Информер: Брисел послао седам услова – Србија мора да изгуби све

Ти услови су такви да Београд треба да се одрекне буквално свега – и Косова, и Републике Српске, и Русије, и спорног граничног појаса према Хрватској – а заузврат би само добио магловито обећање чланства у Европској унији пре 2030.

Извор: Информер

Европска унија је прошле недеље дипломатским каналима нашим властима послала списак седам услова које морамо да испунимо да би Србија постала чланица овог савеза, открива Информер!

Ти услови су такви да Београд треба да се одрекне буквално свега – и Косова, и Републике Српске, и Русије, и спорног граничног појаса према Хрватској – а заузврат би само добио магловито обећање чланства у Европској унији пре 2030. године!?!

Све за ништа

Уредник Информера имао је увид у овај неформални допис којим су наше власти обавештене шта се од њих очекује у наредне две године. Седам услова Европске уније преносимо вам уз редакцијски коментар и објашњења у заградама:

  1. Потпуна нормализација односа са Приштином (признање лажне државе Косово)
  2. Прекидање специјалних веза са Републиком Српском (иако те везе дефинише Дејтонски споразум)
  3. Усклађивање спољних политика ЕУ и Србије (очекује се од Београда да уведе санкције Русији)
  4. Споразум о граничним споровима са свим суседима (очекује се и да Хрватима предамо гранични појас око Апатина)
  5. Усклађивање одбрамбених политика (у крајњој инстанци очекује се улазак Србије у НАТО)
  6. Потпуна независност правосуђа по европском моделу (иза овога се крије амбиција Запада да тужиоци у Србији могу да оптужују и хапсе како САД и ЕУ хоће)
  7. Људска права, потпуне медијске и верске слободе (наши дипломатски извори кажу да је ово смишљено да би и посета папе била услов за ЕУ)

У допису се то не наводи, али дипломатски извори Информера кажу да нам Брисел заузврат не нуди ништа конкретније и више од „обећања“ да ће Србија постати чланица Европске уније „пре 2030. године“!?!

– Све и ако бисмо полудели и одмах испунили свих ових седам захтева, Србија би постала чланица Европске уније тек за 12 година, а и то није потпуно сигурно! Дакле, они очекују да се ми одрекнемо свега, а да нам они заузврат не дају ништа. Да није озбиљно, било би смешно – каже наш саговорник, високо позиционирани дипломата упућен у преговоре са Европском унијом.

Наша сазнања индиректно потврђује британски амбасадор Денис Киф, истакавши да улазак у Европску унију не подразумева само решавање техничких питања, већ и усаглашавање са вредностима ЕУ.

– Србија мора да настави са реформама у домену слободе медија и владавини права, као и да усвоји заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ. Очигледно је да је један од кључних разлога зашто Србија досад није усаглашена њен однос са Русијом и питање Косова.

(Информер, 16. 5. 2018)

Погледајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. #” Све и ако бисмо полудели…”
    – a kao vec nismo?

    #”… и одмах испунили свих ових седам захтева,”
    – pa necemo bas odmah, ali sumnja li jos iko u ovo?

    # “…Србија би постала чланица Европске уније тек за 12 година, а и то није потпуно сигурно!”
    -ma bice to prikazano kao istorijski uspeh, zbog buducosti nase dece (taman ce da odrastu), sve sve, samo da na ratujemo itd…

    Nije velika mudrost biti prorok u Srbiji. Samo zamislis najgori moguci scenario, i gledas kako se ostvaruje.

  2. Ово је трећи пут у историји да се српским представницима на сто стављају услови (ултиматум) чије би прихватање значило крај државности и тихи нестанак српског народа. Једина разлика је у томе што овог пута нема никакве могућности да се ратом ти циљеви и остваре. Дакле, прети нам се тешким животом, престанком инвестиционих улагања и могућношћу увођења санкција.
    Питам се, шта ће нам то запад ускратити што већ није, и шта ће то уништити што већ нису?! Елем, систем нам је урушен, школство и здравство функционише помоћу штапа и канапа, стране инвестиције такве да се човек запита каква вајда од њих (у већини случајева) када је њиховим доласком човек изгубио статус радника и постао роб. И? Шта можемо изгубити замрзавањем конфликта???
    Па наравно да не можемо ништа, само ћемо упрегнути све расположиве снаге и ресурсе за период који ће личити на пређашње санкције које смо преживели прогоњени, а потпуно сами.

    Дакле, замрзнимо конфликт, а онда натенане, корак по корак…достојанствено.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading