Фактор плус: За замрзнути конфликт на КиМ 63 одсто грађана

Замрзнут конфликт најбоље је решење за 63 одсто грађана, а више од половине је за употребу војне силе ради заштите народа на КиМ, показује анкета агенције „Фактор плус”

Да би замрзнути конфликт био тренутно најбољи развој догађаја на Косову и Метохији мисли чак 63 процента грађана, показује истраживање агенције „Фактор плус”. Петина грађана, тачније 21 одсто, сматра да би најбоље решење у овом тренутку био договор којим ће и Срби и Албанци нешто добити, односно изгубити, док девет одсто њих оцењује да треба постићи договор између Београда и Приштине по сваку цену. Њих седам одсто нема став о овом питању, које се, наглашава директор агенције Владимир Пејић, не тиче крајњег решења, него актуелне ситуације у вези с КиМ.

„Изненадио нас је висок проценат изјашњавања за замрзнути конфликт, то је заиста убедљиво. Нејасно је само да ли због тога што недостају нека друга решења која иду у прилог Србији, или је из неког страха”, објаснио је Пејић на представљању резултата овог истраживања, спроведеног од 1. до 7. јуна, на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника с територије Србије без КиМ.

Већина грађана, њих 61 одсто, сматра да преговори о КиМ иду у лошем правцу по Србију, чак 30 одсто није знало шта да одговори, а само девет одсто је оценило да преговори иду у добром правцу. „Убедљива већина грађана Србије сматра да је одржавање статуса кво боље од решења која се помињу. То није неуспех кампање председника Србије Александра Вучића, који инсистира на превазилажењу замрзнутог конфликта, већ став грађана да нема решења које би у овом тренутку могло да задовољи Србију”, каже Пејић.

Више од половине сматра да би Србија требало војно да реагује уколико „косовске снаге” окупирају север Косова, с тим што њих 36 процената каже да би нашу војну силу требало употребити само на северу КиМ, а 16 одсто на целом КиМ. Пејић каже да грађани не виде ниједно друго решење како би се одбранио народ на КиМ – територија је у овом случају у другом плану.

Истраживање је показало и да 63 одсто грађана осећа тугу због тренутне ситуације на КиМ, а њих 40 одсто је навело и – наду. Питање на које је постојала могућност више одговора, показало је и да је њих 34 одсто бесно, разочарање осећа 15 одсто, док петина има још и нека друга осећања. „Кроз осећања туге и беса видимо да су грађани доста огорчени, а мислим и да је код оних који су рекли да осећају наду више реч о њиховој жељи да се то питање реши на повољан начин по Србију”, оценио је Пејић, додајући да је песимистично и то што је 53 одсто испитаника одговорило да у потпуности осећа КиМ као своју земљу, 28 њих је рекло „да, делимично”, а 19 одсто је дало негативан одговор.

Трећина грађана мисли да ће у наредне две године бити решено питање КиМ (20 одсто каже од једне до две године, а 11 одсто до краја ове године), док 49 одсто сматра да то неће бити решено у наредних од пет од десет година, а 20 процената не зна. Одговори на питање да ли се проблем КиМ може решити без употребе силе одишу нешто већим оптимизмом – 46 одсто одговара позитивно, 27 процената негативно, а толико их и не зна. На питање о личним одрицањима зарад КиМ, 50 одсто испитаника каже да није спремно да им лични живот трпи по било ком питању ради тога. Њих још 26 одсто није спремно на претерана лична одрицања, а тек 18 одсто испитаника одговорило је да је у великој мери спремно на то (шест одсто је дало одговор „не знам”).

Највећи број грађана, 40 одсто, сматра да би последица непотписивања споразума с Приштином била економска изолација, а чак 30 одсто да ће избити рат на Косову. Одговори о питању последица непотписивања споразума су и „наставак досадашњег стања” (12 одсто), „рат на територији целе Србије” и „укључивање Русије у преговарачки процес” (по шест одсто), „враћање институција Косова под ингеренцију Београда” (четири одсто) и „укључење УН у преговарачки процес” (два одсто).

Да Србија на крају преговора неће нормализовати односе с Косовом нити ће признати његову независност сматра 35 одсто испитаника, док 34 одсто наводи да Србија неће признати независност, али ће морати да нормализује односе. Њих 21 одсто нема став, а десетина мисли да ће Србија признати Косово у замену за чланство у ЕУ. Ови резултати показују, према мишљењу Владимира Пејића, конфузију код грађана и по питању могућег исхода, а и тога шта би актуелна власт требало да чини.

Биљана Баковић

(Политика, 8. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Шта год да уради владајући режим, СРБски народ
    треба да се држи поруке Епископа Артемија.

    СРБИ НА ОКУП:
    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском
    споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на
    издају КиМ на коју је политичко вођство у Србији већ
    пристало. Став Срба са Косова и Метохије
    треба да буде да власт у Србији може да чини шта
    год хоће, али Срби са Косова и Метохије на то не смеју
    да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне
    и историјске издаје.
    Епископ Артемије“

    Србски народ у Матици и Расејању, сада, у овом
    судбоносном тренутку, потребује помоћ и подршку
    Светог Саве и Светог Кнеза Лазара.

    Неће то бити клетва са земље – на Бранковиће, већ
    Благослов са Неба – на Обилиће:

    БЛАГОСЛОВ СВЕТОГ САВЕ:’

    ”Свети Сава Србе воли,
    и за њих се Богу Моли.
    Србском роду даје крила,
    Србски народ благосиља.

    С неба шаље благослов
    Свети Отац Сава:
    сви Срби, с мора и Дунава,
    ….”

    БЛАГОСЛОВ КЕНЗА ЛАЗАРА – ОБИЛИЋИМА
    “Кад Лазару ситна књига дође,
    Књигу гледа, с мислима се бори.
    Да је коме стати па слушати
    Како кнеже Србе благосиља,
    Благосиља и у бој позива:
    „Ко је Србин и србскога рода,
    и од србске крви и колена,
    а дошао у бој на Косово,
    тај имао од срца порода,
    и мушкога и девојачкога!
    Од руке му све живо родило,
    и у пољу пшеница белица,
    и у брду винова лозица!
    Бог га гледо док му је колена!“

    Кад од људи помоћи нема, а сами смо у великој немоћи,
    прихватамо да смо немоћни, окружени непријтељем
    помоћ једино може стићи с више, и зато се каже:
    ”У НЕМОЋИ СЕ ПОКАЗУЈЕ СИЛА БОЖИЈА!”
    Пример за то је НЕУСПЕЛИ копнени насртај НАТО
    ПАКТА ПРЕКО ПРОКЛЕТИЈА, ПРЕВОЈА – ”ЗАСТАН”!

    Драган Славнић

  2. Ако је замрзнут конфликт најбоље решење за 63 одсто грађана, а више од половине је за употребу војне силе ради заштите народа на КиМ – то значи да већина народа не жели на власти оне који би да продају КиМ.
    А то значи да је највећа одговорност на онима који се боре за КиМ, јер народ жели оне који су за замрзнути конфликт и који би послали војску да заштите Србе на КиМ.
    Ако се не појаве православци и родољуби да предводе народ, покушаће неко други или ће овај режим још дуго да влада и да прода КиМ.
    Иза протеста или блокада саобраћаја због цене горива стоји народ, грађани Србије. Ако се брзо не организује православни и родољубиви део опозиције режиму и противника система, друга страна (еврофили, странци) има ресурсе и одлучност за акцију, па ће све усмерити на своју воденицу, а то ће довести до распада протеста, јер народ неће те политичаре. Народ може да покрене протесте, али, у једном тренутку неко мора да представља народ, различите групе и интересе, да све то усагласи, и ако се ту не наметну православци, родољуби и русофили, онда ће еврофили и титоисти покушати да се наметну као вође народа. А њих народ неће. Зато је већа одговорност на православцима, родољубима и русофилима.

  3. Истраживање је спроведено ”на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника с територије Србије без КиМ”.

    Питање је како су формулисани услови ”репрезентативности” и како је у стварности спроведено испитивање. Без навођења ових детаља, цела прича вреди у складу са репрезентативном референцом ”што је баби мило…”

  4. Без обзира како је спроведено ово истраживање, сва истраживања показују да је већина против издаје КиМ и уласка у ЕУ и Нато.

    Па ипак:

    EBRD odlučio: Srbija centar za svih 6 država
    Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Alen Piju rekao je da će u Beogradu biti regionalno sedište EBRD za svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

    То значи да су они који воде ЕУ и ЕБРД сигурни да се православни и родољубиви део опозиције никада неће удружити и да ће Србија на крају бити примљена у ЕУ без КиМ у својим границама.

  5. Odluka Vlade o poništavanju nezavisnosti Kosova i Metohije – Blic
    https://www.blic.rs/vesti/tema-dana/odluka-vlade-o-ponistavanju…kosova-i…/7svbhjc
    15.02.2008. – Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici odluku o … organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading