Срушен историјски комплекс у Ваљеву

Ваљево је освануло без комплекса касарни чувеног 17. пука

Фото: Милан Ракић/Правда

У понедељак, 23. априла, на Дан војске, у години када обележавамо стогодишњицу победе у Првом светском рату, Ваљево је освануло без комплекса касарни чувеног 17. пука. Нестало је 4.600 квадратних метара овог комплекса грађеног од 1885. године, смештеног на 2,4 хектара атрактивног простора. Уништена је најстарија српска касарна, артефакт српске историје и прошлости, спомен на некадашњу историјску, победоносну, херојску српску славу!

Напоменимо да је Министарство културе и информисања 1. априла послало Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву допис у којем упозорава да одлагање стављања под заштиту овог објекта може да доведе до катастрофалних последица по српско национално биће и српско државно право. Директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело. Ваљевском Заводу за заштиту споменика културе није било довољно ни то што су иза захтева за заштиту овог комплекса стајали једногласно: Српска академија наука и уметности – Одељење за историју, Министарство културе, Републички завод за заштиту споменика културе, које је образложење изнело на три густо куцане стране, и то једног од најреспектабилнијих њихових стручњака, подршка Удружења Савеза потомака ратника Србије 1912–1920, као и низ писама подршке родољубивих и патриотских организација и удружења, као нa пример Српски меморијал, на чијем челу је академик др Василије Крестић, Друштво историчара, Меморијал битке на Дрини, Српски светионик, Савез потомака Првог светског рата и борачка организација источне Србије… писма подршке и стручна образложења генерала, писаца, архивиста.

Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао 22. новембра 2017, управо кад је Републички завод добио улаз у комплекс ради заштите, а онда и без решења о рушењу са багером ушао у комплекс, опет пред вратима заштите, у петак 20. априла 2018. по подне око 16 часова, када државни органи не раде?

Ниједан ваљевски медиј није известио током викенда да се незаконито руши најстарији комплекс касарни у Србији, да нестаје један од симбола града.

Хаџи Мила Параментић, Ваљево

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

  1. …”41. И узевши дјевојчицу за руку рече јој: Талита куми, што значи: Дјевојчице, теби говорим, устани!…”
    (Св. Јеванђеље по Марку 5:41)

    …”Са цркава, манастира и осталих богомоља у Ваљеву и околини током Првог светског рата демонтирано је и однето преко 1.800 тона звона.Њихово сабирно место била је ливница „Гросмајер” и Инзбруку.Од њих није прављена бижутерија нити раскошне металне ограде за тамошње дворце и замкове, већ су изливане топовске цеви и гранате којима се ударало по српском народу.

    Једно од ретких звона које је избегло ту судбину је оно са храма Светог архангела Михаила, чији темељи потичу из времена Немањића.Храм познатији као Ваљевска Грачаница…”

    “И стога никада не питај за ким звоно звони; оно звони за тобом”, стих Џона Дона

    http://www.marijapetricevic.com/citanje.php?m=1&t=zvona%20zivota%20i%20smrti

    +Кћери устани, Гледанице

  2. Госпођа Параментић каже: “… Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао 22. новембра 2017,…“, али не каже ко је тај купац. Зашто не каже? Ако не она, онда је неко други требало да истражи и објави купчеву социјално- политичко-економску позадину, па би онда постало јасно и откуд ово: “…Директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело….“ (чињена јој “понуда која се не одбија”?) као и како то да “…Ниједан ваљевски медиј није известио током викенда да се незаконито руши најстарији комплекс касарни у Србији, да нестаје један од симбола града…“ (није се усудио?), мада би се по објављеној фотографији могло рећи да је тај симбол случајно, или намерно био доведен у стање правог ругла. Било како било: It’s too late to cry over the spilt milk!

  3. Једна напомена: трговина са објектима који се налазе под заштитом државе је могућа. Оно што није могуће, а да се за то озбиљно не одговара, је њихово рушење као и архитектонско-грађевиснке интервенције које нису одобрене по предвиђеној процедури.

  4. Нико не помиње никог из војног врха, неко је повукао стражу и потписао улазак у војни објекат, није битно колико дана уназад, али је то морао да уради. Не улази се у војни објекат тек тако.
    Тадић је стидљиво започео, али ово ђубре ће скроз да упропасти Војску.
    Ћути србдки народе, подофицири и официри…

  5. У Ваљеву срушили најстарију касарну, историјски
    споменик ,на исти начин на који су срушили и манастир
    Ваљевску Грачаницу?!

    “ФБР КОМЕНТАР: Видоје Марјановић
    „Ој, Србијо, точкови у блату! Ој, Србијо без народне војске
    и касарни! Ој, Србијо без нације и државе! Ко ли ће те
    бранити, Србијо, муко моја тврда, кад буде било „бити
    ил` не бити – питање је тад“? Уништили су најстарију
    србску касарну из времена чувене Колубарске битке
    као артефакт србске историје и прошлости, као помен
    на некадашњу историјску херојску славу србску! Што
    ћутиш, Србине, брате?!“

    Срушили су и водом вешташког језера “Ровни“ потопили
    манастир Ваљевска Грачаница и манастирско гробље
    са више стотина гровбова, па зашто не и једну, најстарију
    касарну.
    Ту планирају изградњу објеката “Ваљево на води“, јер су
    воду обезбедили, само им фали неки финансијер за то
    – неки АБУ ЗАЈЕБАден – близак род главног финансијера
    “Бреограда на води“.
    И њега ће наћи, само треба да пожуре, да се не деси да
    вода прогута Ваљево, па уместо “Ваљева на води“
    буде – “Ваљево у води“!

    Драган Славнић

  6. Ovu kasarnu je Vojska Srbije napustila pre više od 20 godina. Niko nikada nije pominjao nikakvu zaštitu. Godinama je propadala i sama se urušavala. Niko nikada nije pominjao nikakvu zaštitu. Ministarstvo odbrane ju je stavilo na listu objekata koje hoće da proda. Niko nikada nije pominjao nikakvu zaštitu. Grad Valjevo je u svom urbnističkom planu na ovoj lokaciji predvidelo komercijalno-stambeni prostor. Niko nikada nije pominjao nikakvu zaštitu. Inače se radi o prizemnim objektima koji nemaju nikakvu arhitektonsku vrednost. Bili su propali i zarasli u šiblje. Niko nikada nije imao bilo kakav predlog šta sa tim objektom i ako se sačuva sve do trenutka dok objekat nije prodat. Napominjem da ga je kupilo preduzeće iz Valjeva i da se u dokumentima o ovoj lokaciji ne pominje bilo kakva zaštita. Svi su se setili zaštite i rone krokodilske suze pošto je sve gotovo. Gde ste bili tolike godine i čak decenije, razni dušebriznici? Srbovali ste po internetu.

  7. Осим што историјска и културна знамења не обнављају већ их руше и уништавају, мора се признати да исти и марљиво граде

    ‘За станаре сумњива надоградња, за надлежне по закону’
    ‘Zidaju kuće i na vrhovima solitera’
    ‘Grade na osnovu dozvole izdate pre 23 godine’
    ‘PROTEST U USTANIČKOJ Stanari sprečili nadgradnju’
    ‘Спречите нелегалне надоградње стамбених зграда на Звездари’
    ‘УРНЕБЕСНА НАДОГРАДЊА У НОВОМ БЕОГРАДУ: Гради се кућа на крову зграде!’
    ‘Fantomske firme i nelegalni papiri nad glavama stanara’
    ‘Samo u Srbiji: Nadzidao pet spratova!’
    ‘Дозволе за градњу на крову?’

    Али и то није највећи проблем.

    “Стан фришак, нов и врео, да сваки станар оболи цео.
    За маму, тату и њихове ђаке, зидамо станове од радиоактивне шљаке.”

    СНС – сипорекс !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading