На изборној листи за САНУ 44 кандидата

За редовне чланове предложено је 18 имена, док је 26 оних који имају шансу да се нађу међу дописним чланством. Оптужбе за пропусте у процедури нису тачне, каже Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ

Академик Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ, саопштава представницима медија имена кандидата (Фото: Танјуг)

На изборној скупштини Српске академије наука и уметности, која је заказана за 8. новембар, гласаће се о 18 кандидата за редовне чланове (из постојећег дописног чланства) и 26 за нове, односно дописне чланове (они који имају шансу да уђу у Академију) обавестио је јуче медије академик Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ.

Кандидати за редовне чланове Одељења за математику, физику и геонауке са двотрећинском подршком одељења су Зоран Радовић, Милан Судар и Миодраг Матељевић, док је једини кандидат за дописног члана, са двотрећинском подршком одељења, Жељко Шљиванчанин. Кандидати за редовне чланове Одељења хемијских и биолошких наука, са двотрећинском подршком одељења су Слободан Милосављевић, Радмила Петановић и Радомир Саичић, кандидат за дописног члана, са двотрећинском подршком одељења је Тања Ћирковић Величковић, а кандидати за дописне чланове са добијеном већином гласова (без подршке одељења) су Алекса Обрадовић, Марјан Никетић и Павле Павловић. Што се тиче Одељења техничких наука, за редовног члана са подршком одељења кандидован је Милош Којић, а без подршке одељења Велимир Радмиловић, док ниједан од троје кандидата за дописне чланове није добио подршку одељења, а то су: Влада Вељковић, Славиша Трајковић и Драгослав Шумарац. О Зорану Кривокапићу, Милораду Митковићу и Петру Сеферовићу гласаће се као о кандидатима за редовне чланове са подршком одељења када је у питању Одељење медицинских наука, а једини кандидат за дописног члана тог одељења, без подршке одељења је Татјана Симић. Четворо је кандидата за редовне чланове за Одељење језика и књижевности, и то са подршком одељења, и то су Горан Петровић, Злата Бојовић, Слободан Грубачић и Милован Данојлић, и толико има кандидата за дописне чланове овог одељења, али без подршке одељења, и то су Јован Делић, Зоран Пауновић, Љубинко Раденковић и Михајло Пантић. Једини кандидат за редовног члана за Одељење друштвених наука, и то са подршком одељења је Александар Костић, петоро их је кандидовано за дописне чланове, и то су Алпар Лошонц и Павле Петровић са подршком одељења, и Слободан Антонић, Милена Драгићевић Шешић и Мирјана Рашевић без подршке одељења. Љубодраг Димић кандидат је за редовног члана Одељења историјских наука са подршком одељења, а четворо је кандидата за дописне чланове, Драган Војводић, Вујадин Иванишевић и Мира Радојевић, сви са подршком одељења, и Ђорђе Бубало, без подршке одељења. Милица Стевановић предложена је као кандидат за редовно чланство Одељења за ликовне и музичке уметности са подршком одељења, коју су добили и Јелена Јовановић и Сава Халугин, као кандидати за дописне чланове овог одељења, док су Борислав Стојков и Милета Продановић кандидати за дописне чланове без подршке одељења. За иностране чланове предложени су Џелал Шенгор за Одељење за математику, физику и геонауке, Мирослав Крстић и Мауро Ферари за Одељење техничких наука и Еуђен Симион за Одељење језика и књижевности. Како је рекао Поповић, уколико свих 26 предложених за дописне чланове буду примљени садашњи број од 133 академика увећаће се и износиће 159, што је у складу са уведеним правилом „нумерус клаузус”, које укупан броја чланова ограничава на 160, а које је уведено прошлогодишњом изменом Статута САНУ.

– Србија је последња у региону по броју академика према броју становника. Када је САНУ имала 142 члана по завршетку претходне Изборне скупштине у просеку било је 1,9 академика на 100.000 становника, док је у Македонији било 2,2, у Хрватској 4,9, у Словенији 5,1, у Црној Гори 7 – истакао је Поповић.

Према добијеним подацима, на списку оних који су били предложени за кандидате било је укупно 63 оних које су кандидовала одељења САНУ (од њих је пет било предложено истовремено и ван САНУ), Огранци САНУ у Нишу и Новом Саду номиновали су по седам кандидата, а предлога ван САНУ било је 95. Што се тиче одељења друштвених наука, које је најмалобројније (тренутно има само 6 чланова), у које у претходном изборном циклусу нико није био примљен и које је функционисало с доста проблема у последње време, ван САНУ кандидовано је 25 имена. Неки од оних који су на овај начин били у оптицају, а који нису уврштени на коначну листу о којој ће се гласати када је реч о овом одељењу су: Ђорђе Кадијевић, Љубомир Маџар, Драган Симић, Слободан Самарџић, Драган Симеуновић, Мирољуб Јевтић, Милан Брдар, Јелена Ђорђевић, Слободан Дивјак, Загорка Голубовић, Марија Богдановић, Драгољуб Мићуновић. У истој позицији када је реч о Одељењу историјских наука су Миомир Кораћ, Софија Стефановић и Латинка Перовић, у случају Одељења језика и књижевности међу онима о којима се на крају неће гласати су Зоран Живковић, Срба Игњатовић, Јован Зивлак, Милован Витезовић, док су, када је у питању Одељење ликовне и музичке уметности, између осталих, то Добри Стојановић, Зоран Ерић, Ивана Стефановић, Милош Шобајић. Међу онима чија је кандидатура одбачена из формалних разлога су Светлана Слапшак, Милош Арсенијевић, Радомир Дамњановић Дамњан и Сава Ракочевић.

На новинарско питање о нападима кандидата који се нису нашли на коначној листи, а који су јавно говорили о пропустима у процедури, захтевајући да се она понови, Поповић је рекао:

– То су потпуно нетачне оптужбе. Актуелни изборни циклус одвија се начелно под истим правилима и са истим временским оквиром као и низ претходних и нема потребе да се покрене поново. Није направљен ниједан прекршај. Ако неко није предложен, а налази да они који јесу нису добри, то што његов рад није уочен није ствар само Академије већ целог друштва, док није тачно да није отворен материјал оних чија су достигнућа уочена као вредна па су предложени али нису прошли. Уосталом, ретко је ко и изабран из првог покушаја. Тврдње да се САНУ налази у кризи такође нису тачне, током протекле године кроз њене сале и галерије прошло је више од 170.000 суграђана који су учествовали или присуствовали догађајима који су иницирани свака 1,4 дана.

Он је најавио да ће до септембра јавности бити стављена на увид целокупна документација свих кандидата – одлуке одељења, реферати и мишљења о предложеним кандидатима па ће установе, удружења и појединци моћи да поднесу Председништву САНУ у писаној форми своје приговоре.

Милица Димитријевић

(Политика, 11. 6. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s