Сњежана Милосављевић: Стање ствари са чинчилама

Поводом изјаве Маријана Ристичевића у Изјави дана на „Стању ствари“

Изјава дана за 6. јун 2018.

Поштована господо из уредништва,

Као редован пратилац вашег цењеног портала, приметила сам да сте у мини рубрици Изјава дана, очигледно у негативном и подругљивом контексту, цитирали народног посланика Маријана Ристичевића, преневши једну реченицу, дакако, истргнуту из контекста, изречену на 30. седници Одбора за пољопривреду Народне скупштине РС.

Да ли сте, Поштовани, можда приметили да је г. Ристичевић био апсолутно на страни српских одгајивача чинчила у овој причи? За чији се нестанак тако здушно залаже управо невладин изразито прозападно оријентисани сектор, окупљен под заједничком идејом наводне заштите животиња? Суштински, вегански покрет који је инструисан и масно плаћен да постепено, али сигурно, уништава традиционално српско сточарство. А под кринком сасвим измишљене флоскуле о правима животиња. Синтагма која не постоји ни у једном правном поретку на свету, већ је сасвим колоквијалан израз који полако, али незаустављиво стиче легитимитет и у домаћој јавности.

Маријан Ристичевић

Где су одгајивачи крзнашица прва и, проценило се, најлакша мета. А после ће да крену и на традиционално сточарење. Пошто им је крајњи циљ потпуни престанак гајења стоке и прелазак на вегански начин исхране и стил живота, у целини.

Није ли вам можда пало на памет да подржите српске одгајиваче? Који су једини и искључиви инвеститори у своје најчешће мале фармице. Са којих приход од две-три стотине евра месечно драстично мења квалитет живота одгајивачких породица. И који од државе никада ништа добили нису. Која их се по први пут сетила када је одлучила да их укине. И то пројектованом забраном на десет година-од 2019. године.

Чинчиле

С обзиром на родољубиви карактер текстова на вашем цењеном порталу, ми, српски одгајивачи чинчила, иначе, стопроцентни извозници и врло конкурентни играчи на најзахтевнијим тржиштима, у најмању руку, као људи који љубе традиционалне изворне вредности, борећи се за очување прихода крајње егзистенцијалне природе очекивали смо да будете на нашој страни. Или је било важније бавити се једном изјавом, ван контекста?

Где сте се аутоматски, по логици “стања ствари”, с тачком у првом слогу прве речи, или без ње, ставили на страну супротну од истинских српских домаћина и традиционалиста, само да бисте у још једном вербалном волеју, некритички ошамарили неког из владајуће гарнитуре, суштински, директно нас, српске одгајиваче чинчила.

Интересује ли вас, господо, наша страна приче? Или смо ми, српски одгајивачи чинчила, послужили само као топовска храна, камен којим сте се бацили на власт, чак и у ситуацији када је била на страни вредности које промовишете на вашим страницама? Чиме сте се, можда и сасвим несвесно, ставили на страну актера једног од најмонстрознијих пројеката контроле раста глобалне људске популације?

Сњежана Милосављевић (Извор: ТВ КЦН/Јутјуб)

У име више од пет стотина породица српских одгајивача чинчила, уз њихово овлашћење да их заступам у јавности, па и пред државом, дајемо вам прилику да ову неспретност исправите тако што би нам ставили на располагање странице вашег иначе сјајног портала на коме би се чула и наша страна приче.

С уважавањем,

Сњежана Милосављевић,
председник Удружења АГУТИ за популаризацију фармерског гајења чинчила,
дипл. политиколог новинарског смера



Categories: Разномислије

Tags: , ,

57 replies

  1. Поштована госпођо Сњежана, председница азила „Џесика“ и борац за права животиња (прозападне оријентације, како велите) Злата Корјенић каже да се ”тачан број фарми за узгој чинчила у Србији не зна, јер многе нису пријављене и налазе се чак и у становима. У једној од највећих фарми, према извештају ветеринарског инспектора, чинчиле убијају у гасним коморама. Животиње са осталих фарми се извозе у иностранство, махом у Чешку, а приходи од овог „бизниса“ су енормни. Због намере Ристичевића да, како каже, легализује убијане чинчила, Корјенић је писала шефовима кабинета председника и премијерке Србије, са молбом да обавесте своје председнике о актуелној проблематици.

    – Та мила мала створења, која иначе у природи живе 15 година, гуше се у гасној комори са девет месеци старости. Не дозволите да се у добром проценту грађана Србије створи мржња. Лично имам сувише године али једног дана ово варварство према животињама у Србији мора престати. Зашто да се оно најгоре припише овом руководству? Искрено, тешко је гледати и слушати Маријана Ристичевића, и још му дати толику моћ да животе одузима. То здрав разум не може прихватити – навела је Корјенић у писму.”
    С’тога, нека Вам је на част и бизнис којим се бавите а и писмо које упутисте овом порталу.

  2. Нисам до сада пратио овај случај, па сам отишао да видим шта каже друга страна. Љубитељи животиња ово тврде:

    ”Крзно за бунде углавном се добија од лисица, куна и чинчила. Животиње се убијају тровањем, струјом или угљен-моноксидом, док се успављивање избегава да би се задржао што бољи квалитет крзна. У бројним европским државама међу којима су Аустрија, Словенија, Белгија и Велика Британија, производња крзна је већ забрањена.”

    Дакле, ово нема везе са некаквим веганским покретом.

    У скоро свим државама Европе забрањује се убијање животиња да би се од њих правиле бунде. А те бунде се продају за лепе паре.

    Међу тим љубитељима животиња има више оних који једу месо, него оних који не једу месо.

    А када се помињу традиционалисти, православци који редовно посте, већи део године не једу месо. Православни монаси не једу месо.

  3. Ако каже Злата Корјенић, особа која се, како је сама изјавила, развела због тога што њен супруг није могао да прихвати да дели стамбени простор са преко сто животиња луталица и која није хтела да рађа децу да не би расла у овом суровом свету, онда морамо да поверујемо у то?
    Све их удомивши у азилу усред Београда, вероватно на весеље околних станара, комшија ове госпође.
    Уосталом, ако се истински залажете за демократске стандарде, онда ћете се, као и ја, уосталом, веселити прилици да се чују обе стране приче.
    Цењена госпођа, као типично “дете комунизма” (М. Марић) може да себи приушти луксуз који одгајивачи чинчила никада нису ни могли, нити имали, па су морали и морају да живе искључиво од свог рада, уместо од синекура огранака разних белосветских фондација.
    На крају, хвала Вам што сте уложили труд да пишете нашим прелепим писмом, ваљда Вам то неће замерити Ваши сличномишљеници, који се неретко потписују са “на жалост, Србин” или “случајно Србин”?! И то “Србин”, малим почетним словом?
    И, да: подучите ме, молим Вас, чему Вам служи онај апостроф у речи С’тога’?
    С висине Вашег (не)познања?
    Понекад се између редова прочита далеко више од намере “писца”…

  4. Varagić Nikola,колико сте далеко морали да одете да видите шта мисле “љубитељи животиња”?
    Не бих да коментаришем аналогију са православним монасима, јер је потпуно непримерена у овом контексту.
    А вегани, међу које спада и цењена поменута госпођа која то јавно признаје, не само да не једу месо, рачунајући ту и рибу и остале плодове мора, већ не користе ни животињске производе, чак ни мед, нити носе одећу од вуне, свиле, накит од бисера или корала…који би могли себи да приуште, иначе.
    Одгајивачи не убијају чинчиле, већ их гаје. Не раде то да би неко носио бунде и крзно, већ искључиво зарад егзистенције.
    Пошто шансе за запошљавање цветају свуд около, барем у унутрашњости, кад би се шалили.
    А Београд је све мање налик остатку Србије.

  5. svojerucno: Уважени, ако је госпођа на коју се позивате већинска Србија, онда…:
    https://www.blic.rs/vesti/reportaza/razvela-se-zbog-zivotinja/e1yge2m

  6. @Сњежана Милосављевић

    Да ли је ово тачно: ”Животиње се убијају тровањем, струјом или угљен-моноксидом, док се успављивање избегава да би се задржао што бољи квалитет крзна”? Да ли се на крају праве бунде од њих?

    Држава мора да вам помогне да покренете други посао ако вам забрањује да се овим бавите. Надам се да ће вам помоћи. Ако вас заборави, направите протест, доћи ћу и подржаћу вас. Не носим бунде и не волим бунде и зато ваше удружење не могу да подржим у вашим захтевима. Не бавим се ловом и риболовом. Ретко једем и месо. Нисам веган, него православац. Када није пост, једем сир и јаја, мед једем увек…

    Пример са правосавним монасим сам дао зато што они ретко једу и рибу, неки уопште не једну ни рибу, у житијама светих можете видети да су се трудили да не згазе ни мрава, чак ни траву да не газе… Али сам пре свега хтео да кажем да нису сви љубитељи животиња вегани и да је погрешно што сте вашу одбрану засновали на нападу на вегане и некакву заверу вегана. Можда је та госпођа стварно неки секташ, али то не значи да су сви остали љубитељи животиња или они који се са вама не слажу исто тако вегани или секташи. Знам доста људи који су против убијања животиња у те сврхе, чак и због научних експеримената, али сваки дан једу месо, морају да једу месо и тешко им пада да само један дан посте. Посебна је прича кога сте узели да вас заступа у скупштини.

    Све најбоље.

  7. @ Сњежана Милосављевић

    Исправљате @својеручно а Ви сами, у свом “пи-ар” одговору на “Изјаву дана” пишете МАЛЕ ФАРМИЦЕ. Описмените се па исправљајте друге, посебно у коментарима.

    Што се саме суштине тиче, пошто је ријалити сељак опште праксе овде на вашој страни, “чинчилијанској” – то значи МАРИЈАН ДОБАР, сви остали ЛОШИ. И ко под*ебава сељачину опште праксе – веган и није родољуб, а мајка му…

    А шта ћемо кад је оно био Маријан предмет спрдње што му жена ‘тела да запакује ајвар за ријалити (Велики брат)? Је ли и то био удар на мале произвођаче ајвара, срБство и васколико сточарство!

    ПС. “Пиарите”, али и за појас задените!

  8. Па сад, Уважени, кад ми се већ директно обраћате, није ред да Вам не одговорим, било би непристојно.
    Тешко да би се било ко од нас могао и приближно подичити челичним карактером и врлинама православних монаха, тако да, молим Вас , пређимо на друге аналогије.
    Кад смо већ код челика, да пробамо овако: да ли би радници наменске индустрије требало да колективно дају отказ зато што производе оружје и муницију чија је главна намена убијање управо људи.
    При чему се животиње које се економски експлоатишу не убијају, него се користи прикладнија терминологија-лишавање живота.
    Та процедура је за све фармске животиње регулисана Директивом ЕК 1099/2009 и она се мора поштовати и овде, иначе не би могли наступати управо на тим тржиштима.
    То се односи на све фармске производне животиње, опредељене Директивом 98/58, где се убрајају и крзнашице.
    Кад већ волите конкретно, да, управо се лишавају живота успављивањем, где је испоштован критеријум безболног и тренутног.
    Не постоји пропис ЕУ којим се регулише само гајење крзнашица, већ је то искључиво ствар домицилних законодавстава.
    Тачно је да је у неким чланицама ЕУ забрањено гајење за крзно, баш онима које сте набројали, али се дични Албион није одрекао и промета крзном, напротив, водећи је у пазарењу на берзама у Копенхагену, Шведској и Финској. За Британијом следи Аустрија, друга земља која је увела забрану. Прва је имала свега 13, адруга 3 фарме нерчева, конкретно, па су се определили за финији сектор, промет, где је неизвесност пословања далеко мања.
    Неке чланице ЕУ никада нису ни имале гајење за крзно, а неке су истинске велесиле у том сектору.
    Потпуно је тачан податак, прво, да се баш у чланицама ЕУ производи више од половине светске продукције крзна; друго, у односу на број становника, наша напаћена Србија има највише фарми чинчила у Европи (?!)
    Главни разлог томе је сигурност пласмана, што је фактор економске логике, а не емоција које не могу бити социјално-економски аргумент, већ искључиво ствар личног опредељења, где станује и одлука о начину исхране.
    Оно што мени овде највише смета јесте приступ да нам “држава помогне, држава ће се побринути…etc.” Никада нисам мислила да је посао државе да се бави запошљавањем, већ, искључиво, стварањем институционалних, системских и свих других претпоставки да се грађани сами могу определити за избор занимања и начин живота.
    На жалост, мислим да смо јако далеко од тога.
    Даље, нисмо ми изабрали свог трибуна да нас, како кажете, представља, већ је он одреаговао на аргументацију наше иницијативе коју водимо непрекидно више од пет година, што му је било и у опису посла.
    Удружени одгајивачи су у формату Групације и чланови Привредне коморе Србије која је очигледно препознала нашу делатност као одрживу и перспективну, па верујемо да је аргументација њеног представника на поменутој седници Одбора (за пољопривреду) била кључна за подршку коју смо добили тада да се забрана укине.
    Или мислите да би требало да цивилни сектор диктира правила игре, с које год стране он долазио?
    И даље тврдим да је реч о глобалном пројекту, а време ће показати ко је био у праву.
    За разлику од “заштитара” који, у већини и сасвим лицемерно, ламентирају над судбином јадних животињица, ми сматрамо да ово није никаква митска борба добра и зла, већ сукоб двају узајамно супротстављених интереса, што наша страна ни не крије.
    Без обзира на штету коју праве, не само нама, ми њихово постојање држимо легитимним. При томе, њихову улогу видимо у апеловању на људе да не носе крзно, уместо што се петљају у економију, где им није место.
    Па, ако буду убедљиви, па људи одустану од ношења крзна, фарме крзнашица ће се саме угасити, у свету, па тако и код нас.

  9. Колега новинар, потпишите се именом и презименом, и ја сам то урадила, као и уважени Никола Варагић.
    Признајем, јако сам осетљива на правописне вратоломије: сличан и погрешно употребљен апостроф (С’поштовањем) видела сам у допису једне од организације за заштиту животиња, конкретно, Белка, из Мајданпека код посланице која је седела до мене на предметној седници, ако баш хоћете детаље.
    Тако да ћу ја, именом и презименом, и даље да, како рекосте,”ПиАрим”, а Ви и даље “новинарите”, али не као Анонимус, великим или малим почетним словом, како Вам драго.

  10. Evo i ja sam napisao puno ime i prezime. Sa gorčinom u stomaku pristupam ovakvim vidovima komunikacije. Grozim se komentara koji dolaze od zaštitara. I iznova sebi postavljam pitanje: Kako ljudi koji treba da se bave zaštitom żivotinja mogu da požele tudju smrt, groznu bolest i da pominju tudju decu. A kako mogu da shvatim školovanu osobu koja stane iza ideje takvih groznih ljudi.

  11. Е, како би било корисно када би се Маријан Ристичевић,
    тако залагао за производњу малина и егзистенцијалне
    потребе малинара, и осталих пољоприврдних произвођ-
    ача. Можда овакво његово залагање за узгој чинчила
    инспирише малинаре да покосе своје малињаке и уђу у
    фармерски бизнис узгоја чинчила.
    Уништавање сточног фонда у Србији /пољопривреде
    уопште/, почело је одавно, тако да забрана узгоја чинчила
    је само кап воде у мору свеопштег уништавања и
    разарања србске пољопривреде, под диригентском
    палицом странака на власти.

    Драган Славнић

  12. @Сњежана Милосављевић

    Ви кажете:

    “Кад смо већ код челика, да пробамо овако: да ли би радници наменске индустрије требало да колективно дају отказ зато што производе оружје и муницију чија је главна намена убијање управо људи…”

    и поређење Вам је промашено. Јер, радници наменске индустрије када производе челик не знају у коју сврху ће исти бити употребљен, зато што се од челика праве и (делом) аутомобили и ини производи који се не користе у ратне (=убилачке) сврхе. За разлику од њих Ви чинчиле узгајате искључиво због крзна и унапред знате да ће та недужна створења бити лишена живота (=убијена) на крају баладе, зарад хирова којекаквих белосветских хохштаплера којима је на првом (другом, трећем…) и последњем месту искључиво зарада и помодарство. Шта је лицемерније просудите сами?!

    Ово Ваше:

    ”При чему се животиње које се економски експлоатишу не убијају, него се користи прикладнија терминологија-лишавање живота….”

    је смешно и коментарисати озбиљно. Довољно је рећи – није шија, него врат!

    Такође, као и са острашћеним веганима немогуће је водити иоле озбиљан и нормалан дијалог (расправу) и са острашћеним одгајивачима чинчила. Јер, какав год аргумент да пружи друга страна, Ви преко истих прелазите као и да нису изречени (=написани). Просто, острашћеност је острашћеност, па била она веганска или чинчилијанска.

    На крају (што би рек’о брат Никола Варагић),
    с љубављу у Христу Вас поздрављам и свако добро желим.
    Дејан Милић

  13. ”и поређење Вам је промашено. Јер, радници наменске индустрије када производе челик не знају у коју сврху ће исти бити употребљен, зато што се од челика праве и (делом) аутомобили и ини производи који се не користе у ратне (=убилачке) сврхе.”
    ++++++++++++
    Радници наменске индустрије не производе челик.
    Челик се производи у челичанама(Смедерево)?
    Радници наменске производе оружје и све оно што убија и ту нема збора.
    Ако ћемо да забранимо фарме чинчила онда да забранимо и наменску индустрију, или да их прешалтујемо да производе ћорке?
    Можда да оставимо само производњу зумбула…да вегани имају од чега да живе и чему да се радују?

  14. Драган Милић: Поштујем Ваше право да ми противречите својим аргументима. Али, радници наменске индустрије не производе челик, него оружје и муницију, и то не ловачко-спортску, што такође може бити етички упитно, него војно наоружање и оруђа где не може бити никакве дилеме чему су намењена.
    Даље, сасвим се могу сложити с Вама да је синтагма “лишавање живота” крајње лицемерна, и то готово једнако као војни и ини интервенционизам кроз навалу хибридних, прокси и којекавих осталих облика ратова, а све то у име борбе за људска права и демократију која је најугроженија у “околишима” нафтних поља и осталих извора природних ресурса.
    Цењени господине, одгајивачи чинчила нису у позицији да бирају за шта ће се њихове животиње користити. Они њих са својих фарми(ца) испраћају живе, здраве и чиле, што је неупитни доказ да су се све време о њиховом добростању, што је изворни израз за добробит, бринули одговорно и предано. Не губећи, при свему томе, никада из вида да су првенствено одговорни за истинску добробит својих породица зарад чије егзистенције су одабрали занимање које им таково стање ствари омогућава.
    А шта одгајивачи мисле о “крајњим корисницима” њихових примарних производа, па, боље да не кажем. О онима који могу да пазаре бунду чија цена превазилази укупну “количину новца” коју они не могу да зараде ни да поживе још три живота, барем.
    А још горе мисле о управо тим белосветским хохштаплерима које помињете који финансирају многе овдашње НВО, па и заштитнике животиња. При чему ни најмање не сумњам да међу њима има и истинских љубитеља животиња, за разлику од њихових перјаница- предводника, плаћених да воле животиње, што спада у мало новији занат на свету. И који њих управо највише и инструментализују, на жалост, злоупотребљавајући њихове личне емоције.
    И благодарим Вам на лепим жељама личне природе, али, у мојој страни приче нема ничег личног. Јер, ја не заступам само себе, иако се потписујем личним именом, што мислим да је сасвим поштено, већ одгајивачке породице. Знамо тачно колико их може бити овде, пошто постоје уговори о кооперацији и листинзи са откупа.
    Ако коза (ја?), лаже, рог (документација) не лаже.
    На крају, не Вама, него да одговорим другима: нисам ја адвокат нити једног посланика, па тако ни Ристичевића, већ сам “адвокат” одгајивача чинчила, који су ми дали “пуномоћје” да их заступам у јавности.
    И верујем да ми верују понајпре стога (без апострофа), јер сам и сама-одгајивач, а не и само њихов “ПиАр”.
    Ето, имала сам много среће да могу да помирим своје професионално “ја” са својим личним уверењима!

  15. Извињавам се на превиду. Хтедох рећи, радници у челичанама не знају за шта ће се користити челик који производе у својим фабрикама. Радници у наменској индустрији и те како знају у коју сврху се употребљавају њихови производи. Но, као што рекох, није суштина у томе. Суштина је у лицемерству и једних и других. Лицемерно је рећи да ја водим рачуна о чинчилама које узгајам, и да их ”са својих фарма испраћам живе, здраве и чиле”… где? У сигурну смрт. Што, преведено, значи да сам и ја (као узгајивач чинчила) исто тако суштински одговоран за њихову смрт, иако их (формално) не убијам. Ако, Ви (Кобајаши, Сњежана Милосављевић и ини) то не видите, то јест не желите да видите и признате, боље је и да не коментаришете било шта што је написано на ту тему. Боље је, једноставно, да ћутите и да и даље радите то што радите. Да узгајате чинчиле које ће на крају баладе, поред све неге и пажње, да буду убијене зарад неких, понављам, белосветских хохштаплера који мисле само како ће на свој рачун да ставе још по који милион долара. И то што сте најситнија карика у ланцу, што у целој причи најмање зарађујете и тиме прехрањујете своје породице, нимало Вас не оправдава. А то шта одгајивачи мисле о крајњим корисницима, чинчиле баш и није брига. У целој причи, те јадне животиње су колатерална штета.

    Сутра ће, исто тако, и неки одгајивачи марихуане моћи да кажу: ”нисмо ми криви што се неко навукао на тешку дрогу, и предозирао се”. А почео је само са једним димом, једним џоинтом, итд…

  16. Kada sam na svom FB profilu (zbog vredjanja neistomišljenika) blokirao 6(šest) zaštitara sva komunikacija je prestala. Sad zaključite koliko su relevantni.

  17. Kada sam na svom FB profilu (zbog vredjanja neistomišljenika) blokirao 6(šest) zaštitara sva komunikacija je prestala. Sad zaključite koliko su relevantni. Odgajivača ima preko 500 u Srbiji.

  18. Дејан Милић

    Олично закључено, то да ја узгајам чинчиле 🙂
    Ја гајим зумбуле и сасвим ми добро иде.
    Ем неки повеганили а неки баш постали зумбули а мени никада лепше!
    Посао цвета.
    Што се тиче радника из наменске, лепо сам предложио да праве ћорке, па ако опстану лепо.
    Ако не опстану нека пасу траву, нека повегане, па докле издрже.
    Овима, који гаје чинчиле, прелажем да почну да гаје бубашвабе.
    Само да им се никако не деси да неку нагазе, у жару посла, јер је исход увек смртни а то им неки никада неће опростити.
    Лепо је што постоје људи који брину о свему живом, јадним живуљкама.
    Да није њих ми остали појма не би имали шта је то хуманост и емпатија према живуљкама.
    О људима неки други пут, њих и тако сваки дан газе као бубашвабе и никем ништа!

  19. Дејан Милић: Парафразираћу ону: Иако се с Вама готово ни у чему не слажем, доживотно ћу бранити Ваше право да изнесете своје ставове сасвим супротне мојима.
    Зато, немојте да заћутите, једнако као што не би требало да у једној равноправној комуникацији неистомишљеника ућуткујете Ви мене!
    А што се осталог тиче, па, са сваке се фарме где се гаје било које фармске животиње оне испраћају, како лепо рекосте, у сигурну смрт.
    Знам, знам, рећи ћете да није исто да ли се животиње убијају зарад хране или нечијих бесова!
    Барем док веге не убеде човечанство да је месо канцерогено, отровно, да човеку нису потребни ни млеко, ни јаја…што се надам да се неће десити никада, барем не скорије.
    Али, ако већ мислите да су животиње, па тако и чинчиле, у стању да их је нешто брига или да их није брига, како већ лепо пишете и поштено откривате страну којој припадате, што је сасвим легитимно, да ли онда мислите да је могуће и следеће: да ни чинчиле, па тако ни остале животиње, у крајњем, ни није брига из ког ће разлога бити убијене, на крају?!
    Претпостављам да ћете рећи да би то требало да буде брига оне који их убијају зарад моде? Што такође није тачно, сем ако не сматрате да је некаква мода да човек зарађује за егзистенцију своје породице и себе, лично?
    Беше, додуше, једна фарма на којима се животиње питаше за све. Разумемо се, она “Животињска фарма”, Орвелова?!
    Она, где су прво биле “четири ноге добре, две ноге лоше”. Док није преименовано у “четири ноге добре, две ноге боље.” Када се свиње усправише на задње ноге, “тако да се више није знало ко је свиња, а ко човек.”
    Лепа прича, баш, баш…

  20. @Кобајаши

    Не знам како Вам иде са зумбулима, али са иронијом, сарказмом и цинизмом сте на ти, колико могу да закључим. Али, и ту Вам је шупља прича. Ја нити сам веган, још мање имам везе са узгајањем чинчила, а још мање ме интересује како Вама иде у животу. Очигледно је да сте залудни, када сте, ничим прозвани, одговорили на мој први коментар. Паки и паки, ви превиђате суштину – лицемерје и острашћеност оних који узгајају чинчиле (и од тога живе) и оних који их нападају (те тзв. вегане). Све остало што сте написали је у сврху да покажете како Ви то умете (лепо да пишете). Расуђивање Вам је слабија страна. То није тешко закључити из онога што сте на ову тему до сада написали.

  21. Молим администратора да не дозволи да дебата склизне испод нивоа елементарне пристојности, те да поприми тон личних увреда.

  22. Овде није само реч о одгајивачима, ова индустрија је много већа него што људи мисле, од људи који производе храну за чинчиле, до оних који производе опрему за исте. Забрана производње крзна за собом вуче много веће последице него што заштитарима делује и поред одгајивача, оставиће много више људи без посла. Сви ми тражимо начин да зарадимо, јер, чињеница је да се без новца не може ни преживети, а људи гаје и убијају животиње искључиво због новца, да ли за прехрану или нешто друго, то је мање битно, битно је да од тога имају да обезбеде својој деци храну, одећу, обућу, школовање… Само не могу да разумем да некоме животиња може бити важнија од детета. Уместо да се боримо да што више људи остане на селу, чак и у држави, неки раде супротно и покушавају да забране људима да покушају да зараде. А у осталом и ти људи зарађују тако што загорчавају, у овом случају одгајивачима чинчила, животе. Немају сви могућност да буду плаћени и да ништа не раде.

  23. Snjezana a i vi Miodraze sa kakvim se vi ljudskim gromadama borite,sve sam ljubitelj cveca,zdrave hrane i zivotinja ali cini mi se za debele iliti masne pare.pozdrav i izdrzite u svojoj borbi protiv laznih moralista.ps.pustite narod da muci svoju muku.

  24. Kao što rekoh ostrašćenost je zaštitarska osobina. Često kad ostanu bez argumenata skliznu na prizemni nivo komunikacije. Oni ni sa zakonom ne stoje u ljubavi. Često ga smešno tumače. A o zakonu koji definiše njihovo delovanje tek da ne pominjem. Svaki advokatski pripravnik bi zatvorio 90% udruženja za zaštitu životinja.

  25. Тачно, Мидраг Станковић. Када би барем знали шта им пише у закону којим се толико поносе, па још када би се власти држале наредног члана који их ограничава у деловању, где би нам био крај.
    Ево на шта сам мислила:
    – 29 –

    Извод из Закона о добробити животиња:

    IV. УДРУЖЕЊА И ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ
    ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА

    Члан 74.

    Удружења која су регистрована у складу са законом којим се уређује
    регистрација и оснивање удружења и чији циљеви су усмерени на заштиту
    добробити животиња, дужна су да раде на ширењу свести и информисању
    јавности о добробити животиња, у складу са овим законом, и да својим
    деловањем активно учествују у заштити добробити животиња на начин којим се не повређује етика и права других грађана, а ако имају прихватилиште дужна су да раде на збрињавању напуштених животиња уз претходни опоравак и
    здравствено збрињавање животиња.

    Члан 75.

    У случају да удружења из члана 74. овог закона обављају активности
    супротно одредбама овог закона, Министарство о томе обавештава надлежни државни орган код кога су регистрованa.

  26. потпуно бесмислена расправа, услед утеривања бесмислених “права животиња” и једнако бесмислене “борбе за заштиту животиња”….

    где су крокодилске сузе за убијање пацова, тзв. “дератизација”?
    где су протести поводом масовног убијања комараца сваке године?
    како стојимо са борбом за заштиту бубашваба?
    овце, козе, телад….
    а овде се нагањају око “чинчиле”?!?!?!? потпуно лудило….

  27. Cincilarenjem se bavim vec neko vreme i stalno cujem ‘nehumani uslovi’,’gasne komore’ itd. da bi bilo ko od nas imao neku zaradu od cincila on prema njima mora da se ophodi sa puno ljubavi i paznje ja imam relativno malu odgajivacnicu pa sam kod njih po nekoliko sati dnevno,zivotinje prodajem zive na otkupu i ne razumem zasto toliko dezinformacija i lazi u vezi nas ali dobro valjda neko treba da opravda silne donacije

  28. Nije lako sa ovom Snježanom. Pametna, načitana, koristi se činjenicama i još je odgajivačica. Bog je stavio na pravu stranu. Hvala joj što ne koristi poluistine laži. Nadam se da će neopredeljeni znati da prepoznaju opasnost koja dolazi.

  29. Милан: Не нагањамо се овде око чинчиле, већ о праву одгајивача да наставе да раде и после 1. јануара 2019. године.
    А кад већ поменусте “права животиња”, то би и било бесмислено, да није замисао сасвим опака. Јер, шта ће се десити ако се легализују “права животиња”? Неће се моћи животиња убити, лишити живота, заклати, како год да кажете, пошто ће добити правни субјективитет и заштиту која уз то иде, односно, изједначило би се њено убиство с убиством људског бића,те би, као такво, било и санкционисано. У ком случају би животињу било дозвољено само еутаназирати, и то под строго утврђеним критеријумима и ситуацијама које то дозвољавају.
    Права иду увек уз обавезе и одговорности, па заговорницима “права животиња” остаје да аргументују правну способност животиња да имају обавезе и одговорности.
    Ма, у крајњем стеВи и у праву: није ово само прича о чинчилама, одгајивачима и заштитницима животиња, већ је контекст далеко шири.
    Барем за оне који се труде да у догађањима препознају појаву, тј., да од дрвећа запазе и шуму.

  30. Где се дену Маријан Ристичевић – лично?
    Две њеогве слике, лично и персоланлно, а о њему,
    као могућем, па и веома, лично, зинтересованом за
    узгој чинчила – ни једне једине речи?!
    Да није, можда, све ово и ради њега, лично, те тако
    не говори он ово узалуд, по оној народној:
    ”Не лаје куца села ради, него себе ради”!

    Драган Славнић

  31. Драган Славнић: Сад већ морам да се понављам, а већ сам рекла да ја нисам адвокат ни једног посланика, па тако ни Ристичевића.
    Признајте поштено: да се овде укључио Ристичевић или било ко из владајуће парламентарне већине, какав би Ваш коментар био у том случају?
    А ако Вас баш толико занима где је именовани народни посланик, најбоље би било да га потражите на његовом радном месту, дакле, у Народној скупштини.
    Иначе, као председник Удружења одгајивача, одговорно тврдим да Ристичевић никада није ушао ни у једну српску фарму чинчила. Ако је то и урадио, то је била нека сасвим приватна, а никако званична посета, што би тешко могло да се одигра без знања и сагласности нашег удружења.
    Знате шта је највећа иронија у свему? Да ни један заштитник животиња такође никада није крочио ни у једну домаћу фарму чинчила, а “поуздано знају” да се тамо чинчиле ужасно злостављају?!
    Тако то бива кад се не верујеш сопственим очима, па идеш негде по “своје мишљење”.

  32. Контекст јесте далеко шири, у најширем смислу или суштински обухвата и ово:

    Саша Д. Кнежевић: Умиру ли животиње пре Адамовог пада?

    https://stanjestvari.com/2018/03/24/umiru-li-zivotinje-pre-adamovog-pada/

    Препоручујем свима да прочитају овај текст.

    Из увода текста:

    Ми смо се смртно огрешили о земаљска створења. Ми смо животиње увукли у провалију смрти, плача и бола. То, и не нешто друго, што се пушта данас у промет, вечна је откривена истина и учење Отаца Цркве.

    Опростите нам и ви птице,
    опростите нам и ви мрави,
    опростите нам и ви пчеле,
    опростите нам и ви срне,
    опростите нам и ти траво,
    опростите нам и ти цвеће,
    опростите нам и ви рибе,
    опростите нам и ви звезде,
    опростите нам (сва) створења земаљска,
    јер смртно се огрешисмо о вас
    што навукосмо на вас безбројне патње
    и што рај претворисмо у пакао.

    Св. Јустин Ћелијски

  33. @ Сњежана Милосављевић

    Моје име је небитно. Одавно овде коментаришем под овим ником: не заступам никог осим себе, НИСАМ ПЛАЋЕН ДА ЗАСТУПАМ ИКОГ, па не морам да кажем ко сам и шта сам (правила коментарисања на овом сајту не захтевају име и презиме.

    Видим да сте изузетно “сензитивни” на ово С’ПОШТОВАЊЕМ, баш ми је жао што вам се тако “начитаној” (што рече ваш компањон Станковић, ваш сердар-војводо парњак!) није примило оно што се учи још у основној школи: не каже се МАЛА ЧИНЧИЛИЦА нити МАЛА ФАРМИЦА. Јербо је то мали плеоназамчић.

    Али није то битно, него је битна да ви недописмењена описмењавате друге: то показује цео ваш наступ, исто сте острашћени као и “заштитари” животиња, и гони вас исти немир само је различитог предзнака, као што и профит који јурите има исти корен али различит предзнак и извор.

    А што се тиче Ристичиевића, знам човека ријалити сељака, тај је и у ријалити изашао ЗБОГ ВИШИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ИНТЕРЕСА, ма скоро сам убеђен да је оставку нудио тек онако, није он плаћен, нема шансе… 🙂

    А о суштини, новинарској, колеге смо: његова изјава је скандалозна – јер то што “животиње у џунли поједу човека” (хајд нека буде, мада имам утисак да је том сељаку општег смера и праксе најдужи пут био до Великог брата!!!), сад може да буде искоришћено да ми (неким другим) животињама радимо шта хоћемо… Јер, није праведно да оне једу нас, е сад ћемо ми радити исто тако неправедне ствари…. Профит добро, брига о животињама лоше.

    А да је наш ријалити сељак имао нешто промућурности као моји преци (који су домаћини и сви са села, и одликовали се здравом памећу!) не би такву паралелу ни спроводио; а да је имао поштења попут мојих сеоских предака – онда би ишао до краја и рекао да НИЈЕ ПРАВЕДНО ДА У ЏУНГЛИ ЖИВОТИЊЕ ПОЈЕДУ ЧОВЕКА, МАДА НИСУ ГЛАДНЕ, И МАДА НЕЋЕ ЈЕСТИ ЊЕГОВО ТЕЛО ЗА ОПСТАНАК, НЕГО ЋЕ САМО ОД ЊЕГОВЕ КОЖЕ НАПРАВИТИ СУНЦОБРАН ОЛИ КИШОБРАН… Капирате, драга госпо? Ко је са Маријаном и козе чувао, осећам, није добро прошао! А камоли “мале чинчилице” (да искористим како бисте ви, “начитани”, рекли)

  34. Е, када би г. Ристичевић показао толику и такву
    агилност за заштиту МАЛИНАРА, ПОВРТАРА,
    ВОЋАРА, ГОВЕДАРА, ОВЧАРА, СВИЊАРА,
    КОКОШАРА, КУКУРУЗАРА, ПШЕНИЧАРА,
    СУНЦОКРЕТАРА… као што учини за ЧИНЧИЛАРЕ –
    е, где би нам крај био!

    Драган Славнић

  35. Поштована / уважена госпођо Сњежана, захваљујем се на добронамерном указивању на грешку, што ће ме понукати да мало више пажње посветим свом општем образовању. Али, како у природи постоји равнотежа, тако je и Колега новинар или пак колега новинар, очас успоставиo равнотежу између Вас и мене, односно Ваше ”МАЛЕ ФАРМИЦЕ” и Ваше дипломе Факултета политичких наука (одсек за новинарство). Дакле, очекивала сам да ћете се макар осврнути на неопростиву грешку у свом писанију, на коју је указао Ваш колега новинар, али то сада више говори о Вашој личности, него о професији.
    Него, да се ми вратимо нашим овцама, пардон чинчилама (оних 150 – 200 по капуту). Чини ми се да Ви посматрате бизнис по принципу циљ оправдава средство, што умногоме објашњава и Ваш однос према живим свим бићима па тако и према људима. Некоћ сте негде изјавили госпођо Сњежана, да не бисте могли да се бавите узгајањем чинчила да нисте љубитељ животиња. Зар то није лицемерно?! Хоћете рећи да не знате (или сте уз добру надокнаду необавештени) да ће Ваше чинчиле старости од 7 до 12 месеци које сте са толико љубави узгајали, завршити тако што ће их ”неко тамо” убијати пенетрирајућим клином који им пробија мозак, струјом или на много ”хуманији” начин, угљен-моноксидом, што закон у држави Србији дозвољава. Ваша ”љубав” према животињама госпођо Сњежана је преточена у веома уносан бизнис за који има места само у колонијалној Србији изгледа, док је госпођа Злата Корјенић сав свој иметак усмерила ка збрињавању, лечењу и удомљавању напуштених паса и мачака. Увиђате ли разлику или Вам разни закони и Директиве замагљују савест, ако је имате?
    И на срећу овог света, госпођа Коријенић јесте већинска Србија и већински део света… а Ви, госпођо СЊежана, када после напорног радног дана седнете да одморите своју напаћену душу, одгледајте за Вас вероватно опуштајући филм на Јутјуб каналу о чинчилама, можда ћете препознати неку своју, са пуно љубави одгајену.

    https://www.peta.org/features/chinchilla-fur-investigation/.

    А што се тиче Вашег истомишљеника, пријатеља и борца за права свих оних чији циљеви не бирају средство…https://www.blic.rs/vesti/tema-dana/unosan-biznis-narodnog-poslanika-risticevica-i-njegove-supruge-prevarom-do-3000-evra/dllp83h

    На срећу свих нас, он је мањинска Србија!

    Соња Ракочевић (својеручно)

  36. Колега новинар: У праву сте да сам улетела у плеоназам, захваљујем се.
    Е, сад,Ви ћете засигурно разумети разлику између “захваљујем се” и “захваљујем”.
    Мада, свака је прилика добра шанса да се научи понешто ново или да се убудуће избегну грешке.

  37. @Сњежана Милосављевић: намера ми је и била да нагласим “права животиња” као још један пројект изазивања хаоса, поред “права деце”, “права лгбт”, “права жена”….ова потоња разарају породицу, а “права животиња” су у крајњој инстанци начин да се “навучемо” на ГМО и остало корпоративно ђубре и отрове који се и даље називају “храна”….
    интересантно је да многи који се буне око оваквих случајева, немају појма у каквим условима “живе” и на које начине “умиру” животиње од којих се прави сапун, шминка, одећа, обућа, итд., које свакодневно користе….”корисни идиоти”, класичан пример.

  38. Соња: Уважена, драго ми је ако сам могла да помогнем.
    Узгред, да искористим прилику да Вас још нешто приупитам: да ли се г-ђа Злата коју тако здушно браните презива КорИјенић или Корјенић, пошто га једном пишете овако, други пут онако?
    Поштујем је, не бих да јој не знам презиме, како тачно гласи, да је не увредим.
    И, да, кад ми већ потурате пропагандне и, као што је већ познато, потпуно инсцениране филмове глобалне организације ПЕТА, чији су директни или индиректни огранци сва друштва за заштиту животиња широм планете, ево једног њиховог промо плаката, иначе, забрањеног чак и у ултранеолибералној Немачкој:
    https://i.imgur.com/9XbM9Y7.jpg

    Техника је чудо: дало би се направити слика на којој Ви гајите чинчиле(?)
    Како би Вам то онда опростили Ваши, кад бисмо им послали такав линк?
    Ах, да, није то могуће извести, не знамо ни да ли Вам је то право име, а на меморандуму вашег удружења је предивна козица која се, претпостављам, управо зове Белка?

  39. Милан: Скоро да се овде па у свему слажемо, лајковала сам Вас, да знате! То јесте стварни контекст укупне приче, где гајење крзнашица јесте она чувена цинична колатерална штета.

  40. @Сњежана: то је класична методологија, препозната, када се овакви острве на неког, као у овом случају на узгајиваче чинчила, јер се ради о људима који немају моћ и утицај, па су лака мета, медијски погодни, лако се могу оцрнити, поготово што немају могућности да одговоре, уста запушена, а преко кампање против узгајивача чинчила се води кампања за бесмислена “права животиња”….иначе “праваши” имају сву медијску подршку медија у страном власништву, и увек отворен микрофон да причају шта хоће, да пљују и гаде кога хоће, а да жртве никада немају могућност да се бране….

  41. @ milan

    Господине,
    Ако се неко овде острвио – онда је то госпођа Сњежана Милосављевић, прво на сам сајт Стање ствари (чуди ме да колеге из Стања не реаговаше?!), а онда и на све друго- и разно-мислеће. Уз све то често се претварајући у иследника (“ако вам је то право име”, потпишите се…) и/или у Grammar Nazi особу.

    Bottom line: Не само да није успела нас овде да убеди да је исто гајити чинчиле за крзно као што се гаји овца за сир/млеко, него јој је медијски контранапад експлодирао у лице! Боље да није ни кречила!!! Али, ми православци и верујемо да тако бива са маркетингом и “пиаром”, зато га се и гнушамо!

  42. Да сам на Вашем месту уважена госпођо Сњежана (а Богу хвала нисам), никада се више не бих хватала за туђе правописне грешке, биле оне случајне или из незнања, јер сте доказали да Вам је четири године факултета мало да се описмените. И што је још горе, потписујете се са дипл. политиколог новинарског смера што по правилу подразумева писменост.
    Осим тога, нисам баш разумела део Вашег коментара ”Техника је чудо: дало би се направити слика на којој Ви гајите чинчиле(?)
    Како би Вам то онда опростили Ваши, кад бисмо им послали такав линк?
    Ах, да, није то могуће извести, не знамо ни да ли Вам је то право име, а на меморандуму вашег удружења је предивна козица која се, претпостављам, управо зове Белка?”, али претпостављам да сте ме помешали са неким љутим противником Ваше борбе за крвави профит.

    И као што написах, Ваша заједљивост и цинизам само говори о Вама и Вашој личности, као и то да Вам је сабрат ријалити Марјан Ристичевић који се већ годинама одлично сналази у друштву из кога је протерано чојство и јунаштво.

    И на крају, то што нисте Ви лично ставили чинчили електроду у анус, не би ли нека јадница могла да се закити њеним крзном, не значи да је нисте Ви послали у смрт (или лишили живота, како велите), те се искрено надам да Вас неће све оне сачекати једног дана када будете пошли Богу на истину.

  43. Соња:Није поента била у исправљању правописних грешака, него у “препознавању рукописа”. Нисам никакав форензичар, али ми је то баш онако запало за око и дала сам себи за право да претпоставим, а не да тврдим, то никако, да је у питању иста особа. Испоставило се да сам можда била у праву?
    Биће да је крао мед онај коме је пчела слетела на капу?!
    Цинизам и заједљивост могу се различито котирати и вредновати у контексту могуће употребљивости (неопходности?), али лаж је свакако нешто много горе, као и ширење дезинформација.
    Не знам откуд вама (не вама лично, него као групи) потреба да себе мучите тим грозотама о стављању електроде у анус: ем што то нема везе с истином, јер се крзнашице не могу убијати (лишавати живота, како год) уз помоћ струје, јер би “пустиле” сву длаку, као што се ни пенетрирајући чеп не користи за омамљивање животиња масе мање од 3 кg.
    Ви као да мазохистички уживате у измишљању тих што грозоморнијих слика којих нема нигде сем у вашим главама, да, и у пропагандним филмовима ПЕТА и њених огранака, што је једино стварно место на ком се крзнашице истински злостављају.

  44. Колега новинар: Сад сте већ прешли на терен најгрубљих подметачина, као да Вам је понестало бољих идеја.
    Никако не стоји Ваша тврдња да сам се ја острвила и на сам сајт, тврдња изречена у намери да нахушкате љубазно уредништво једног од мојих омиљених портала да ми ускрати јавну платформу за дебату.
    Ускраћујући је мени, ускратили би је и Вама и свим осталим актерима ове дебате.
    Зашто би уредништву сметала наша дебата? Па медији томе, између осталог, и служе. Поготову данас, кроз модел отворених интерактивних платформи доступних сваком ко жели нешто да каже. Уз могућност да се остане анониман, потписујући се шифровано, псеудонимом и осталим варијантама “криптозаштите.” Наравно да и Ви на то имате право, само што је у том случају конотација мало другачија.
    Ја сам се, зарад људи на чији сам проблем била дужна да укажем делу јавности, сасвим јавно изложила, ризикујући отворене изливе гнева друге стране. При томе, ни на крај ми памети падало није да ћу било кога с друге стране убедити да пређе на нашу, па тако ни Вас који сте се заклонили иза назива наше заједничке професије на шта имате свако право, само је питање упутности таквог начина.
    Барем бисте ви као колега из струке морали разумети моју иницијалну намеру: да искористим сваку иоле реалну шансу да кандидујем у јавности могућност да представим причу оних које заступам без икаквих претензија да заступам неку коначну космичку истину и правду. Нисам Вам ја за те висине, ево, признајем.

  45. Извињавамо се, млого се извињавамо, а колико кошта крзно од 2-4 чинчиле, треба ми за папуче.

  46. E, овако се уђе у круг лудила.
    Свако би да узме за себе неко право док би другоме да га одузме.
    Ако неко узме за право, себи, да изгази моје зумбуле, имам ли ја право да га умлатим летвом?
    Има ли паприка право да живи, да је вегани избаце из свог јеловника као и остале биљке па нека гледају шта ће да једу?
    Ко даје себи за право да згази бубашвабу, живо биће као и чинчила?
    Тако смо дошли до безизлаза, вртимо се у центрифуги, тотално заблесављени.
    Јадни наши стари, вероватно нас не би ни правили да су знали на какве ћемо да се изметнемо.
    Када човек пристане да му идиоти уређују живот, шта од њега постане?

  47. Закљуачак:
    Маријан Ристовојевић, народни посланик и председник
    Одбора за пољопривреду Скупштине Србије, је главни
    лобиста за узгој чинчила, а то се плаћа, јер:
    ”НИ У БАБЕ НЕМА ЏАБЕ!”.

    Драган Славнић

  48. Драган: Ко је Маријан Ристовојевић?

  49. Ne mogu da odolim da ne prokomentarišem održanu sednicu i komentare Snežane Milosavljević i njenih sledbenika. Kao da ste svi zanemarili činjenicu da je Zakon u kome se zabranjuje uzgoj krznašica donesen 2009.-e godine, a da se svim uzgajivačima dao prelazni rok od 10 godina – znači do 01.01.2019.-e godine da promene delatnost, a više od 50% registrovanih odgajivača je ISPOŠTOVALO postojeći Zakon i promenilo delatnost. To znači da ostali uzgajivači ne poštuju Zakon i da lobiraju preko Marjana Rističevića da se donesena odredba ukine. Da li to znači da su oni toliko bahati da za njih Zakon ne važi? Da me ne biste tretirali kao ostrašćenu osobu, pitam da li ste upoznati da je industrija obrade kože krznašica najprljavija industrija, da se za štavljenje kože koristi oko 300 kancerogenih hemijskih sredstava, koja odlaze u zemlju, vodu vazduh, a da osobe koje nose bunde apsorbuju ta hemijska jedinjenja u svoje telo. Nemojte mi samo reći da ne znam o čemu pričam, malo se obavestite poslušajte ljude koji su stručni u tom polju. 07.7.2018. u Media centru je održana konferencija koja obuhvata sve probleme vezane za uzgoj i proizvodnju krzna, školovanih ljudi profesora, doktora, pravnika – koji se bave ovim problemom, ali koliko vidim to baš i nije propraćeno kroz novinske članke, kao da nije bitno za ukidanje ove odredbe postojećeg Zakona. Niko ne kaže da ti ljudi – uzgajivači treba da umru od gladi, ali izvinite 10 godina za smišljanje nove delatnosti je sasvim dovoljno, ili svi treba da se oglušimo o postojeće zakone i da nastane anarhija, naročito što uzgoj krznašica ne donosi toliki profit kao recimo proizvodnja veštačkog krzna. Takođe izjava da postoji jako puno odgajivača činčila u Srbiji, a nisu prijavili svoju delatnost mislim da nije tačna, a ako jeste da li ti ljudi rade na crno i ne plaćaju nikakav porez na svoju zaradu? O tome da kada se u svetu ne samo u Evropi ukida ubijanje krznašica zarad krzna iz gore pomenutih razloga i zbog izuzetne brutalnosti prilikom dranja tih životinja, ne znam koliko je uputno za Srbiju da da šlagvort drugim zemljama da smo barbari i još jednom skupi negativne poene time što Zakon može da se promeni samovoljom i bahatošću pojedinaca. Ono što hoću da kažem svima koji komentarišu da odredba treba da se ukine, neka se malo raspitaju, neka čuju i drugu stranu – učene ljude iz struke, neka dobiju informaciju šta ostavljaju na ovoj zemlji u amanet svojim potomcima: deponije kancerogenog opada (malo ih je pronađeno u Obrenovcu), zagađenu vodu, vazduh…

  50. @Сњежана Милосављевић
    Замерка за погрешно исписано име Маријана
    Ристичевића само говори да није грешка, с моје
    стране, да је он главни лобиста ЧИНЧИЛАРА и
    ЧИНЧИЛАРКИ, а што то је поента целе приче и оволике
    халабуке, с Ваше стране, да се то замаскира!

    Драган Славнић

  51. Светлана: Очигледно да нисте ни гледали, а ни слушали шта сам изјављивала, већ сам Вам препричана. Знам, знам, не занимамо Вас, лупетамо, али, ето, морадосте да проговорите у име “више истине.”
    Можда у свом бесу нисте ни били у стању да разумете?
    Одгајивачи чинчила не раде на црно, већ су већином регистровани у оквиру пољопривредног газдинства, као и већина других сточара.
    Не мислите, ваљда, да се у Србији, свињогојством, овчарством, живинарством, говедарством… баве само регистровани у Управи за ветерину? Тако се то замишља у гету званом ” круг ”двојке’ “, све познатијем и као “опсена простоте”?
    Одговарам Вам ово само зарад људи које представљам, јер њих покушавате да додатно искомпромитујете гомилом података који једино откривају флагрантно непозавање ове делатности.
    Светлана не зна…
    И сад ћу да окончам ову расправу, јер не бих да наш текст постане најчитанији на овом порталу. За сада је испред нас само Антонић?!
    Ко би рек’о (чудо да се деси)…хај’мо, пец, пец…
    Још једном, хвала на публицитету који су, за наш рачун, опет платили други, на неком другом месту. Пошто су, попут оног певца, кукурикнули пре зоре да је забрана готова ствар. И би шта би !!!
    Осим што смо добри одгајивачи, изгледа да смо и вешти трговци…купујемо туђим парама. Публицитет је данас врло квалитетна роба
    Штета што је ваша сесија у Медиа центру остала невидљива у медијима. Па уместо lex, испао sex specialis.
    А организатори се толико истрошили. Или су учесници тек свратили, на путу за Фрушку гору, где је “100 величанствених” кренуло на подучавање о колаборацији.

  52. Драган: Шта рећи Вама који зна све?
    Ето, нека Ваша буде задња. Лоби, лобиста…ма, чиста лоботомија, али у неким другим, а не у нашим главама.

  53. Snežana, vi zaista imate kuraži da svakome ko je protiv uzgoja krznašica “skrešete” kako je neobrazovan i neobavešten. To što vi nećete da čujete drugu stranu i držite se svoje priče ko pijan plota i nipodaštavate druge ljude, je odraz vašeg karaktera. Pošto sam se u prethodnom komentaru obazirala na industriju proizvodnje krzna sada ću vam reći: bavite se uzgojem činčila zarad velike zarade, bogatite se na tim životinjama koje završavaju na telima belosvetskih bogataša, kao što ste i sami rekli : gajim ih, a šta će s njima posle biti ne interesuje me. Lobirate preko Marijana Rističević da se Zakon ukine, kako biste nastavili da derete jadne životinje – i u tome nema ničeg ljudskog, već po mom mišljenju mora imati i sadizma. I naravno svi koji su protiv su po vama: strani plaćenici i domaći izdajnici. 10 godina vam je bilo zaista dovoljno vremena da promenite delatnost, pa eto mi iz kruga dvojke ne bi imali ništa protiv da gajite paprike za ajvar, ali eto imamo protiv da gajite činile zarad sadističkog dranja istih. I molim vas nemojte više porediti uzgoj stoke i uzgoj krznašica, jer ako niste znali činčila je krznašica.

  54. Светлана: Нисам рекла необразован, већ необавештен, а ево на шта сам, између осталог, мислила:

    http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3663-15.pdf

    Strana 49:

    Овим законом предложено је да се бришу одредбе које су дефинисане другим законима (закон којим се уређује ветеринарство, закон којим се уређује добробит животиња), како се не би стварале недоумице код одгајивача у погледу испуњавања одређених услова и да би се избегло преклапање надлежности по више основа. Такође, ово за одгајиваче представља и подстицај у смислу да неће издвајати средстава за испуњење услова који би били прописани брисаним подзаконским актима (нпр. испуњење услова у погледу објеката за гајење по врстама домаћих животиња, као и услова у погледу опреме за гајење по врстама домаћих животиња).

    Izvodi iz originalne verzije Zakona o stočarstvu(februar, 2016., „Sl. Glasnik RS“, br.14/2016.)

    Предмет уређења
    Члан 1 Став 2

    Одредбе овог закона односе се на гајење: говеда, бивола, оваца, коза, коња, магараца, свиња, живине, крзнашица, кунића, пчела, гајење дивљачи, риба и других водених организама и других гајених животиња (у даљем тексту: домаће животиње).

    Производи животињског порекла
    Члан 75 Став 1

    “ Производи животињског порекла, у смислу овог закона, јесу: живе животиње; сперма; јајне ћелије и ембриони; месо у облику трупова и полутки; кожа; изнутрице;кожа, крзно, длаке, сирово млеко; вуна; јаја; мед; млеч и споредни производи (стајњак и осока).

  55. Snježana, vrlo ste brzi u izbacivanju zakonskih smernica, poenta je u tome da radite ogavan posao i da se bogatite bukvalno na tuđoj koži. Očigledno je besmisleno diskutovati s vama, jer u svojoj uverenosti da ste humanista, i zaštitnik prirodne sredine, ne vredi davati kontraargumente. Ono što ću vam na kraju reći je: da se iskreno nadam da Marijan Rističević uz vašu pomoć neće uspeti u svojoj nameri da ukine ovu odredbu Zakona i da će narod koji je protiv ovakvog delanja uspeti da osujeti vaše namere i na taj način osloboditi nedužne činčile vašeg krvavog zagrljaja.

  56. svojerucno каже:
    8. јуна 2018. у 17:28

    „И на крају, то што нисте Ви лично ставили чинчили електроду у анус, не би ли нека јадница могла да се закити њеним крзном, не значи да је нисте Ви послали у смрт (или лишили живота, како велите), те се искрено надам да Вас неће све оне сачекати једног дана када будете пошли Богу на истину.“

    Поштована Својеручна,
    мислим да ипак мало претерујете, по Вама би, све фарме товних животиња требало затворити, јер им се на сличан начин одузима живот?
    Питам Вас, чиме ће да се хране сви они који су навикли да конзумирају месо?
    И на крају, где је ту демократија?

  57. @Ненад

    Домаће животиње за тов користе се првенствено у
    исхрани, индустрији обуће, текстила, лекова, па и
    козметзике свих људи /мушкараца, жена и деце/, а
    крзно ЧИНЧИЛА само за задовољавање бесова
    тамо неких курв.ица, старлетица, беснуљица,
    лудачица, болесница…, а све зарад алавих
    профитера и још алавијих лобиста.
    Погледајте како дивљају лобисти по Србији.
    Имамо добро плаћене лобисте за:

    1.”ЛЕКОВИТИ” ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ;

    2. ЛГБТ ИДЕОЛОГИЈУ КРОЗ ОВЕЗНО ВАСПИТАЊЕ
    У ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА;

    3. НЕЗАВИСНО КиМ;

    4. НАТО;

    5. ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ СТРАНИМ
    ВАКЦИНАМА, НЕПОЗНАТОГ ПОРЕКЛА,
    А НЕ ДОМАЋИМ ВАКЦИНАМА;
    6. ПРОМЕНУ СВЕСТИ СРБСКОМ НАРОДУ
    ПРЕКО ”ВЕБЕРИЗАЦИЈЕ” И ПРОТЕСТАНТИ –
    ЗАЦИЈЕ;
    7. ЗА ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ СРБА И
    И ЗАТИРАЊЕ ТРАГОВЕ ИСТЕ /КРОЗ ЛАЖИ –
    РАНЕ УЏБЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ, И УНИШТАВАЊА
    АРТЕФАКТА, ПИСАНИХ И МАТЕРИЈАЛНИХ;
    8. ЕКУМЕНИЗАМ/УНИЈАЂЕЊЕ СА РИМО-
    КАТОЛИЦИМА;
    9. ПРОГЛАШАВАЊЕ СРБСКОГА НАРОДА ГЕНО-
    ЦИДНИМ…

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading