињеница да се лепо уклопио у дивље време, намлатио дебеле паре од залуђеног народа и стекао богатство, за које сумњам да је платио и динар пореза, коцкао се и губио за ноћ оно што већина не заради за пола радног века, опијао, шенлучио,…Ако је то за вас легенда, свака част.

  2. А коју музику преферира господин Драган Р. ?

  3. Једине две врсте које признајем у животу су ,,добро,, и ,,лоше,,. То важи и за музику. Наравно, шта је добро, а шта лоше је најчешће субјективна ствар, а нарочито код музике . Али то и није тема овде.

  4. Без увреде, али г. Коларић је слаб писац који се изражава расуто, неповезано, расплинуто, непрецизно. Стичем утисак да не уме или се довољно не потруди да изрази оно што заиста мисли. Текстови делују недоречено и недорађено.

    Рецимо, ово је скроз празно, као састав из основне школе или говор јунака из холивудског филма:

    “Свако има право на своје истине и заблуде, на своје митове и разочарaња, право на борбу и на отпор. То ниједна пушка и шлем, ни један екран и чип, са било чије стране света, никада неће променити.”

    Ово је још празније, још већи клише:

    “Синан је уједињавао разједињене, певао је из срца, живео је оно што пева и певао оно што је живео…”

    А шта аутор хоће да каже овиме:

    “Синан одлази у легенду, а са легендама са никада не зна. Подједнако често умеју да се трансформишу до непрепознатљивости или да изненада оживе. Легенде одржавају центри моћи, али понекад и обична топла људска срца. Једино ове друге вреде.” ?

    Шта се то не зна у вези са легендама? Шта ће да се деси? Што не даде пример неке легенде једне и друге врсте? Какве непрепознатљивости? Каква трансформација до те непрепознатљивости? Толико је то апстрактно изречено да не могу да замислим на шта мисли. “Обична топла људска срца”? Каква фраза. И то понекад. Баш супротно. Легенде пре живе у срцима, а ово на шта се односе центри моћи су пре некакви митови (у смислу образаца тумачења света).

    Ако делујем злонамерно или неправедно, само упоредити са текстовима Антонића, Ковића, Ненада Илића, или, можда и најбољег од најбољих, најусрднијег и најмање егоистичног, Николе Варагића. Ове људе, тј. њихове текстове, наводим јер је битно истаћи шта је добро кад се већ критикује шта је лоше.

  5. За Драгана Р. Ко одређује шта је добро и лоше, због чега није Синан Сакић добар у своме и ко су наши?
    за Станка: Много вам је досадан коментар, па га нећу коментарисати
    За све: текст је, колико разумем, писан за човека комшију и његову породицу. Текст који спаја, не раздваја. За разлику од горњих коментара. Јер у њима се коментатори окомљују на “своје” и на “туђе” подједнако. И такви не могу да буду “моји”.
    Али, ја сам ионако Сем Уале ….

  6. Ја се коментатору семуалеклерк нисам ни речју обратио, те нисам одговор ни очекивао; нити сам се мешао у горњу расправу. Ипак, пошто је ипак прокоментарисао да се окомљујем на “своје”, пишем нешто што “раздваја” (још нејасноћа и недоречености), помоћи ћу коментатору да разуме: и он подједнако лоше и нејасно пише као Владимир Коларић.

    Синана Сакића се нисам скоро ни дотакао, осим као повод да прокоментаришем низак ниво квалитета текстова г. Коларића на Стању ствари. А кад смо код тога, слажем се са коментатором Dragan R. Немам ништа против људи који слушају Синана Сакића, као ни оних који га не слушају. Не сматрам га нарочито битним.

  7. До овог тренутка ниједну песму Синанову не чу уво моје. Али, ево једне:

    Ако на трен будеш нам тужан
    Сети се, брате, да увек имаш нас
    И да смо увек к’о једна душа
    Учио нас томе отац наш

    РЕФ.
    И у добру и у злу
    Брате, увек ми смо ту
    Теби песму поклањамо
    У твоје име наздрављамо

    Говорио је одувек отац
    За праву браћу само слога је спас
    И сада нас потајно слуша
    Његова душа што лебди крај нас

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading