Војислав М. Станојчић: Амбасадор Скот и нешкодљиве бомбе са осиромашеним уранијумом

Све би личило на природну и корисну сарадњу нашег и италијанског парламента да на вест о оснивању српске комисије није реаговао амерички амбасадор у Србији, г. Скот

Кајл Скот (Фото: Р. Крстинић)

Деветнаест година после бомбардовања Србије, Народна скупштине основала је Комисију која треба да испите последица дејства НАТО бомби са осиромашеним уранијумом на здравље наших грађана, односно да проучи узрочну везу злочиначке агресије од 78 дана и великог броја различитих канцерогених обољења код наших грађана.

Иако није тешко претпоставити да је оснивање Комисије у овом тренутку, заправо, обична димна завеса владајуће коалиције којом жели да прикрије неке своје друге потезе, а посебно Председникове „болне одлуке у вези са Косовом”, предлог су, уз више коментара и замерки, прихватиле и опозиционе странке.

Срећна је околност по скупштинску Комисију – коју би требало да сачињавају лекари а затим и политичари (да ли лекари-политичари?) – што неће морати да пође од нуле, већ ће јој у раду знатно помоћи извештај комисије италијанског Парламента. Она је проучавала здравствене промене код италијанских војника учесника мировних мисија у разним земљама света, па тако и на Космету. Утврдила је да су неки од италијанских војника, који су боравили на местима погођеним бомбама са осиромашеним уранијумом, оболевали, умирали а и да данас болују од малигних болести. Седмог фебруара ове године председник ове комисије Ђан Пјеро Скану објавио је њен закључак (према коме са „правног становништва постоји узајамност утицаја осиромашеног уранијума и патологије установљене код војника”, а за који су гласала десеторица чланова комисије, док су двојица била супротног мишљења).

Пре неколико дана, на сајту Удружења професионалне штампе, објављен је разговор са адвокатом Анђелом Тартаљом, заступником оштећених војника или породица умрлих, који тврди да је 7.668 италијанских војника (у мисијама у више земаља света, па и на Космету) оболело од последица зрачења осиромашеним уранијумом.

Министарство војске брани се од свих оптужби тврдњом како италијански војници нису имали и немају нуклеарно оружје, али, то, разуме се, не значи да нису могли да оболе од бомби са осиромашеним уранијумом које су бацали њихови савезници.

Авион А-10 гранатира уранијумом

Породице умрлих и оболелих италијанских војника имају своје удружење, али им је ускраћено право на подношење колективне тужбе (чему се, несумњиво, успешно противе оне силе које се и служе муницијом са осиромашеним уранијумом), те се све своди на појединачне процесе које споро теку. Ипак, и њима се потврђују смртоносне последице зрачења осиромашеног уранијума, па је тако породици једног преминулог војника 2012. исплаћено милион евра, док је Апелациони суд 17. маја 2016. донео коначну пресуду да Министарство одбране сноси кривицу за смрт од канцера подофицира Салватора Вака, који је умро од последица озрачења муниције са осиромашеним уранијумом.

Председник италијанске комисије, Ђан Пјеро Скану, доставио је нашој Скупштини обиман материјал са прикупљеним подацима, и изразио спремност да се појави пред нашом Комисијом када почне рад како би јој помогао и на тај начин.

Предвиђено је да комисија Народне скупштине први прелиминарни извештај поднесе у 2020. години, али ће она и пре тога рока, на сваких шест месеци обавештавати посланике о резултатима свога рада и о којима ће се Скупштина изјашњавати.

И све би личило на природну и корисну сарадњу нашег и италијанског парламента да на вест о оснивању српске комисије није реаговао амерички амбасадор у Србији, г. Кајл Скот (или Скат, како његово презиме исписују и изговарају у проамеричким српским медијима).

Њему се ова задоцнела иницијатива гђе Гојковић (ако је уопште њена?!) нимало није свидела. Г. Скот или Скат је изјавио да, иако није лекар, зна како је стопа пораста канцерогених обољења у Србији почела да се повећава много пре 1999. године, и да узрок тој забрињавајућој појави треба потражити на другој страни: све старијем становништву, генетици, великом броју пушача или зато што се људи на неки други начин не понашају здраво, док велика опасност долази и од нерегулисаних отпада са канцерогеним материјама које су откривене у Србији (а највероватније код нас доспеле из најразвијенијих земаља, које се на тај начин ослобађају опасних материја).

За умирење наше јавности, г. амбасадор је рекао и како су многи стручњаци (безимени, разуме се) закључили да нема опасности по здравље у Србији или било где у свету где је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом. Позвао се и на Међународну агенцију за нуклеарну енергију која је објавила да је опасност од коришћења воде и хране из бомбардованих подручја изузетно мала, јер уранијум није пренет у ланац исхране. Г. Скат Скот је поменуо и Светску здравствену организацију која сматра да бомбе са осиромашеним уранијумом не представљају опасност по здравље, а са њом се слаже и Програм уједињених нација за заштиту животне средине.

Не помињући ниједном речју закључке комисије италијанског Парламента, г. амбасадор је своју поруку завршио великодушним речима: „Спремни смо да сарађујемо у сваком озбиљном истраживању по овом питању.” Што, несумњиво, претпоставља и „снажну финансијску подршку Беле куће и Пентагона”, која је омогућила и рад „независног” Хашког трибунала за злочине на тлу бивше Југославије и многих других организација са истог платног списка.

Док би се искуство које смо у последњој деценији 20. и првим годинама 21. века стекли у односима са владом г. амбасадора и њених савезника могло најкраће и најтачније изразити Његошевим стиховима: „Спуштавах се ја низ ваше уже, умало се уже не претрже”.

Прочитајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Скупштинско покретање питања, односно оснивање комисије ради утврђивања последица бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом, долази у најодсуднијем тренутку за нашу земљу и народ у њеној вековној историји. Јасно нам је да није случајно то што се на дневни ред стављају проблеми који заокупљују пажњу наших грађана стварајући ”димну завесу” у циљу скретања пажње са растакања државе и покушаја предаје дела њене територије. Дакле, јасна је позадина целе ове изненадне ујдурме, без обзира на стварну важност питања експанзије малигних болести. Нарочито ако се зна да наши врхунски стручњаци о томе безуспешно упозоравају јавност и политичаре годинама уназад. Искуство ми говори да ће наши еминентни лекари који буду били укључени у рад Комисије бити и њена колатерална штета, јер и поред свесрдне помоћи у виду обимне документације коју нам је доставила италијанска комисија, верујем да власти немају озбиљну намеру да се тим проблемом и позабаве. Стиче се утисак да ће иста судбина дочекати и ову, као и све досадашње помпезно најављиване комисије чији се рад временом разводњавао.
    Елем, није ”Милосрдни анђео” и последице његовог ”милосрдног” дејства на нашу земљу једина ствар која ме је понукала да прокоментаришем овај текст. Наиме, ниједна озбиљна држава у свету (осим колонијалне) неће дозволити јавно коментарисање било ког амбасадора, у овом случају америчког, о било ком питању које се тиче државе у којој је исти постављен ради заступања интереса своје земље.
    Управо један такав поклисар, који се презива Скот (гле случајности), тврди да су сви они оболели и преминули, њихове породице и нерођена деца жртве пушења и нездравог живота. Не знам да ли је то већа увреда за мртве или за нас живе, који немамо могућност да спречимо даље понижавање народа, уморног од насртаја злих сила изнутра и споља. О изостајању реакције државних (колонијалних) власти да и не говорим.

  2. После примљене дозе ”лековитог” уранијума, ”радиолошке
    вакцине против канцера”, за наредних 3 – 4 милијарди
    година, ради се и на промоцији ”лековитости” биохемијских
    вакцина, ”здраве” ГМО хране, ”лековитих”
    аеросола/спрејева КЕЈМТРЕЈЛА и …

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading