Љубомир Максимовић: Зборник САНУ одговор на позив за учешће у унутрашњем дијалогу

Критике на рачун Зборника о питању Косова и Метохије подсећају ме на случај Меморандума, рекао је академик Максимовић

Љубомир Максимовић и Ана Томашевић

Потпредседник САНУ и директор Византолошког института академик историчар Љубомир Максимовић каже да је Академија објавила Зборник текстова као одговор на позив председника Вучића да САНУ учествује у унутрашњем дијалогу.

Љубомир Максимовић је, гостујући у емисији Седмица Радио Београда 1, демантовао критике на рачун САНУ да је недовољно ангажована у друштвеном и политичком животу земље речима да „САНУ није политичка организација“.

„Критике на рачун Зборника о питању Косова и Метохије подсећају ме на случај Меморандума. Велика већина људи, више од 90 посто, критиковала је Меморандум а да га није ни прочитала. То се сад дешава са Зборником“, рекао је академик Максимовић.

Говорећи о политичким притисцима на неутралност земље, навео је да је дилема „исток или запад“ лажна.

„Академик Сава Ћирковић је доказао да је наводна иста дилема Светог Саве у ствари апокрифна прича, фалсификат“, објаснио је Максимовић.

Додао је да „нисмо везани оковима прошлости“.

„Румунија и Бугарска су одличан пример за то. Обе земље су много ‘византијскије’ у свом цивилизацијском бићу од Србије, а обе су ушле у НАТО и обе су чланице Европске уније, без услова који се постављају нашој земљи: Дакле, говорити о томе да историјски утицај на ‘исток или запад’ дилему има одлучујући утицај, просто није тачно“, закључио је академик Максимовић.

Подсетио је да је утицај Византије, тј. истока на модерну Србију пре свега везан за православље и културу, али да су сви закони (цивилни, грађански…) дошли са запада.

Уредник и водитељ: Ана Томашевић

(РТС, 22. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Nije Sava nego Sima Ćirković.

  2. Odrađeni istoričari su pokušali da ga izbace iz SANU.

  3. Оправдање за нерад САНУ и просечан зборник у коме се налазе људи који се никада нису бавили Косметом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading