Блиц: Шпанија инсистира да се укључи у дијалог о Косову

Шпанија је постала јако нервозна, као и још неке земље које нису признале Косово. Отворено су рекли на састанку да је све што ради Брисел по питању коначне фазе дијалога Београда и Приштине нетранспарентно, навео је извор „Блица“

Извор: Pixabay/Telgraf.rs

На састанку чланова Службе ЕУ за спољну политику у Бриселу на којем су чланице обавијештене о дешавањима у вези са дијалогом, Шпанија и још неке земље Вишеградске групе негодовале су што нису укључене у процес дијалога Београда и Приштине и затражиле да буду укључене, пише „Блиц“.

Оне су изнијеле примједбе да тај процес није транспарентан и да, због неукључености у процес, имају утисак да се на постизању споразума о нормализацији односа Београда и Приштине ради убрзано и у тајности.

Према сазнањима „Блица“, представници тих држава показали су отворено незадовољство на том састанку и затражили да буду укључени у последњу фазу дијалога Србије и Косова, која би, према најавама, требало да резултира потписивањем правно обавезујућег споразума.

„Шпанија је постала јако нервозна, као и још неке земље које нису признале Косово. Отворено су рекли на састанку да је све што ради Брисел по питању коначне фазе дијалога Београда и Приштине нетранспарентно, као и да их нико не консултује. Они су затражили да буду обавијештени и укључени у ту последњу фазу преговарачког процеса“, навео је извор „Блица“ близак преговорима и додаје да приговоре нису имале државе Квинте, односно најмоћније чланице ЕУ, које чак инсистирају да преговори двије стране буду што прије завршени потписивањем споразума.

Саговорник „Блица“ упућен у ток преговора наводи да је утисак да се све пребрзо дешава, као и да до маја следеће године, када се одржавају избори у Европском парламенту, Брисел мора да покаже резултат у преговорима Београда и Приштине.

То нарочито важи за високу представницу ЕУ за спољне послове Федерику Могерини, која би, каже наш саговорник, могла да заврши мандат без икаквог резултата, уколико српски и косовски званичници не постигну споразум.

(ИН4С, 6. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Шпанија и још неке земље Вишеградске групе

    Чини ми се да ово треба преформулисати – Шпанија и неке земље Вишеградске групе. Мислим да ово ”још” може да погрешно сугерише како је и Шпанија чланица ове групације средњоевропских држава а није.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading