Милорад Додик: Нећемо дозволити кампове за мигранте на територији РС

Према Додиковим речима, Република Српска мигрантима може обезбедити само безбедан и што бржи пролазак кроз овај ентитет, али да отварање избегличких кампова у РС не може и неће прихватити

Мигранти у напуштеном студентском дому у Бихаћу (Фото: Бета/АП)

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС неће дозволити да се на њеној територији формира било какав сабирни центар за мигранте.

Он је новинарима у Братунцу рекао да РС разуме тежину проблема с мигрантима, али да нема ресурса да се бави тим питањем.

Према његовим речима, Република Српска мигрантима може обезбедити само безбедан и што бржи пролазак кроз овај ентитет, али да отварање избегличких кампова у РС не може и неће прихватити.

„Ако ови из Сарајева покушају да на простору Републике Српске осмисле или покушају да нешто ураде у вези са неким сабирним центром, или не знам како ће они то назвати, ми ћемо то одбацити. Тај центар сигурно неће бити формиран у Републици Српској, па нека они причају да је то удар на свемир”, казао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Он је оценио да се из Сарајева покушава наметнути тврдња да је Савет министара влада, додавши да то није влада, јер у Уставу БиХ пише да је то помоћни орган Председништва, који не може да доноси одлуке без координације и договора са другим нивоима власти.

„Они то чине, покушавају сада да се наметну, то је опасна пракса, опасна и ми то одбацујемо”, истакао је Додик.

Према његовим речима, Влада Српске је то препознала и донела одлуку да неће прихватити ниједну одлуку Савета министара или било ког органа БиХ која се не договори на нивоу РС у вези са мигрантима.

„Не може било ко у Сарајеву нама одредити како ћемо се понашати у тој политици”, казао је Додик.

Власти Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), односно полицијски комесар тог Кантона Илија Ласић, јутрос је забранио пролазак конвоју миграната из Сарајева према избегличком центру Салаковац код Мостара, али је после низа реакција из Сарајева конвој кренуо и стигао у Салаковац.

(Бета/Политика, 18. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Izjava Dodika da neće dozvoliti kampove izbeglica u RS je nešto najbolje što se moglo čuti. Na žalost Srbija nema takvog predsednika koji brine o Srbiji, već su mu preče izbeglice Danas izbeglice BOLJE ŽIVE OD JEDNOG BROJA SRBA U SRBIJI. Na žalost Srbi u Srbiji su najveći teret ovoj vlasti. Pod teškim bremenom ove vlasti narod stenje i ćuti. A dokle?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading