Предлог Квинте: Косову УН, Србији ЕУ?

Политички директори за Западни Балкан пет западних земаља – САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије – одржали су консултације о финалној фази дијалога Београда и Приштине

Ангела Меркел је прекјуче у Берлину примила Хашима Тачија (Фото: Бета/АП)

Квинта у Вашингтону, Тачи у Берлину, неформални изасланик канцеларке Меркел Гинтер Крихбаум у Београду, председник Александар Вучић у повратку из Москве, Сабор СПЦ без предлога, али против… то је најновија „сценографија” за косовску драму, која је, нема сумње, веома високо на западној агенди послова које треба довршити.

Србија у лику шефа државе такође сматра да је проблем Косова потребно решити, зарад будућих генерација, али не тако да Приштина добије све, а Београд изгуби све.

Политички директори за Западни Балкан пет западних земаља – САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије – одржали су консултације о финалној фази дијалога Београда и Приштине, који би требало да се одржи наредних месеци и да резултира споразумом о нормализацији односа.

Према незваничним информацијама, формула на којој би се темељио споразум је: Косову УН, Србији ЕУ.

Пажњу привлачи једно од начела, која су, према извештајима медија, утврђена, а то је „боље никакав, него лош споразум” две стране.

Лош споразум би, према незваничним тумачењима, био подела Косова, а што би значило стварање нечег попут Републике Српске.

Српска православна црква такође се противи подели Косова, мада њен став треба схватити као консултативан, будући да црква не би требало да се бави државним питањима, али га црква износи имајући у виду, свакако, утицај који има у народу.

Председник Вучић разговарао је минулих дана с председником Владимиром Путином, од којег Србија очекује не само принципијелну подршку, која укључује могућност да потегне вето у Савету безбедности УН у случају неке резолуције неповољне по интересе Србије, већ и да своју позицију, с гледишта међународног права, износи у свим међународним институцијама и организацијама.

Шта је и докле Русија спремна – није познато.

Крихбаум, или Меркелин „јастреб”, није први пут у Београду, а сада долази непосредно после разговора канцеларке са Хашимом Тачијем, којем је пренела да сви споразуми постигнути у Бриселу морају бити испуњени.

(Танјуг/Политика, 11. 5. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading