Александар Вучић: Ако замрзнемо конфликт, нико не гарантује да Албанци неће покушати да заузму север

Ако ће замрзнути конфликт да траје пет година, рецимо, да ли ико верује да Албанци неће покушати да заузму на силу север и доведу нас пред свршен чин? Да имамо гаранције – нека траје. Али заборавите онда и на европски пут и све остало, рекао је Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић оценио је да замрзавање косовског конфликта није у интересу Србије, јер нико не може да гарантује да Албанци неће на силу покушати да преузму потпуну контролу над северним делом Косова.

„Имате ли некога ко ће да гарантује да север неће бити насилно заузет? И ако ми уђемо да бранимо Србе, онда имамо претњу НАТО-а да смо ушли у сукоб с њима. То су ми рекли не једном, него сто пута. И после оног што се десило Марку Ђурићу рекао сам да Србија неће да ћути, не прецизирајући шта тиме мислим, а они су онда одржали 10-12 вежби с Косовским снагама безбедности. Шта мислите зашто? Презентација силе”, рекао је Вучић у Палати Србија.

Он је додао да се није уплашио и да није задивљен том силом, али да није неодговоран и да неће да потцењује те претње.

„Зато је боље да се политички учини све да се сачува мир и стабилност. Ако ће замрзнути конфликт да траје пет година, рецимо, да ли ико верује да Албанци неће покушати да заузму на силу север и доведу нас пред свршен чин? Да имамо гаранције – нека траје. Али заборавите онда и на европски пут и све остало”, рекао је Вучић.

Говорећи о најавама укључивања појединих држава у дијалог Београда и Приштине, Вучић је рекао да је Србији прихватљиво да Европска унија посредује, али да није реално очекивати да ће договор бити остварен без САД и Русије.

Он је, међутим, рекао да није у реду да се у дијалог укључују само оне земље које су признале независност Косова и оценио да је и даље значајно већа могућност да до договора не дође.

Коментаришући поједине потезе приштинских власти у последње време, Вучић је рекао да је то последица чињенице да Албанци не могу да прихвате да и сами сносе део одговорности.

„Албанци живе у филму да су само они жртве и у филму у којем нема реалног сагледавања садашњости и будућности”, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да није гледао телевизијски пренос седнице Скупштине града Београда, на којој је изабран нови градоначелник Зоран Радојичић, али да му је честитао јутрос око 7.05 када га је видео како иде на посао, с обзиром да је зграда Председништва у непосредној близини зграде у којој ради градоначелник.

„Нисам гледао пренос. Али сам сагласан да Радојичић треба да се још снажније бори против корупције. Проблем је само онда када они који су најкорумпиранији говоре о борби против корупције”, рекао је Вучић на питање да прокоментарише оптужбе опозиције на рачун градских власти.

Председник се пожалио и на то да нико од електронских медија, осим Телевизије Студио Б, нема храбрости да извештава о наводним малверзацијама до којих је дошло приликом продаје Дајрект медије и наводне улоге коју је у томе имао некадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас.

„Замислите да нико не сме да објави, осим Студија Б и честитам им на храбрости, јер су једини који су смели да објаве како су варали око продаје Дајрект медије преко осам офшор компанија. Па су плаћали НУНС-у бескаматне позајмице, толико о независности. А да сам ја то урадио? Питао сам то неке амбасадоре, не тражећи заштиту од њих, већ смејући им се у лице. Да сам ја то урадио, па обесили би ме на сред Брисела или Вашингтона. А овде ћутите и правите се блесави! Не смеју да кажу какве су то страшне ствари”, рекао је Вучић.

Он је додао да нема никакав проблем са идејом појединих опозиционих партија да се организују протести против власти.

„Слободно нека дођу и вичу, немам никакав проблем с тим. И ја ћу да изађем на прозор и да вичем: ‘Вучићу педеру’! Али немојте да тражите од мене да те криминалце постављам за премијере”, рекао је Вучић. (Бета)

Да смањимо одлазак лекара али и медицинских сестара 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да специјализације и докторске студије за најбоље дипломце медицинских факултета у Србији неће у потпуности спречити њихов одлазак, јер је то глобални феномен, али и поручио да ће Србија наставити да ради на том проблему и побољшању услова рада и живота за здравствене раднике.

„Тај проблем није погодио само Србију, већ и земље региона. Неке земље, као што је Хрватска имају веће пензије, али то није довољно. Зато толико напорно радимо како би се створила перспектива за цео регион”, поручио је.

Вучић је рекао и да данас млади људи генерално имају мању жељу да остану у својим земљама, а да Србији остаје само „очајнички вапај да их сачува, како не би изгубила генерације”.

Посебно је напоменуо и проблем одласка медицинских сестара, поручивши да се нада да ће побољшање њиховог статуса допринети смањењу одласка, иако је уверен да то није довољно за оно што раде.

Следећи задатак за Србију, указао је, јесте да младим људима, а посебно научницима, помогне око решавања стамбеног питања.

Упитан под којим условима ће дипломци радити, Вучић је објаснио да ће они који први пут улазе у болнице добијати посао на одређено, тачније шест месеци, а затим на неодређено, кад буду исказали своју жељу за одређеном специјализацијом.

Навео је и да треба размишљати о томе како да стручњаке задржимо у земљи и после специјализација, рецимо, по моделу да имају обавезу да раде у здравству Србије двоструко дуже времена од онога колико траје специјализација.

„То ћемо покушати да урадимо и у неким другим областима, као на пример са специјалцима, у које је уложено много новца.

„Улажемо у њих много новца, и дођу тројица са улице тајкуна, криминалца и дају им 200.000 динара месечно да их чувају”, рекао је председник и навео да ће стога држава учинити напоре да им се омогући бољи стандард и услови. (Танјуг)

Вучић: До краја јуна „нови тип дијалога”

Председник Србије Александар Вучић очекује наставак дијалога или, како је рекао, новог типа дијалога, о нормализацији односа са Приштином до краја јуна, али свакако не 27. и 28. јуна, јер је у та два дана планирана промоција војника у Крагујевцу и отварање Народног музеја Србије у Београду.

„То ми је важније од свега другог, тако да свакако нећу бити у Бриселу у та два дана. Зато нека они одлуче који ће то датум бити, а ја сам спреман да разговарам, уз пре свега тражење поштовања Бриселског споразума, с тим да и друга странака испуни своје обавезе”, рекао је Вучић новинарима.

На питање да ли постоји „амерички папир”, Вучић је рекао да је боље да новинари о томе размисле сами.

„Ја боље да не одговарам. Мислим да сви знају шта је тачан одговор, без обзира на то шта ко говори. Да ли су било чије идеје на било који начин исказане за Србију. Нису”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Србија не жели да ”дијалогом” и ”компромисом” размењује своју територију за своју, не жели да преда Србе на Космету крволоцима ни онима који нападају жене и бебе. Србија жели да Вучић и друге себичне кукавице поделе своју имовину са терористима и колонијалним западом.
    Ако уплашени дефетиста и квислинг буде желео своју породицу и децу да преда или подели са шиптарским силоватељима и НАТО војницима, нећемо му ни то дозволити!
    Србија се буди из аутоколонијалне беспомоћности, из послушности проимперијалним западним амбасадорима који хоће да измене нашу државну самобитност. Буди се Србија из робовског радничког кукавичлука подржаног од компрадорске власти, страних и домаћих капиталистичких битанги. Отрежњује се од страха, непрекидног опортунистичког кукања и пристајања на себично профитерство, експлоатацију у духовној и материјалној беди и незапослености. Издиже се из политичке коректности и незрелости, али и малодушне неорганизованости у отпору окупатору и новим криминалним колаборантима.
    Србија почиње да осећа животни понос и виталну снагу све јасније препознајући да је наша јужна покрајина тренутно окупирана и да је суштински КОСМЕТ ВЕКОВИМА СРБИЈА.
    ЖИВЕЛА НАША СРБИЈА ПОНОСНИХ И ХРАБРИХ ЉУДИ КОЈИ БРАНЕ СВОЈУ ОТАЏБИНУ, А НЕ РАСПРОДАЈУ ЈЕ ОКУПАТОРУ И КОЛОНИЗАТОРУ!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading