Свети Jован Рус као српски војник

У манастиру посвећеном Светом Пантелејмону посебно место заузима необична икона. Икону урадило сестринство цркве поводом чуда које се догодило током НАТО бомбардовања

Црква у којој се налази икона војника

У селу Лепчињцу, надомак Врања, на пропланку окруженом нетакнутом природом, смештен је женски манастир посвећен Светом Пантелејмону, заштитнику болесних. Многобројни верници, мештани и становници Пчињског округа радо долазе у манастир по душевни мир или да уживају у лепоти која никог не оставља равнодушним. Ипак, овај манастир у цркви која је део комплекса чува једну специфичност која код многих који долазе први пут у манастир изазове изненађење.

На зиду цркве посебно место заузима икона војника у униформи. Овакви призори права су реткост у православним храмовима, а претпоставља се да је реч о јединој икони оваквог типа у српским храмовима. Икона представља Светог Јована Руског у стојећем ставу, обученог у униформу српске војске.

– Икону су насликале сестре манастира Светог Пантелејмона поводом чуда које се догодило 1999. године, о коме смо сазнали из дописа свештеника у цркви где се чувају мошти Светог Јована Руског у селу Прокопион, на острву Евији – појашњава свештеник Синиша Пиљановић.

Допис који је дошао из поменутог храма у Грчкој стигао је на адресу Епархије врањске. И он је, према речима Пиљановића, својеврсно сведочанство о помоћи коју је светитељ указао нашем народу у време страдања. У допису је описано како су у цркву на Евији те године у време НАТО бомбардовања дошла два човека из различитих крајева Грчке. Иако се нису познавали, они су свештеницима овог светог храма испричали готово истоветну причу.

Монахиње се присећају да је мир који је значио и престанак бомбардовања на Србију потписан у Куманову, на дан када се прославља Свети Јован Руски, 9. јуна. Својеврсна симболика и мир који је уследио разлог су што се светитељ у војној униформи српске војске нашао у цркви.

Оне кажу и да је светих војника из свих времена много у православним црквама по целом православном свету. Икона Светог Јована Руског у манастиру у Лепчињцу је јединствена по томе што је то ретки пример светитеља обученог у униформу савремене српске војске.

Икона Светог Јована Руса у манастиру у Лепчињцу

САН

Сањали су, независно један од другог, Светог Јована како скида свету одежду у коју је био одевен и облачи војничку униформу. Тада је рекао: „Идем у Србију, да помогнем нашој браћи Србима, јер се тамо прогони православље“ – причају монахиње манастира Свети Пантелејмон разлог доласка двојице Грка у цркву на Евији.

ГРАЂЕН, ПА ЗАПУШТЕН

Претпоставља се да је манастир у селу Лепчињцу подигнут у XIV веку, за време владавине краља Милутина. Ова претпоставка поткрепљена је чињеницом што у близини постоје темељи Спасовданске цркве, која је по облику градње слична манастиру Пантелејмон, а сама црква датира из XIV века, како је забележено у црквеним записима. У периоду од 1952. до 1992. године, манастир је био запуштен. Доласком архимандрита Пајсија 1992. године на Прохор, почела је обнова манастира, који је 1999. постао женски манастир. Од 1. децембра 2005. године манастир је проглашен спомеником културе.

Јелена Стојковић

(Вечерње новости, 22. 1. 2017)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

1 reply

  1. Sveti Vulin Nesposobni.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading