Ана Брнабић: Kада бисмо инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ

Председник Вучић је учинио храбар и одговоран корак када почео интеррегионални дијалог. Косово је било Србија. Сада морамо наћи компромис. Србија никада неће признати независно Косово. То не би био компромис. А када бисмо и даље инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ

Премијерка Србије Ана Брнабић дала је интервју дневнику „Велт“. Ту се она, како је објашњено у кратком уводу, залаже „за европско решење миграционе проблематике и укључивање транзитних земаља Балкана“ у то решење.

„Немачка влада намерава да се оштрије бори против илегалног досељавања и зато ојачава сарадњу са земљама ван ЕУ – да ли је то у реду?“ – тако је гласило прво питање српској премијерки. Њен одговор: „Поносна сам на то колико добро наша полиција и армије сарађују са суседним државама и агенцијом ЕУ за заштиту граница Фронтекс. У избегличкој кризи смо вратили са границе више од 40.000 особа које су хтеле да уђу илегално. То ћемо и даље чинити. Зато свака будућа заједничка миграциона политика мора да обухвати и балканске државе. Ако заједничка политика са ЕУ буде фер и у складу са договореним, и ми ћемо у њој учествовати.“

У интервјуу је премијерка Србије рекла да у Србији тренутно има 4.000 избеглица; да 500 избегличке деце иде у српске школе. „Србија је показала саосећање и солидарност“. Она је, међутим, додала да се и даље треба припремати за могућност доласка великог броја избеглица, због ратова, политичке нестабилности и климатских промена и да би било „неодговорно не очекивати долазак још више миграната“.

Година 2025. – само оријентациони датум

Што се тиче могућег пријема Србије у Европску унију 2025. године, Ана Брнабић је нагласила да је то само оријентациони датум који није гарантија, али датум који је могућ уколико Србија буде радила предано и ефикасно, да разуме и резерве грађана Европске уније јер је у прошлости приступ тој заједници „пречесто схватан само као новчана инјекција“.

Она је нагласила и да су тражене реформе изазов, да Србија има пред собом много посла, али „ми знамо да ће нас реформе учинити добро припремљеним за ЕУ“.

Премијерка Србије је рекла и да „Европа“ не треба да се брине због добрих односа Србије и Русије, јер је ЕУ стратешки фокус Србије, који Русија разуме, баш као што и Европска унија разуме традиционално тесне односе Београда и Москве.

Београд-Приштина: Морамо наћи компромис

Што се тиче Косова: „Односи са Приштином су за нас Србе тешки и емоционални. Председник Александар Вучић је учинио храбар и одговоран корак када почео интеррегионални дијалог. Дотле је сваки разговор био табу. Косово је било Србија. Тачка. Сада морамо наћи компромис. Србија никада неће признати независно Косово. То не би био компромис. А када бисмо и даље инсистирали да Косово припада Србији, компромис не би био могућ.“

„Обе стране морају да изађу из удобне зоне свог увреженог начина размишљања. Али сматрам да Приштина то до сада није учинила“, рекла је Ана Брнабић, подсетивши да Приштина није почела да спроводи ни стожер тог споразума: успостављање Заједнице српских општина, као и да се повећао број напада на Србе на Косову – „само у мају је било 14 атентата, што указује да би намера Приштине могла да буде и да се отерају сви Срби – што ми нећемо допустити. Србија је спремна за разговоре. Али за то нам је потребан партнер“, изјавила је, између осталог, Ана Брнабић за „Велт“.

Приредио: Саша Бојић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 19. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Члан 307. Кривичног законика:

    Ко силом или на други противуставан начин покушава да отцепи део територије Србије или да део те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.

    Важи ли закон и за премијерку?

  2. SRBIJA ne “insisira” na nicemo nego se drzi svog
    YCTABA & 3AKOHA, A TO podrazumeva da je
    Kosovo i Metohija deo SRBIJE… SRBIJI takodje nisu
    potrebni nikakvi “kompromisi” nego CAMO 3AXTEBA
    da ono sto je njeno – TAKO OCTAHE, A CBE OKO
    toga treba da se odlucuje u Ujedinjenim Nacijama!
    “Pravno obavezujuci SPORAZUM” je odavno potpisan,
    3OBE CE YH Rezolucija 1244 – TO JE OCHOBA 3A CBE,
    “dijalog” oko toga je NEPOTREBAN, a i Referendum je
    odrazn davno – jos 1389…

  3. СУСРЕТ АНЕ БРНАБИЋ И ЕПИСКОПА ПОРФИРИЈА

    Сусрет епископа Порфирија и Ане Брнабић се може сагледати као сусрет
    једног духовника и једне залутале душе у свет зависника геј страсти.
    Познато је да је епископ Порфирије у Манстиру Ковиљу основао једну
    заједницу за рехабилитацију зависника – наркомана, и да је та заједница
    и дан-данас успешно ради на лечењу болести зависности од дроге, и свих
    успутних последица који иду, руку-подруку, са том основном болешђу.
    Ту, свакако, спада и та неприродна геј зависност, која је до пре пар десетака
    година била на листи болести Светске здравствене организације, а онда, “декретом“, скинута са те листе и, од настраности – болести , преименована у “сексуалну изузетност“ у односу на сав остали нормалан свет, од када је света и века.
    На скупу, са слике, види се да је ту било још епископа, а да је Ани Брнабић
    пришао баш епископ Поргфирије, препозавши у њој тешко оболелу и сатрвену
    душу геј страшћу.
    Ако је тачно да је Ана Брнабић полу-Хрватица, онда овј сусрет може имати и политичку позадину, будући да је епископ Порфирије столује у Загребу као Митрополит загребачко- љубљански.
    Тај сусрет може имати и црквено верску страну, будући да је Ана Брнабић католкиња, а познато је да епископ Порфирије заступа екуменистичку тезу о зближавању, па и неком заједништву са Римо-католичком црквом.
    И, на крају: тај сусрет одише и “југословенством“, с обзиром на горе речено, што се тиче порекла и верске опредељености Ане Брнабић.
    А југословенство је, тек, свеопшта пропаст за Православни Србски Народ, о чему говоре и Први и Други светски рат и овај последњи, из 9о-их година прошлог века.
    Добро би било да то сагледа и сама Ана Брнабић, па да се, на деликатан начин, повуче из целе ове приче.
    Ако се то не догоди, онда СПЦ нема никаквих изговора, онда мора отворени стати на страну Православља, Светосавља и бранити опстанак ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА, који то од Ње очекује.
    “ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО!“ – у овом случају је само: “позлата“
    “ЋУТАЊЕ ЈЕ ОДОБРАВАЊЕ!“ – у овом случају: ИЗДАЈА!!!
    Од када је Ана Брнабић била на састанку Билцдерберг групе,
    јасно је да се на Србију насрће из два правца.
    Прво, и мимо Устава, проблем са КиМ мора бити решен
    по сваку цену и друго, Србија мора прихватити да буде
    ”Сигурна кућа миграната” које ЕУ неће.
    У прилог реченом иде и наговештај, ”готова ствар”, америчког амбасадора
    Скота, да ће Пакистанци, Авганистанци иИрачани постати – ”СРБИ”!

    https://patriot.rs/zeljko-injac-nasa-crkva-i-njihova-lezbejka/

    Драган Славнић

  4. Motkom najurite sve one koji rade protiv interesa Srbije. Zadnji je čas. Vreme je iteklo. treba delovati.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading