Радио Слободна Европа: Тачи овлашћен да оконча дијалог са Београдом

Радио Слободна Европа наводи да је у Приштини састављена ,,Државна платформа за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије”

Хашим Тачи (Фото: Бета)

Државна платформа за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, коју је Влада усвојила у четвртак и проследила Скупштини, овлашћује председника Косова Хашима Тачија да, заједно са косовском делегацијом која ће бити формирана, води разговоре о постизању међународно обавезујућег правног споразума Косова и Србије.

Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи у коју је Радио Слободна Европа (РСЕ) имао увида.

У документу стоји да Скупштина инсистира да се дијалог треба окончати међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.

Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити потпуна нормализација односа две земље, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета.

Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније (ЕУ) и подршку Сједињених Држава у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у Уједињеним нацијама и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут.

Од председника Косова се тражи да редовно обавештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

Наводи се да је Скупштина врховни ауторитет који ће ратификовати споразум постигнут у дијалогу са Србијом.

Као потписник у Платформи је предвиђен председник Скупштине Кадри Весељи, иако је предлагач Влада Косова.

Премијер Рамуш Харадинај казао је да је документ сачињен након више састанака са председником Косова, члановима Скупштине, политичким представницима и цивилним друштвом. Истакао је да је актуелни дијалог „истрошен“ и да више не даје резултате, те се треба прећи на коначну фазу дијалога.

„Платформа ће бити прослеђена Скупштини ради расправе и њеног усвајања у виду резолуције. Ово је био веома важан предуслов за транспарентност једног процеса који ће омогућити свима да буду укључени у њега“, казао је Харадинај на конференцији за новинаре након заседања Владе.

Аутор Амра Зајнели Лоџа

Извор РСЕ, 19. април 2018.

(Нови стандард, 19. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading