Небојша Малић: Сумануто да Вучић инсистира на „коначном решењу“ питања Косова

Небојша Малић

Инсистирање на „коначном решењу“ када непријатељ држи све карте и контролише фактичко стање је глупо, неодговорно, чак и криминално, каже за „Геополитику“ Небојша Малић, српски политички аналитичар и историчар из Вашингтона  

Геополитика: Како бисте, из Ваше перспективе, могли оценити тренутно стање у Србији, посебно инсистирање председника Вучића да иде ка коначном решењу питања Косова и Метохије? Откуд и чему толика брзина и посвећеност да се сада реши овај вековни проблем?

Небојша Малић: – Инсистирање на „коначном решењу“ када непријатељ држи све карте и контролише фактичко стање је глупо, неодговорно, чак и криминално. Ко то од Србије тражи? Тражио је Хојт Ји, па шта? Тражио је Брисел, односно Берлин, али они сад муку муче са Енглезима, а и Меркеловој се љуља под ногама. Потпуно је сумануто да Вучић на томе инсистира. Нема ту ни стратегије, ни тактике, ни Милошеве мудрости, нити било чега што се призива као оправдање. Уосталом, Косово није само комад земље, већ срце и душа свих Срба, а не само оних којима је Вучић председник.

Видимо да председник Вучић у настојању да реши „проблем Косова“ има прећутну подршку највећег дела прозападне опозиције, а охрабриван је да то чини од стране међународних званичника и невладиног сектора у Србији. Како то коментаришете и како охрабрити Србе да истрају у одбрани своје јужне покрајине? Коме је време сада савезник?

– Време је увек било на страни Срба, јер „земаљско је за малена царство“. Где су сада Османлије, Аустроугарска, Трећи рајх? Али то само важи под условом да се ми не предамо, да ми не прихватимо неправду као правду, лаж као истину, тзв. Косово као државу. Јер тим признањем онда поричемо себе. Зато се на њему и инсистира. Опет кажем, Косово није само комад земље, па чак ни део територије политичког ентитета који се тренутно зове Република Србија, већ морална вертикала Српства уопште. Ко то зна, значе и како да га брани.

Наслов, опрема и приређивање: Стање ствари

Цео интервју прочитајте у штампаној „Геополитици“ за март 2018.



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading