Ивица Дачић: Подела територије Косова и Метохије једино могуће решење

Ја о подели говорим десет-петнаест година и мислим да је то једино могуће и брзо решење, рекао је Дачић

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић образложио је за Прву телевизију зашто мисли да је подела територије Косова и Метохије решење за спор Београда и Приштине.

„Ја о подели говорим десет-петнаест година и мислим да је то једино могуће и брзо решење. Ипак, то није једино решење, треба видети све могуће опције. За Запад је једина опција признавање независности Косова. Постоји мањак решења која су спроводљива, а постоји и мањак предлога. Било би добро да свако изнесе своје предлоге, а не да се иде са националистичким ставовима који нису прихватљиви ни за једну страну“, рекао је Дачић.

Он је прокоментарисао и изјаву косовског шефа дипломатије да се одговори на питања о убиству Оливера Ивановића налазе у Београду.

„То је директна оптужба да је Београд крив за убиство Ивановића, а њега су у притвор ставили косовски Албанци и ја сам говорио против такве одлуке у СБ УН. Приштина води истрагу и зашто нема одговора је питање за косовске органе, али и за ЕУ, јер је тражила да безбедносне службе буду интегрисане у косовске службе“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, ситуација око Високих Дечана има за циљ да се тај манастир доведе у стање изолације, што, како каже, може да доведе и до рушења.

На питање да ли је можда касно да Србија ангажује лобистичке групе како би поправила своју позицију по питању Косова, Дачић је истакао да није касно јер се трага за трајним решењем косовског питања.

„Ми нисмо били без лобирања, говорио сам и раније да смо три пута давали паре, али су ефекти изостали. Једном је то било за време Коштуничине владе, а други пут за време владе Тадића и Јеремића“, рекао је Дачић, који је у оба наврата био на власти, а није навео и када су трећи пут ангажоване лоби групе.

Како је истакао, лобирање је једини легалан начин на који функционише америчко друштво, те да код нас има негативан призвук.

„Да смо велика земља којој то није потребно… Овде се ради о томе да немамо шансе да променимо позицију Стејт департмента, али имамо шансе да радимо са новом америчком администрацијом“, рекао је Дачић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92-Прва/НСПМ, 28. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Ко о чему – Дачић о подели! Поврх свега толико глупо и некомпетентно да то изазива тугу. Како неко словестан може да каже да ”националистичка решења” не одговарају никоме. Албанско националистичко решење одговора и Албанцима у свим оним, мањим и већим силама, које су то решење признале. Заправо то решење не одговара нама и због једностраног сепаратизма државама које га нису признале (укључујући сталне чланице СБ УН Русију и Кину и пет држава чланица Европске уније као и бројне друге земље широм света).

    Једино са чиме бисмо могли да се сложимо јесте да би свако требало да изнесе свој предлог – укључујучи и председника Србије Александра Вучића. Није поштено да се скрива иза особа попут господина Дачића и друга Вулина.

  2. Косово и Метохију није могуће поделити јер није реч о наследству које деле браћа после смрти оца. Отац Косова и Метохије није никога овласто за деобу. Кад је Мурат изазвао Лазар на бој за КиМ, био ј јасан: “Царовати оба не можемо”. Ко има јачу силу и пиодршку, или мисли да је јачи, он не пристаје на деобу. У свакој деоби КиМ-а стварни власник КиМ-а био би на губитку. Само успешан договор о стварној равноправности без рата на КиМ-у добитак је за све у Србији и КиМ-у, наравно. Све друго је само претња, без правичног решења питања и биће извор сталних сукоба у будућности. Српски нариод чини највише и најправичније могуће на КиМ-у: пристасје на том делу Србије да сви живе, али у равниоправности и правичности — да Срби не буду шиканирани. То је једини могући компромис за КиМ. Свака друга деоба и наметање решења насилно извор је за вечни немир и страдања.
    Деоба лепо звучи, али је правична деоба немогућа.

  3. Много би ми значило када би неко од политичара, бивших, садашњих или будућих, макар покушао да објасни шта ће се то катастрофално по Србију десити ако се замрзне или недајбоже напусти Бриселски споразум. Шта то може бити горе од предаје дела територије једне државе?! Каква ће то зла коб погодити нашу нерођену децу уколико не пристанемо на уцену запада?! Напротив, све ми говори да ће нас зло снаћи уколико и даље будемо неми посматрачи док нас у исто време колонијални пијуни, задригли од пљачкања народа и Србије, буду водили до руба свеколике пропасти одакле нам нема назад.
    А што се тиче лобирања, ми смо закаснили неколико деценија. Ако се зна да преко 70% светског нарко тржишта држи албанска мафија, и да је један од задатака исте да финансира лобисте широм света онда је свима јасно да смо ту битку унапред изгубили.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading