Чудно Трампово писмо Ким Џонг Уну

Председник [САД] упутио је сажету ноту севернокорејском лидеру наводећи да је „страшан бес и отворено непријатељство присутно у вашој најскоријој изјави“

(The Atlantic, 24. 5. 2018)

Требало је то да буде први сусрет између америчког председника и севернокорејског лидера икада – одважан напор да се разреши криза у вези са севернокорејском израдом нуклеарног оружја. Међутим, у четвртак – након више дана жучног натезања између Сједињених Држава и Северне Кореје како приступити денуклеаризацији, уз севернокорејске претње „нуклеарним обрачуном“ са Сједињеним Државама и поред тога што је севернокорејска влада уништила полигон за нуклеарно тестирање као знак добре воље – Бела кућа је објавила да је самит заказан за 12. јун у Сингапуру отказан.

Вест је стигла у виду писма које је Доналд Трамп послао Ким Џонг Уну чију садржину можете прочитати испод.

Приредио: Јури Фридман

Драги господине Председавајући,

Веома ценимо ваше време, стрпљење и напор у вези са нашим недавним преговорима и разговорима о самиту који су обе стране дуго ишчекивале и који је био заказан за 12. јун у Сингапуру. Обавештени смо да је састанак тражила Северна Кореја, али то је нама потпуно неважно. Веома сам ишчекивао да тамо будем са вама. Нажалост, због великог беса и отвореног непријатељства исказаних у вашој недавној изјави, осећам да је неподесно, у овом тренутку, да се одржи наш дуго планирани сусрет. Стога, молим вас да ово писмо примите као обавештење да се Сингапурски самит, због добра обеју страна, али на штету целог света, неће одржати. Ви сте говорили о својим нуклеарним способностима, али наше су толико велике и моћне да молим Бога како никада неће бити потребно да их употребимо.

Осећао сам да се диван разговор развио између мене и вас, и на крају крајева, тај разговор је једино што је важно. Једног дана, веома ишчекујем да се сусретнемо. У међувремену, желим да вам захвалим што сте ослободили таоце који су сада код куће са својим породицама. То је био леп гест који веома ценимо.

Ако промените мишљење у вези са овим веома значајним састанком, немојте оклевати да ме позовете или да ми пишете. Свет, а посебно Северна Кореја, изгубили су сјајну прилику за трајан мир, велики просперитет и богатство. Ова пропуштена прилика је заиста тужан тренутак у историји.

Искрено ваш,

Доналд Џ. Трамп
председник Сједињених Америчких Држава

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading