Николас Мадуро поново изабран за председника Венецуеле

Излазност на изборима била је 46,1 одсто, док опозиција тврди да је на биралишта изашло свега око 30 одсто гласача

Николас Мадуро са супругом поздравља присталице (Фото: Бета/АП)

КАРАКАС – Левичарски лидер Венецуеле Николас Мадуро освојио је нови шестогодишњи председнички мандат на изборима одржаним у недељу, али његови главни противници те изборе не признају, тврдећи да је изборни процес био праћен многобројним нерегуларностима.

Изборна комисија Венецуеле, на челу са Мадуровим лојалистима, саопштила је да је он освојио 5,8 милиона гласова, док је његовом главном противкандидату Хенрију Фалкону, бившем гувернеру, припало 1,8 милиона гласова, преноси Ројтерс.

Агенције наводе да је, према саопштењу венецуеланске Изборне комисије, Мадуро освојио скоро 68 одсто гласова.

„Потценили су ме”, рекао је Мадуро присталицама, које су му клицале испред председничке палате Мирафлорес у центру Каракаса, док су на њих падале конфете, а приређен је и ватромет.

Излазност на јучерашњим председничким изборима у Венецуели била је 46,1 одсто, навела је Изборна комисија, што је прилично мање у поређењу са излазношћу од 80 одсто, колико је регистровано на претходним председничким изборима 2013. године. Опозиција, међутим, тврди да је јуче на биралишта изашло свега око 30 одсто гласача.

Мадуро је гласао у Каракасу убрзо након што су у раним јутарњим сатима ватромет и химна, интонирана преко звучника, пробудили становнике Венецуеле.

Том приликом је изјавио да ће грађани Венецуеле показати свету пример демократије, одбацивши критике да земљу води путем ауторитарне владавине.

Критичари Мадура сматрају да избори, који је требало да се одрже у децембру, представљају „крунисање диктатора”, наводи Ројтерс.

Изборна победа Мадура (55), бившег возача аутобуса, који је заменио Уга Чавеса након његове смрти 2013. године, могла би да донесе социјалистичкој влади Венецуеле нове западне санкције, док се та земља хвата у коштац са погубном економском кризом, оцењује британска агенција.

ЕУ, САД и више земаља Латинске Америке већ је најавило да неће признати резултате избора.

(Танјуг/Политика, 21. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Los que quieran Patria
    Vamos con Nicolás Maduro
    Vamos con Hugo Chávez

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading