Александар Чепурин: Русија прихвата поделу Косова ако је Србија за то решење

„И даље важи парола: ‘Што је добро за Србију, добро је и за Русију’. За Москву је само битно да то решење које се понуди буде у интересу Србије. Немам сумње да ће Влада Србије, председник Вучић и министар Дачић урадити оно што је најбоље за земљу“ рекао је руски амбасадор

Александар Чепурин и Ивица Дачић (Архивска фотографија: Танјуг)

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин изјавио је да би Русија прихватила поделу Косова и Метохије ако Србија буде сматрала да је то најбоље решење за њу

То је Чепурин рекао коментаришући изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да би и „Албанци пристали на поделу Косова, као и да је то и њима у интересу“.

„Ми поштујемо позицију Србије и оно решење, које она сматра да је најбоље за њу, ми ћемо подржати“ рекао је Чепурин и додао:

„До ваљаног решења треба доћи у дугом процесу дијалога и не видим ништа што бисмо морали преко колена ломити и брзо решавати“.

Према његовим речима Русија ће подржати сваку одлуку Србије.

„И даље важи парола: ‘Што је добро за Србију, добро је и за Русију’. За Москву је само битно да то решење које се понуди буде у интересу Србије. Немам сумње да ће Влада Србије, председник Вучић и министар Дачић урадити оно што је најбоље за земљу“ рекао је руски амбасадор.

Чепурин тврди да ће и поред унутрашњих промена које се дешавају у Русији, Србија и даље имати доброг партнера у Кремљу.

„Русија се мења у унутрашњој сфери, али везе са Србијом и даље остају чврсте. Очекујем да ће сарадња две земље бити много боља и јача“ рекао је, а на питање како коментарише изјаве званичника из Брисела, да ће „Србија кад-тад морати да окрене леђа Русији“, одговорио:

„Никада неће доћи до тога“.

(Ало/Вечерње новости, 30. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

11 replies

  1. Многи ће рећи да је овакав потез Чепутина очекиван, јер су нас кроз историју Руси увек “пуштали низ воду”. Биће да је за неке Србе нормално да Руси буду већи Срби од Срба.

  2. Нису нас увек пуштали низ воду. Али нису ретко бирали најгрђе међу Србима као експоненте својих интереса. Неки кажу да је то шлагворт Дачићевом лудовању као поузданом ”руском човеку”. Не искључујем ту могућност.

  3. „И даље важи парола: ‘Што је добро за Србију, добро је и за Русију’.

    Питам се да ли се под овим подразумева и прикључење НАТО, ако Александар Вучић процени да је то ”добро за Србију”?

  4. И треба да нас пусте низ воду. И Апел и Народну резолуцију потписало више-мање 15000 људи, углавном су исте особе. потписивале оба документа, па и да саберемо не би скупили ни 25000 потписа. Све у вези апела и резолуције је опет указало на све наше боли и нејединство. Правдати се медијском блокадом не можемо. Наравно, Руси су могли да ураде много више на “преваспитавању” изгубљених овчица на западној ливади, али и то је процес. А и са моралне стране није лако донети одлуке које се тичу утицаја на људе. Руси имају хиљадугодишње планове, за њих време тече другачије него за нас на Балкану. Тако ја видим.
    Знам, многи мисле или ће рећи да ова Русија данас није Русија од некада. Ја се с тиме не слажем јер не потцењујем народ. Ни елиту коју изнедри народ.
    Што се тиче НАТО-а,Руси имају НАТО много ближе својој граници – српски је а не руски интерес да не уђемо НАТО иако ће се НАТО највероватније распасти. Чепурин је нагласио: „До ваљаног решења треба доћи у дугом процесу дијалога и не видим ништа што бисмо морали преко колена ломити и брзо решавати“.

  5. Сад сам тек видела да изјава Чепурина није дата Новостима већ магазину Ало и то ексклузивно! Оригинал из “а!”: Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu, ekskluzivno za „Alo!“ kaže da bi i Rusija prihvatila podelu Kosova, ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju.Na obeležavanju Dana srpske diplomatije, Aleksandar Čepurin prokomentarisao je za „Alo!“ izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da bi i „Albanci pristali na podelu Kosova, kao i da je to i njima u interesu“.- Mi poštujemo poziciju Srbije i ono rešenje, koje ona smatra da je najbolje za nju, mi ćemo podržati – rekao je Čepurin …

  6. Ambasadore, ne budi siguraqn u to.

  7. Могуће је да се НАТО распадне. А могуће је да се и не распадне. Питам се, пошто је на пример Француска мало даља од Србије, да ли би Руси поздравили њено иступање из НАТО? Делује ми да би. Али нисам сигуран.

    Али знају Руси шта раде. Рече ми наредник Џон у Талину.

  8. Џона не познајем, али за његово добро се надам да је читао историју. Не тако давно и Хитлер је био пред вратима Москве, а и многи други. Руси знају шта раде, јер не дају своју Родину.

  9. @ Владанка
    Ако наставите са сличним коментарима, будите спремни на оптужбе за русофилију, од стране дежурних хигијеничара на СтС. 🙂

  10. Don Quixote, пре неки дан написах на ФБ: “Ви знате да ја волим ту врхунску људску, усуђујем се рећи и Божју творевину коју називамо Русија” . Српкињи која воли је узалудно говорити 🙂 Но,овде су битне две ствари: Ало има ексклузиву тако што у наслов ставља неизговорене речи је прва, а друга је наша љутња на Русе што уместо нас не смене Вучића и тако спасу Косово и Метохију и све нас. Поједноставила сам 🙂
    Милоше, да се појасним: првенствено је српски интерес да не уђемо у НАТО јер тиме губимо много као народ. Није спорно да је сваки савезник важан.
    Поздрав обојици.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading