Александар Вучић: Нема више рокова за решење за Косово и Метохију

Блумберг наводи да је Вучић казао да је више времена потребно да светске силе  изврше притисак како би Приштина пристала на давање уступака, како би могао да грађанима Србије представи споразум без осећања понижености

Александар Вучић (Фото: Oliver Bunic/Bloomberg)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за „Блумберг” да споразум са Приштином, који агенција назива највећом препреком на путу придруживања Србије Европској унији, неће бити постигнут одмах пошто обе стране остају на удаљеним позицијама, што га присиљава на одлагање циља који је поставио да предлог око КиМ открије у року од неколико недеља.

Блумберг наводи да је Вучић казао да је више времена потребно да светске силе – укључујући ЕУ и САД – изврше притисак како би Приштина пристала на давање уступака, како би могао да грађанима Србије представи споразум без осећања понижености.

Агенција подсећа да је прошле године српски председник започео „унутрашњи дијалог” у вези са Косовом, уз оцену „Блумберга” да је овај споразум кључан за стабилност Западног Балкана. „Боље је сачекати. Нема више рокова. Ипак, мислио сам да смо ближе решењу него што јесмо”, казао је Вучић у интервјуу који је „Блумбергу” дао у Председништву Србије.

Агенција наводи да је Вучић рекао да би у Србији, у којој странка 48-годишњег председника државе има контролу над скоро две трећине парламента, „већина грађана више желела замрзнути сукоб од решења, што је ситуација која би представљала претњу коју регион не може себи да дозволи”.

„Уколико имате замрзнути сукоб, неко ће одмрзнути. И то ће бити крај нормалног живота целокупног региона. Морамо да схватимо да када чиниш ужасне политичке грешке, за њих мораш да платиш цену. Али, у исто време сви остали морају да науче да не можеш да понижаваш један народ”, навео је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 25. 4. 2018)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Цакано. Због стабилности региона жртвоваћемо целовитост своје земље. Ако западни партнери ово приме срцу владаће наредних двадесетак година.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading