Српски национални форум: Формула решавања уместо замрзнутог конфликта на КиМ

Мислим да Србија има изузетно моћне ресурсе за приступању формули решавања конфликта. Оно није временски ограничено, како је и покојни Оливер Ивановић код нас указивао. Односи се у међународној политици мењају, рекао је Александар Ђикић испред Српског националног форума

Александар Ћикић и Момчило Трајковић, у средини (Извор: Коссев)

„Када смо се пре годину дана одазвали позиву на унутрашњи дијалог – председника Србије Александра Вучића, ни слутили нисмо да ће један од нас да доживи оно што се догодило – сада убијеном Оливеру Ивановићу,” рекао је члан Српског националног форума Александар Ђикић. Управо минутом ћутања група Срба са Косова и Метохије у Палати Србија у Београду одала је пошту Ивановићу непосредно пре почетка разговора са замеником Канцеларије за КиМ Душаном Козаревом, уместо са Александром Вучићем и Марком Ђурићем, како тврде да су се са председником Србије раније договорили. Нема председника Србије и директора Канцеларије за КиМ, али је ту, поред 26-члане делегације, више медијских екипа.

„Уводне напомене неће почети са ’Уважени господине председниче’, иако је договор био да данас присуствује председник Вучић. Неће бити ни директор Канцеларије за КиМ”, рекао је Ђикић, додајући да то није једини „непријатни“ почетак састанка:

„Сазнао сам да је на прелазу Мердаре ухапшен наш члан Мирослав Гуџић, а не знамо разлог, осим да је у притвору у Куршумлији, и ако неко овде зна шта је разлог, молио бих вас да то поделите са нама овде. И то представља непријатан почетак оваквог разговора.”

СНФ ни једног тренутка није био ни против кога, рекао је Ђикић на почетку. Базирамо се на истини и стварности онако како је видимо.

Састанак у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ (Извор: Коссев)

„СНФ нуди треће решење – ни нагло решење, ни брзо решење, нити нуди формулу замрзнутог конфликта. Не постоји брзо и нагло решење. У међународним односима ни један споразум није коначан, тако да овај споразум који се најављује као правно обавезујући није коначан,” навео је Ђикић.

Зашто смо против термина замрзнути конфликт? – поставио је питање Ђикић, а потом и објаснио разлоге:

„Погрешно се код нас схвата, да ако смо нешто конзервирали, не радимо ништа, већ чекамо. Како год да замрзнете, процеси се на некој територији одвијају. Мислим да Србија у овом тренутку нема ресурса да води замрзнути конфликт. Уместо ова два решења, СНФ је понудио трећу опцију за коју мислимо да је природна и формула за решавање проблема. Она подразумева перманентну, активну радњу, не прејудицира исход већ предиспозиције за органско срастање конфликта и штета које настају.”

Ђикић је нагласио да они заступају формулу решавања:

„Мислим да Србија има изузетно моћне ресурсе за приступању формули решавања конфликта. Оно није временски ограничено, како је и покојни Оливер Ивановић код нас указивао. Односи се у међународној политици мењају.”

Као закључак скупа учесници су истакли да нису за замрзнути конфликт, те да заступају формулу решавања.

Уместо извештаја са 29. скупа у оквиру унутрашњег дијалога о Косову у наставку погледајте видео записе са данашњег разговора:

(Коссев, 11. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар