Александар Вучић: Аргументи по питању КиМ на нашој страни, против реалност и западне силе

Председник Србије је рекао да су по питању Косова и Метохије аргументи на нашој страни, али да је против нас реалност и воља једног дела великих западних сила

Вучић, Могерини и Тачи у Софији (Фото: Танјуг)

СОФИЈА – Председник Србије Александар Вучић вечерас је у Софији изјавио да је у разговору са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини поновио да је Србија спремна за дијалог у сваком тренутку, али да су предуслов за то да се спроведу потписани споразуми из Брисела и формира ЗСО, те да буде јасно исказано да друга страна такође пристаје на компромисе.

„Да, долазимо на дијалог, можете да га закажете кад хоћете, али прво да се заврши започети процес и формира ЗСО, а други је услов да је друга страна спремна на компромисне разговоре. А да долазимо на разговоре и да нам држе придике о територији, а само их територија занима… то су ствари које смо поставили на јасан начин”, поручио је ВУчић.

Упитан да ли је разговарао с косовским председником Хашимом Тачијем, који је такође имао сусрет с Могерини, Вучић је рекао да је разменио неколико куртоазних реченица и „то је то”.

Вучић је рекао да је Могеринијевој рекао да је Србија увек спремна на дијалог, да не постоји тема о којој Србија не може да разговара, али да смо много времена провели у разговорима на раду на Бриселском споразуму.

Да је Србија спремна на дијалог пренео је, каже, и председнику Европске народне партије (ЕПП) Џозефу Долу, са којим је раније данас разговарао.

Разговор са Долом, напоменуо је, веома је важан, јер је ЕПП скуп партија које владају у највећем делу Европе – немачка ЦДУ, аустријска Народна партија, мађарски Фидес, шпанска Народна партија премијера Маријана Рахоја…

Како је рекао, Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

„Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља – и Себастијана Курца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије… Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају”, рекао је председник.

Његов став и говор, додао је, били су засновани на свему што је Србија урадила и постигла, уз опаску да су представници Србије били веома поштовани.

„Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили – погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао – то је ваша одлука”, подвукао је председник.

Поручио је да је обавеза Србије да ради и учини све да грађани живе боље, да имамо економски раст, уређену правну државу, да грађани живе у слободи и демократији, а одлуку доносе земље чланице.

„Да вам не причам о тумачењима око 2025. године, мене је заболела глава, могу да мислим како би заболела глава грађане, како то неко тумачи, да ли је то стварни или индикативни датум, ко се са тим саглашава, а ко не…”, рекао је Вучић и приметио:

„У сваком случају, на месту смо где се одлучује. ЕПП је, када је реч о партијама, кључна, јер су левичарске партије у Европи начисто пропале, и јавља се нови систем партија које тобож нису партије и политички покрети, већ су против политички. Тако да је ЕПП остала стуб нормалности у Европи, као СНС у Србији”.

Зато је, истакао је, било важно да Србија буде у Софији, где је данас био састанак ЕПП, јер је, додао је, наше да „гурамо” нашим путем, путем реформи, ка ЕУ, а на земљама чланицама је да донесу одлуку хоће ли нас прихватити или не.

Вучић је рекао да се у Софији срео и са комесаром Јоханесом Ханом, известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером који му је пренео да је јучерашњи боравак привредне делегације Србије Северној Рајни Вестфалији оставио веома добар утисак што је, сматра Вучић, веома важно и вредно за нашу земљу.

Вучић: Аргументи су на нашој страни, али реалност…

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су по питању Косова и Метохије аргументи на нашој страни, али да је против нас реалност и воља једног дела великих западних сила.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да је воља једног дела западних сила, који укључује највећи део земаља ЕУ и САД, директно против наше воље, те да у тој ситуацији гледате шта се може урадити, а да се не одузме будућност нашој деци.

Зато је, каже, важно да се боримо за одрживо решење за проблем КиМ, а да та борба не значи само борбу за безбедност и сигурност Срба у покрајини што је, истиче, од суштинског значаја, и СПЦ, него и за то како ће бити задовољени интереси Србије.

„Није питање КиМ само питање људи који тамо живе него целе Србије, тиче се права које ће Србија имати на тој територији”, каже Вучић.

Вучић: Добро је што смо овде, било би погубно да нисмо

Председник Србије Александар Вучић вечерас је изјавио да је добро што је Србија присутна на скуповима у Софији и подвукао да је бити део света део наше политике.

„Било би неозбиљно, лоше и погубно да нисмо овде” рекао је Вучић за ТВ Пинк у Софији.

Коментаришући критике, које се могу чути на то сто је Србија присутна у Софији, приметио је – а шта би било и како би то изгледало да нисмо овде и да нас не чују и Меркел, Курц, Берлускони, остали лидери земаља ЕУ и њени званичници.

„Да ли је боље да нас чују или не”, упитао је председник Србије и назначио да су овде и Албанци са КиМ ,као и они из Албаније, затим и Бакир Изетбеговић из БиХ.

Да ли мислите да је боље да се глас Србије не чује, упитао је и додао да би то било неозбиљно, лоше и погубно да није присутна.

Како је рекао, и ми морамо да се боримо за презентацију истине и онога што радимо, да покажемо лепшу слику и радимо на бољем имиџу Србије, а „бити део света је део наше политике”.

Рекао је и да само треба замислити колико бисмо се и како борили да је нека марљивија и вреднија власт била у Србији 2008. године, а за оне који сада нешто причају и критикују, рекао је да народ свакако зна шта су и како радили.

„Нешто кажу у једном дану, па оду ван земље и уживају негде недељу дана, па се врате и опет нешто кажу па оду на 20 дана…” навео је.

Шта они говоре није много битно, додао је председник Србије и поновио да би волео да смо у том периоду, од 2004. године имали другачије руководство, да је учињено толико катастрофалних потеза, грешака, а да смо 2010. сами себи „забили глогов колац у срце” одлуком МСП, уз опаску да је „сваки кретен могао да зна да ће тако пресуда гласити, али не и тадашње руководство Србије”.

Зато морамо да платимо цену, и фактура је дошла на наплату, али сада треба да се боримо још жешће и снажније могуће, и гураћемо гураћемо тај камен уз брдо…

„Па видећемо, када се борите нешто и добијете”, додао је.

Нашу је позицију описао тако као да играмо партију шаха а имамо даму и топа мање, али и додао: „Али, фигуре не можете да порушите и морате да покушате, шаховским речником речено, да лаким фигурама нападнете”.

Потребно је, и наставићемо то да радимо, да се боримо снагом аргумената, вољом, марљивошћу…

Очекују га још разговори са Ангелом Меркел, за коју је рекао да је лидер број 1 Европе, лидер најмоћније земље Уније, а то је, поручио је, за нас велика част и увек је потребно чути шта она има да каже.

Такође, предстоји му сусрет с британском премијерком Терезом Меј, шведским премијером…

У последња два дана је, каже, дао шест интервјуа за најважније и светске и регионалне медије и на различите теме.

Одговарајући на питање колико је тешко то што западне земље гурају пут независности Косова, каже да је врло тешко, али да то не значи да се не боримо, те да ће наставити да се бори.

„Људима делује да је много ствари немогуће. Да сам некога питао како ће да изгледа наш буџет, сећате да смо га усвајали 31. децембра и увек смо имали огроман минус у каси, сада немамо ни ребалансе буџета. Ребаланс можемо да имамо само када хоћемо да дамо више пара народу, а не зато што имамо минус у каси”, каже Вучић.

Нико то, истиче, није могао да верује пре неколико година.

„Мислили су да варамо као што су они претходни на власти варали. Тешко је, али ћемо да се боримо и нећу да одустајем”, рекао је Вучић и навео да ћемо се борити на сваки начин, свим што можемо – енергијом, знањем, снагом, аргумента.

У том смислу поновио је да је значајно да смо овде, да је у Софији исказано невероватно поштовање за Србију и то је илустровао тиме да је са шефом ЕПП Џозефом Долом имао састанак више од сат и 15 минута, а да су нас поздравили сви европски лидери и сви указали поштовање нашој земљи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 16. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Реалност?
    Ко је стварао ту реалност?
    Ко је свашта потписивао, клањао се бриселским фуњарама а да ништа није добијао за Србију.
    Ви, политичари или народ?
    Сада би да извучете гузице и да оперете руке јер вам не ваља реалност?
    Јадници, бедници, лопови и манипуланти овим народом који није ништа боље ни заслужио.
    Продавао је своје гласове за кило зејтина и кило брашна и добио реалност а изгубио 15% територије.
    Јадни наши дедови, имали су за кога да гину!
    За нас овако килаве и никакве!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading