Зоран Радојичић нови градоначелник Београда

Радојичићев заменик биће досадашњи градски менаџер Горан Весић

Горан Весић и Зо­ран Ра­до­ји­чић (Фо­то­: Иван Ми­лу­ти­но­вић)

Проф. др Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој улици и професор на Медицинском факултету, од данас је и званично наследник Синише Малог у Старом двору. За избор Радојичића и његов тим гласало је 67 од укупно 110 одборника, колико чини сазив Скупштине града. Радојичићев заменик биће досадашњи градски менаџер Горан Весић.

– Ово нисам планирао, за мене је нешто ново, а сплет околности довео ме је на ову позицију. Свестан сам да указано поверење морам да оправдам. Бићу градоначелник свих грађана, и оних који су гласали за мене и оних који нису, трудићу се да сви осете побољшање у животу – биле су прве речи видно узбуђеног Радојичића.

То што је, како је признао, политички неискусан, не значи да неће наступати као политичар.

– Човек сам за компромис и разговор. Јасно ми је да улазим у политику, али то чиним опрезно. Желим да дам свој печат, који неће бити у духу класичне политике – нагласио је Радојичић.

Први човек престонице неће бити и први лекар који је водио град. Међу градоначелницима који су накратко окачили бели мантил на чивилук били су и Владан Ђорђевић и Слободанка Груден.

– Питају ме зашто сам, као лекар који је потребан деци, овде. Цитираћу др Владана Ђорђевића, нашег првог школованог хирурга и некадашњег градоначелника, који је од прашњаве и блатњаве вароши направио модеран град. Он је рекао: „На овој позицији могу много више да урадим за много више људи.” То је и мој мотив. Упућена ми је и замерка да немам политичко искуство и да не познајем градски систем. То је тачно. Али брзо учим и инсистираћу на тимском раду – истакао је Радојичић, коме је неколико стотина грађана на Тргу Николе Пашића уочи седнице приредило дочек.

Његов заменик Горан Весић нагласио је да је Београд добио дивног градоначелника.

– Његов углед је нашој листи донео много. Нови градоначелник иза себе нема хипотеку афера и Београд преузима у много бољем стању него што је био пре четири године – навео је Весић и додао да ће се помоћници градоначелника и менаџера одредити накнадно.

Расправа о кандидату у сенци препирке о аферама

Седница Скупштине града на којој се бирао нови градоначелник почела је неуобичајено. Није било предлога за ванредну допуну дневног реда, нити је било вишеминутних изјава власти и опозиције уочи почетка седнице, што је иначе редован сценарио у градској скупштини. И на све то, заседање је почело на време.

Кандидата за градоначелника, како правила и налажу, предложио је председник Скупштине града Никола Никодијевић, који је као главне аргументе за указивање поверења Радојичићу истакао његове менаџерске способности и резултате које је постигао на клиници у Тиршовој.

– Пред вама је велики посао. Чека вас, господине Радојичићу, изградња два моста, два тунела на које се чека деценијама, филхармоније, националног стадиона. И пројекат којим ћете са својим тимом ући у историју: почетак градње метроа – напоменуо је Никодијевић.

Представљајући експозе, Радојичић је указао да у наредне четири године неће много причати, јер, како је истакао, „много боље ради него што прича”.

– Више ћу се трудити да о мени говоре дела. Ново руководство планира да настави тамо где је претходно стало. Прво да одговорно управљамо градским ресурсима, уз поштовање принципа једнаке шансе за све. Ту ће бити и позиционирање Београда као савремене метрополе и унапређење функционисања Градске управе. У првих 100 дана почеће уређење Трга републике и Карађорђеве улице са приобаљем – биле су прве најаве Радојичића. Потом се у получасовном говору, одштампаном на 18 страница, Горан Весић детаљније осврнуо на оно што је урађено у претходне четири године.

Представници опозиционих одборничких група нису били против Радојичића као кандидата, али њихова подршка је изостала због његовог заменика и остатка тима.

– Господин Радојичић је најбољи кандидат за градоначелника. Право је освежење видети кандидата из редова СНС-а који није купио диплому, који нема лажни докторат и који није у сталном сукобу интереса. Али, како је могуће да највећа странка нема кандидата из својих редова? Када би Радојичић имао одрешене руке и кад би радио по својој савести, дали бисмо му подршку, али у оваквој ситуацији не. Јасно ми је зашто је уважени доктор потребан власти – да им буде параван, али није ми јасно зашто су они вама, докторе, потребни – запитао је Радојичића Никола Јовановић, заменик шефа одборничке групе Савез за Србију. Ово мишљење дели и Драган Ђилас, шеф ове групе.

Проф. др Раде Вељановски, из опозиционог Покрета слободних грађана, оценио је да се СНС потрудио да ново лице престонице изгледа што боље.

– Али лице има и наличје, које се нарочито огледа у предлогу за заменика градоначелника, који је у претходне четири године био део власти у чије су се време догодиле ствари које немају друштвени, морални, политички, правни епилог – указао је Вељановски.

Радојичићеве квалитете нису спорили ни одборници са листе Александра Шапића, који су ипак били уздржани.

– Драго нам је што је избор баш професор Радојичић. Али наш став је да грађани градоначелника треба да бирају непосредно на изборима, јер он само тако може да добије пуни легитимитет – истакао је Жељко Ивањи, шеф ове одборничке групе.

Расправу о кандидату за градоначелника обележиле су и прозивке представника већине и опозиције о томе у чије је време било више афера. Једна од главних тема ван дневног реда била је тренутна афера везана за председника Народне странке Вука Јеремића. Та афера служила је представницима већине као главни контрааргумент кад год би Никола Јовановић из Народне странке указивао на лоше потезе власти СНС-а. Због честог удаљавања од дневног реда доста посла је имао и Никола Никодијевић.

Више одборника поднело оставке

После избора на нове градске дужности одборничке функције престале су Зорану Радојичићу и Горану Весићу. Оставке су, како се очекивало, поднели и Светислав Буле Гонцић, Весна Станојевић, Тома Фила и Ацо Петровић.

Пацијентима ћу се бавити и даље

Нови градоначелник, који деценијама ради са пацијентима, како је казао, и даље ће бити ту за њих и поред свих обавеза које му предстоје у граду.

– Трудићу се да нађем време за своје пацијенте – нагласио је Радојичић.

Дејан Алексић/Бранка Басиљевић

(Политика, 7. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. ‘Зоки In Vivo, клинички испитан’

    Хоћу рећи, нахвалише га, као у реклами познату марку зубне пасте.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading