Политика: Неће бити компромисне понуде Запада за Косово

За водеће западне земље независност КиМ је завршен процес, што потврђују чињеница да ће Еулекс од 15. јуна имати саветодавну улогу, као и све отворенија подршка формирању тзв. косовске војске

Косовска Митровица (Фото: З. Влашковић)

Вашингтон је преузео иницијативу за решавање косовскометохијског проблема јер је незадовољан брзином којом је то радио Брисел. То потврђује и чињеница да је крајем прошле недеље у Америци одржан састанак држава Квинте, али, како наводе поједини медији у Београду, није понуђено компромисно решење. Највећи проблем је што је за Америку и Запад статус Косова решен и о томе не желе да разговарају и, како незванично сазнајемо, највише што нуде Београду јесте формирање Заједнице српских општина, што је дефинисано Бриселским споразумом. Остаје, међутим, недоумица да ли би и ЗСО имала извршне надлежности.

Председник Србије Александар Вучић казао је да косовско питање остаје велика препрека на путу Србије ка чланству у ЕУ и позвао Приштину да учествује у постизању компромиса. У интервјуу за АФП Вучић је рекао да се, на крају крајева, све односи на Косово и око тога да ли ћемо моћи да то учинимо или не. „И, наравно, више се односи на Србе, али такође и на другу страну, и они морају да добију снажну поруку од ЕУ и Запада да и они морају да начине одређене уступке”, поручио је Вучић.

Српски председник је оценио да косовски Албанци нису спремни на било какве уступке. Додао је да они мисле да је време да Србија призна пуну независност Косова и – то је то. „Да не треба да чине ништа у вези са Србима, у вези са Србијом и да само треба да чекају. Ја нисам спреман да причам о конкретним појмовима, али они морају да начине одређене уступке у правом смислу те речи. Уколико су спремни на то, можемо нешто да постигнемо. Уколико нису спремни, то ће бити веома лоше вести за све нас”, казао је Вучић. Председник Србије је у интервјуу „Фајненшел тајмсу” рекао да је „опседнут” Косовом и да без решења овог проблема све што је до сада остварио неће бити одрживо.

Вучић је поручио и да је „најопасније имати замрзнути сукоб, зато што би једног дана неко могао да га одмрзне”. „Ја слушам да на Западу причају да би то било најгоре решење зато што би отворило Пандорину кутију, али су западне земље Пандорину кутију отвориле пре 10 година, признавањем Косова као независне државе”, казао је Вучић.

Извор: Фајненшел тајмс

Истовремено са притисцима који долазе са Запада, пре неколико дана у Вашингтону је, према тумачењима бројних медија, направљена стратегија којом је предвиђено да уз помоћ Америке и њених савезника Косово до краја године постане чланица неколико међународних организација, пре свих Унеска и Интерпола. Како „Политика” незванично сазнаје, чак се планира да се мањим државама плати долазак на скупове како би се њиховим гласовима помогло да Косово лакше постане члан међународних организација. Да би се ово реализовало ангажована је и једна француска маркетиншка организација.

Прве кораке државе Квинте су већ предузеле, затраживши на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на КиМ да ови састанци о јужној српској покрајини буду или затворени за јавност или да се, уместо на свака три месеца, одржавају једном годишње. Против ове иницијативе Француске, Велике Британије и Америке биле су Србија, Русија и Кина.

Да је за Запад статус Косова готова ствар могла би да потврди и чињеница да ће мисија Еулекса, која се у свом вишегодишњем раду није прославила, од 15. јуна имати саветодавну улогу. Осим тога, планира се да буде обесмишљена и мисија Унмика, па би онда о безбедности на Косову и Метохији одлучивале косовске безбедоносне снаге. Тиме је јасније зашто Запад све отвореније подржава да на Косову, упркос Резолуцији 1244, буде формирана косовска војска. Протеклих година обука војника била је у надлежности турских официра, а како преносе приштински медији, сада је у надлежности америчке војске. Руски високи дипломата при УН Владимир Сафронков на последњој седници Савета безбедности казао је да „неке чланице Кфора тајно обучавају припаднике косовских снага у бази Бондстил”.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за „Политику” каже да је у току стратегија заокруживања државности лажне државе Косово и да је предвиђено да то буде урађено до 2019. године. „Какву ћемо понуду за компромисно решење добити – зависи од нас. Ако буде деловало да ћемо ми све да прихватимо, онда нам нико ништа ново неће нудити. Запад нас притиска да признамо лажну независност КиМ од 2005. године и нису досад успели”, каже Анђелковић. Упозорава да у овом случају није реч само о КиМ, већ и о томе да ли ће криза да се пренесе на Рашку област и Војводину, и напомиње да је тамо где неко непринципијелно поступа и отима нам део територије, поготово ако не буде постигнут фер компромис, тешко веровати да неће тражити нове уступке.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 5. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading