Митрополит Иларион: У догледно време није могуће обједињавање православних и римокатолика

Други по рангу јерарх Руске православне цркве одбацио тврдњу цариградског патријарха Вартоломеја да је обједињавање главних грана хришћанства неизбежно

Римски папа Франциско и митрополит Иларион (Извор: Факти)

Православна и Римокатоличка црква се неће ујединити – изјавио је руски митрополит Иларион.

Он руководи `дипломатијом` Руске православне цркве и указао је да до тога неће доћи због „противречности и разногласја” која су се међу њима нагомилала током целог миленијума раздвојеног постојања.

Коментаришући недавну изјаву цариградског патријарха, Вартоломеја да је неизбежно обједињавање двеју главних грана хришћанства, руски јерарх је додатно објаснио:

„Не делим ту тачку гледишта. Упркос томе што су основе наше вере једнаке, а и Символ вере безмало једнак, римокатолици имају другачију представу о Светом Духу. То је прво. А за безмало хиљаду година раздвојености се накупило веома много противречја и разногласја.”

У наставку је указао: „На пример, нека лица у Католичкој цркви су проглашена за светитеље, а Руска православна црква их сматра јеретицима или гонитељима православља. Католици говоре о могућој канонизацији кардинала Степинца. Тај кардинал је био Хрват, а у Католичкој цркви се поштује као светац. Али, по мишљењу Српске православне цркве, он је у годинама Другог светског рата учествовао у геноциду над Србима”.

Митрополит Иларион је навео и низ других аргумената којима је показао да обједињавање православних и римокатолика није могуће у догледној будућности.

Апострофирао је вишекратне покушаје наметања православнима уније, посебно у време крсташких похода, као и антиправославно деловање унијата у данашњој Украјини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 30. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. “Митрополит Иларион: У догледно време није могуће
    обједињавање православних и римокатолика”?!

    То није могуће никако, ни на овом ни на оном свету,
    ни у догледно ни у недогледно време.

    Једино је могуће да се да се ромоктолици покају и врате
    ПРАВОСЛАЉУ – ПРАВОВЕРЈУ, а никако се да ПРАВОСЛАВНИ –
    ПРАВОВЕРНИ ”обједињују” са њима.

    Драган Славнић

  2. Слава!! Амин!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading