Кремљ: Састанак Владимира Путина и Александра Вучића

Србија ће очувати своју независност. Србија ће сачувати своју војну неутралност и неће постати чланица НАТО или било ког другог војног савеза, рекао је председник Србије у Москви

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Кремљ)

(Kremlin.ru, 8. 5. 2018)

Владимир Путин се сусрео у Кремљу са председником Републике Србије Александром Вучићем. Вучић је у Москви како би учествовао у прослави седамдесет треће годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

Током састанка двојица председника су разговарала о тренутном стању руско–српских односа и перспективама будуће сарадње, као и о спровођењу заједничких улагања. Владимир Путин и Александар Вучић су такође разменили гледишта о тренутним регионалним питањима.

* * *

Председник Русије Владимир Путин: Господине председниче, радује ме што вас поново видим у Москви.

Разлог за наш састанак овога пута је свакако значајан и за Русију и за Србију. Говорим о окончању Другог светског рата или Великог отаџбинског рата, како га ми овде зовемо. Разуме се, то су славне странице историје у историјском памћењу наших народа када су се Србија и Русија заједно бориле против заједничког непријатеља.

Ове године ми ћемо прославити сто осамдесету годишњицу дипломатских односа између наших држава. Наша трговинска размена расте – прошле године повећала се за 23 процента. Веома сам задовољан што имамо прилику да разговарамо неформално о низу тема које се односе на наше односе.

Председник Републике Србије Александар Вучић: Пре свега, господине председниче, желим да вам захвалим на овој, веома срдачној, добродошлици.

Волео бих и да вам честитам на вашој великој победи на руским председничким изборима и да вам пожелим много успеха у вашем раду.

У име грађана Србије, желим да вам се захвалим на подршци коју сте увек пружали Србији у временима искушења.

Као што вам је познато, ништа не траје краће у међународним односима од захвалности, па бих хтео да вам се још једном захвалим за оно што сте учинили 2015. када сте дословно спасли српски народ, једну од најстрадалнијих нација током прошлог века, од стигме геноцида улагањем вета на предлог британске резолуције у Уједињеним нацијама.

Желим да вас уверим како српски народ никада неће заборавити оно што чините. Ви сте у више наврата заштитили српски територијални интегритет и суверенитет.

Такође желим да кажем како сам веома задовољан растом наше трговинске размене. У прва три месеца ове године он је већ порастао десет процената у поређењу са истим периодом 2017. године.

Србија ће очувати своју независност. Србија ће сачувати своју војну неутралност и неће постати чланица НАТО или било ког другог војног савеза.

На крају уводног излагања, желим да укажем да је Србија показала како је поуздани партнер Руске Федерације. Србија никада није деловала противно интересима ваше земље и када је Русија пролазила кроз тешка времена.

Још једном се захваљујем на срдачном дочеку. Надам се да ћемо даље унапредити нашу сарадњу и побошљати је у свим областима.

Владимир Путин: Много вам хвала.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading