Александар Вучић: Шта год да нам се понуди биће боље него што смо имали

Тек ће кренути разговори. Шта будемо добијали као понуду биће боље, а не лошије од онога што смо имали за столом. За то смо се изборили у претходним годинама, рекао је Вучић, додајући да ће ипак народ Србије одлучити да ли то хоће или неће

Самит у Скопљу (Фото: Танјуг)

СКОПЉЕ – Неки на Балкану и даље мисле да треба да се бијемо, а сви нам људи одоше у неки бољи живот, каже председник Александар Вучић, те поручује да мисли да то треба да се заустави, а он ће, додаје, и лично али и држава Србија борити да покушамо да нађемо решење за све проблеме који нас оптерећују.

Он је то рекао јуче након завршетка састанка лидера региона у оквиру процеса Брдо–Бриони у Скопљу, додајући да је важно да разговарамо о будућности без обзира на горчину која је и данас на том састанку испољена.

Каже да није превелики оптимиста, али додаје да ће дати све од себе за то да живот победи, јер, примећује, сви у региону себе само лажемо да смо много јаки и велики, по броју становника и сопственој величини.

„А ми немамо тих 7,3 милиона колико говоримо, ни 7,06 колико данас говоримо, Хрватска може да сања о 4,4 милиона становника, БиХ не може ни да сања о 3,5 милиона становника, колико пише у неком попису, ни они који говоре о Албанији да их има 2,9 милиона… зато што нам сви људи одоше за неким бољим животом, зато што многи мисле на Балкану да треба да се бијемо или чекају следећу прилику за нешто слично. Мислим да је време да се то заустави и прекинемо с тим и лично ћу дати све од себе, а и наша држава да се то врзино коло једанпут заврши и да пронађемо решење“, поручио је Вучић.

Пренео је новинарима да није имао лак састанак а да је кључно питање било однос Београда и Приштине.

„Понео сам сва документа и показао свима, и пред председником Савета ЕУ Доналдом Туском и премијером Бугарске Бојком Борисовим и свим из региона и рекао да смо сити прича о две стране. Показао сам и прочитао од А до Ш шта смо ми испунили и радили, и показао шта је то што друга страна није урадила“, објаснио је Вучић.

Рекао је и да се „не надгорњавамо ни са ким“, иако је, додаје, било реплика између Хашима Тачија и њега.

Тачи је, наиме, каже, тврдио да Београд не испуњава споразум о енергетици, који, напомиње Вучић, и не постоји, већ се у Бриселском споразуму каже да ће се разговарати о споразуму о енергетици и телекомуникацијама.

„Мислим да су и неки други људи који су већ признали Косово, посебно после случаја Марка Ђурића, схватили ко је шта урадио, и ко је провокацију направио. Мислим да смо по први пут од људи из ЕУ чули, који сасвим сигурно не деле наше ставове по питању Косова, јер су њихове земље Приштину признале, да су недвосмислено и јасно рекли ко је крив и одговоран за такво понашање. Да ли нама то нешто значи или не то је већ друга ствар“, приметио је, те додао да је за нас важно да разговарамо у будућности и да тај проблем решимо.

Каже, није се ни руковао с Тачијем, иако су то учинили безброј пута раније.

„Ја сам пред учесницима рекао да њему ништа не верујем, не знам да ли то важи са друге стране. Али не могу ја да бирам с ким ћу да разговарам. Он је избор Албанаца на Косову који представљају већинско становништво. Рекао сам – како да верујем човеку који у петак увече седи са нама, зна да је у петак ујутро добио нотификацију Марка Ђурића, седи са тим људима и онда наређује његово пребијање дан или два после тога“, објаснио је Вучић.

Упркос томе, како каже, дијалог треба да се настави и тврди да ће се наставити, а да можда у овом тренутку он лично није најпогоднија особа за то, јер је препун неког једа и жучи због тога и Бриселског споразума, те неиспуњавања обавеза.

„Али Србија мора да настави дијалог. Да ли ћу ја бити у стању, можда хоћу и то би било добро, јер знам о чему се све ради. Ако не будем биће неко други, али дијалог мора да се настави и мора да се настави да се разговара. Немамо могућност да уцењујемо да ће то да буде Тачи или неко други, јер нас неће нико ни да пита. Боље је да разговарамо јер је то рационална одлука. Најглупље би било да зато што се дуримо затворимо врата дијалогу и кажемо да ће нешто да се реши“, објаснио је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Казао је и да грађани морају да знају да смо 1999. не својом кривицом, већ због агресије НАТО, били поражени од 15 најмоћнијих земаља света и да је то био почетак свих наших проблема.

Подсетио је да смо 2004. имали страшне ударе, мартовске нападе на Србе и додатне прогоне српског живља на Косову, каже да смо реаговали тада глупо, неодговорно и неодлучно. а онда је 2008. дошло проглашење самопрокламоване независности Косова, а наша је реакција, сматра, била реакција блага, никаква, неодговорна, неозбиљна, политички неписмена.

„Имали смо затим нашу иницијативу која је била шлаг на торти наше глупости, неодговорности и неозбиљности из 2010. Сећате се прича о нашој дипломатији на стеороидима, Јеремићевој и других, па смо питали, са најглупљим питањем – да ли је то што су урадили легитимно или не и добили смо печат са све оним да запљуну на коверат косовске независности“, навео је ВУчић.

Додао је да оно што смо успели у међувремену да урадимо и „тиме сам и себе и многе од нас довео у најгору позицију“, што смо успели да подигнемо Србију, прво да подигнемо од банкротства, подигнемо углед Србије у свету, вратили тему која је била заборављена и изгубљена.

Вучић је нагласио да ћемо шта год да разговарамо и преговарамо имати боље него што смо имали.

„Шта год да нам се понуди биће значајно изнад свега тога. Друго је питање да ли ће Србија то моћи да прихвати. Ја то не знам у овом тренутку, као и да ли ће моћи да задовољни наше виталне интересе. Тек ће кренути разговори. Шта будемо добијали као понуду биће боље, а не лошије од онога што смо имали за столом. За то смо се изборили у претходним годинама“, рекао је Вучић, додајући да ће ипак народ Србије одлучити да ли то хоће или неће.

Али људи, напомиње, морају да разумеју последице и једно и другог, те додаје да ће се и он изјаснити о томе, јер би било нефер да то не учини и седи са стране и каже да људи треба сами да одлучују.

„Моје је да кажем које су последице ако урадимо једно или друго. Данас када се две Кореје мире после много деценија сукоба ми треба да размишљамо да ли ће неко ко оде сутра на Косово да га хватају са дугим цевима и да покушавају да га вуку као пса негде да би му неко звиждао по Приштини. Срам их било“, додао је.

Вучић је истакао да је то рекао на састанку, али да то сигурно неће решити наш проблем у будућности.

„Хоће ли то да промени одлуку да мање земаља из ЕУ или Америка призна независност Косова – неће. Због њих могу да раде шта хоће. Због САД су могли да раде буквално шта хоће. Није нас победио Хашим Тачи из Дренице или Рамуш Харадинај из околине Ђаковице, већ нас је победила Америка, зато што су они хтели ту територију да нам узму“, поновио је.

Зато, каже, сада и треба да видимо шта може да се учини за српски народ, његову безбедност и сигурност, за Србију, да не прихватамо понижавање, али да будемо рационални и да ствари поставимо у оквире будућност, и славимо живот, а не смрт.

„Да не будемо славни ако смо били државници и војсковође по броју изгубљених глава, уместо сачуваних“, поручио је.

На констатацију да је Брдо-Бриони процес успостављен како би Словенија и Хрватска, чланице ЕУ, помогле осталима у региону да приступе Унији, Вучић је казао да су се сви смејали у сали када су те две земље почеле да причају о свом сукобу.

„Рекао сам да су сви научили да говоре исту причу – желимо и волимо Европу и НАТО, а ја сам рекао – супер ви волите НАТО, ми не желимо да приступимо, али сви су научили да говоре што сви воле да чује. Као ми једни другима помажемо на европском путу. Ко је коме помогао на европском путу. Могу да наведем – не знам кога све ко је другог саплитао, подметнуо ногу“, рекао је и додао да је говорио истину и да треба прекинути да се правимо да не знамо истину.

Треба рећи како ствари заиста стоје, а не да се правимо луди и улепшавамо, рекао је Вучић, уз опаску да су га учесници састанка са великом пажњом слушали.

Китаровићева: Испружена рука Хрватске за дијалог

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је у Скопљу да позив који јој је упућен да посети Београд стоји и „нико га није отказао“.

Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

„Мој је став да Хрватска настави да се залаже за чланство свих држава југоистока Европе“, рекла је Китаровићева, пренео је загребачки „Вечерњи лист“. Хрватска, казала је, има испружену руку за дијалог, али да је, додала је, за дијалог, као и за танго, потребно двоје. „Ја сам вољна и даље да сарађујем, али пре тога треба направити конкретне искораке. До њих јесте дошло након последње посете (председника Србије) Вучића Загребу, немојмо да их потцењујемо. Хрватска је потпуно спремна у духу добросуседства да разговара са Србијом о решавању отворених питања, али исто тако, наравно, чуваћемо дигнитет хрватске државе и свих хрватских грађана, укључујући и српску заједницу“, рекла је хрватска председница, преноси Танјуг.

Казала је и да са премијером Андрејем Пленковићем још није разговарала о евентуалном повлачењу амбасадора Хрватске у Београду.

Декларација самита: На кандидатима одговорност за пут у ЕУ

СКОПЉЕ – На земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима лежи одговорност за пут ка пуноправном чланству у Европској унији, на коме треба да и даље буду посвећене реформама, које се од њих траже, истиче се заједничкој декларацији учесника самита Процеса Брдо-Бриони, одржаног данас у Скопљу.

Лидери Западног Балкана, председник Европске комисије и бугарски премијер су у заједничком закључку са састанка нагласили да ће наставити да подржавају објективне критеријуме за проширење ЕУ да би се укључиле земље учеснице Процеса Брдо-Бриони, у којима се наглашава појединачна процена, заснована на заслугама.

„Свесни смо да су владавина права, основна права човека, ефикасно судство и добра управа, као и борба против корупције и организованог криминала кључни за напредак, развој и стабилност“, наводи се у закључцима самита.

Учесници скупа су поздравили поруке и конкретне предлоге проистекле из Стратегије ЕУ за Западни Балкан, као и све већи ангажман Уније у региону.

Они су посебно поздравили предстојећи самит ЕУ-Западни Балкан, који треба да се одржи у Софији, а који се сматра конкретним изразом обновљеног приступа ЕУ том региону.

Како су истакли, регионалне иницијативе и механизми у вези са изградњом једног инклузивног региона захтевају већу синергију.

„Охрабрујемо решавање отворених питања и спорова у духу добросуседства и у складу са међународним правом, ослањајући се на средства мирољубивог решавања, пре свега, на постојеће међународне судове и трибунале и арбитражу“, истиче се у декларацији.

Лидери Западног Балкана очекују да ЕУ и даље пружа помоћ за побољшање саобраћајне, енергетске и дигиталне повезаности земаља учесница Процеса Брдо-Бриони.

Специјални гости самита били су председник Европског савета Доналд Туск и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Следећи самит Процеса Брдо-Бриони одржаће се идуће године у Албанији.

(Танјуг/Политика, 27. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Још једаред сам се уверио, по AV аудио -вербалном тесту, свеприсутном и свекоришћеном, још једаред сам се уверио у дар синестезије код себе – читам вучићев тест, а преплављују ме ужасан звук тешке, чемерне, цвилеће шкрипе дрвених вешала и ропац обешеног којем врат није сломљен, а гуши га мокар коноп који се суши и сушећи се, стеже се око врата обешеника… Читам вучићев тест, а језик ми гори, зуби трну од укуса жучне кесе, читам и неподношљив смрад септичке јаме која прелива на врелом августовском дану без ветра увлачи ме у исту…Вучићево душевно растројство за последицу има дар и проклетство синестезије у мене убогог, да хоће да нестане извор муке моје, ех…

  2. Овај стадијум психичке болести вољеног нам вође је гори него код Хитлера када су Руси били пред Берлином 1945…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading