Зери: За 10 дана Нацрт закона о Војсци Косова у Влади

Пошто Српска листа не подржава измену Устава за трансформацију КБС-а у Оружане снаге, Влада Косова размишља о формирању војске само кроз измену закона. Министарство КБС-а обећава да ће 30. априла послати Влади Нацрт закона о војсци, пише Зери

Иако је прошло скоро пет година од почетка расправе о трансформацији Косовских снага безбедности у оружане снаге, још увек није познато шта ће бити епилог овог процеса.

То је зато што Српска листа не подржава измену Устава за ову трансформацију.

Али друга опција за формирање војске која преостаје је кроз измену закона, пише даље Зери.

Премијер Рамуш Харадинај је пре неколико дана рекао да Српска листа приликом уласка у коалицију није обећала да ће гласати за војску и да је једини начин формирања војске путем законских измена.

„Српска листа за своје гласове за формирање Владе није дала обећање за војску. То није део нашег договора. Потребно нам је још шест до седам месеци да поправимо односе са Српском листом и нема толико времена за војску. Једина опција коју видим је закон Косова о формирању војске,“ рекао је он.

Међутим, чланови Комисије за надзор Косовских снага безбедности сматрају ову могућност мање вероватном. Кажу да војска неће моћи да се формира без координације са међународним организацијама.

Извор: Zeri (текст је изворно преведен са албанског)

(Коссев, 19. 4. 2018)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading