Војислав М. Станојчић: Доле НАТО! Живео НАТО!

Овом сећању на жртве „Милосрдног анђела”, како је већ уобичајено, није присуствовао, ниједан дипломата из представништава деветнаест земаља које су се 24. марта 1999. године херојски обрушиле на СР Југославију

Александар Вучић на церемонији у Алексинцу (Извор: РТС/Снимак екрана)

Триста шездесет четири дана у години војска Србије, војно неутралне земље, увежбава борбену готовост са снагама Северноатлантског пакта како би негде у Европи (а најбоље на границама Руске Федерације) спремно дочекала великоруску агресију на САД, а онда се, 24. марта, читава наша земља посвети обележавању годишњице НАТО-бомбардовања.

Ове године централна државна церемoнија у знак сећања на жртве Операције „Савезничка сила” или „Племенити наковањ” или „Милосрдни анђео”, како гласе шифре за тај тероризам високог стила, одржана је у Алексинцу уз присуство више хиљада грађана, председника Србије, премијерке, чланова Владе, председника Републике Српске и једног дела дипломатског кора.

„Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било” – основна је порука веома оштрог говора председника Вучића који је одржао овом приликом. Некажњени организатори овог злочина, разуме се, неће се њиме, нимало потрести пошто знају да су све изговорене речи против њих само за унутрашњу употребу и за ту прилику, а да је већ сутра нови дан, у коме војници неутралне Србије настављају своја редовна усавршавања вежбајући са натовцима.

Овом сећању на жртве „Милосрдног анђела”, како је већ уобичајено, није присуствовао, ниједан дипломата из представништава деветнаест земаља које су се 24. марта 1999. године херојски обрушиле на СР Југославију. Што се већ може препознати као знак да су и данас потпуно уверене у оправданост напада који су предузели пре 19 година и да немају никаквог разлога да се кају што су нас 78 дана засипали бомбама, убијали и цивиле и војнике, нанели огромну материјалну штету и Србију уназадили за много година и са малом надом да ће се икада опоравити и вратити међу земље са којима се некада могла поредити или чак и бити испред њих.

НАТО агресија 1999: зграда МУП-а Србије у пламену (Фото Танјуг)

Ових дана, а свакако у вези са годишњицом бомбардовања наше земље, објављени су и резултати анкете о томе како грађани Србије гледају на могући улазак у НАТО. Они су показали да се 84 посто испитаних грађана изјаснило против приступања тој злочиначкој организацији, десет посто сматра да би такво решење било корисно за нашу земљу, док шест посто грађана нема никакав став.

Разумљиво је што се огромна већина грађана противи уласку у НАТО, помало чуде одговори неодлучних, али је тешко схватити подршку учлањењу оних десет посто Срба, јер се тиме и сами сврставају на страну злочинаца који сматрају да је Србија заслужено кажњена.

Много је озбиљније, међутим, што међу многобројним политичким странкама и покретима у нашој земљи , проевропски оријентисаних, има и таквих које – вероватно уз пристојну награду – непрестано позивају нашу Владу да не буде изузетак већ да се препусти општој струји и придружи осталим америчким сателитима на Балкану.

Кад би неким случајем наши народни посланици обратили већу пажњу на програм и рад ових странака и покрета, па можда и изгласали закон којим им се забрањује рад управо због навијања да Србија уђе у НАТО, не треба ни сумњати да би се све чланице те терористичке организације огорчено побуниле због кршења демократије у Србији. Што би то заиста и било, можда једва неки степен мање од њиховог „Милосрдног анђела”, „Племенитог наковња” или „Савезничке силе”.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

12 replies

  1. Malo preciznosti molim, nije bilo 19 zemalja već 13. Istina je da je NATO imao 19 članica ali 6 nije učestvovalo u agresiji. Mađarska, Poljska i Češka su tek bile primljene, nisu bile integrisane u sistem. Zatim Grčka iz poznatih razloga. Takođe “armije” Luksemburga i Islanda nisu imale nikakvo angažovanje u agresiji, ovo je sve lako proverljivo

  2. Isto tako radi ozbiljnosti i poštovanja za žrtve i heroje koji su branili zemlju. Pre svega, ne moramo agresiju nazivati uopšte stranim imenom naseg neprijatelja, ali ako je već došlo do toga, nije postojala nikakva NATO operacija “Milosrdni anđeo”, to je kolokvijalni izraz koji je izmislio neki naš novinar pa se nekako nalepilo u narodu medijima da ne može da se odlepi. U NATO zemljama su cirkulisala dva imena za operaciju: “Allied force” i “Noble Anvil”. Prvi naziv je bio zvaničan.

  3. НАТО алијанса је терористичка организација, а како називају њихове злочиначке акције, мање је битно.

  4. @Ненеад
    Bitno je sve. Dajes materijala neprijatelju da te ismeva i diskvalifikuje, a svoju stranu cinis neozbiljnom. Zar zaista mislis da bi iko ikad za neku vojnu akciju dao naziv “Milosrdni andjeo”? Novine iz Srbije od pre 100 godina mozes citati skoro kao istorijski dokument, a da li ces moci ove danas? Kad neko vidi ovaj tekst za 100 godina, odmah ce ga diskvalifikovati kao nezbiljan izvor, koliko god istine bilo u njemu. Bio novinar, ili svedok vremena, komentator, obican gradjanin, moras se drzati istine, ili ulazis u šarlataniju

  5. Сасвим је разумљиво да НАТО није омиљен у Србији. Међутим, знатна већина европских држава је ушла у тај војни савез због очигледне користи и из више разлога од којих је најочигледнији следећи : Ако би неко напао било коју чланицу савеза, цео савез ће ту чланицу бранити.

    Недавно је у НАТО ушла и Црна Гора, мада је и она била бомбардована. Тиме је она упловила у мирне воде и себи осигурала мир.

    Осим тога, Српска Спарта је признала Косово и правним уговором регулисала границу са Косовом. Средила је односе са свим земљама које је окружују и себи отворила пут у Европску Унију.

  6. @Enzo Francescoli каже

    Оне чланице које нису учествовале , својим ћутањем –
    одобравањем – не могу заобићи сучесништво у злочинач-
    ком подухвату тзв Милосрдног Анђела!

    Драган Славнић

  7. @Драган
    Dragane, ime “Milosrdni anđeo” nikad nije postojalo u bilo kom zvaničnom dokumentu, valjda smo to razjasnili. izmišljeno je od strane nekog našeg neodgovornog novinara i vrti se od tad u medijima. Koja je tvoja logika da uopste forsiras, to ime “Milosrdni anđeo”, ne smeta ti to sto je izmisljeno? Kad bi tebe neko zvao “Zoran” uporno godinama, ne bi ti smetalo?

    U politici, istoriji ne postoje takve kategorije o kojima pričaš, ne racuna se ko je sta precutao, vec ko je sta uradio. Ni jedan česki vojnik nije bio 1999. tamo gde nije trebao da bude, šta ti tu nije jasno? Pa ni Rusija i Kina nista nisu uradile pa jesu li saucesnici?

  8. @Enzo Francescoli

    Русија и Кина нису чланице НАТО пакта, а није ми познато
    да су ћутале на напад који је извршен на СРЈ 1999-е.
    Нису ништа војно учиниле, да нам помогну, али су се политички
    понели коректно – осудивши тај ЗЛОЧИН НАТО ПАКТА!
    Шта је ту спорно и шта ту није јасно?
    ”Милосрдни Анђео” је само метафора приказује ту
    ”ХУМАНИТАРНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ” – ”помоћ”, у виду ко зна
    колико хемијских, радиолошких, биолошких, класичних убојних
    и ко зна колико и каквих других неубојних средстава – магијских,
    електронских, климатско-метеоролошких, сеизмолошких,
    микроталасних, политичко-пропагандних, културних, економских…

    Драган Славнић

  9. @Драган
    Samo jedno pitanje, jesu li pripadnici česke ili poljske armije bili prisutni ovde 1999. ili ne? Slično pitanje, da li je Nedićeva formacija bila u Staljingradu sa ustasama ili ne, znamo da je Nedić bio podređen i veran Hitleru. Za istoriju i za nas je bitno da nije bila, jednog dana ce Česi mozda reci isto. Milosrdni nije metafora vec “zvanicni” naziv te tzv intervencije po mnogima ovde koji nepazljivo rukuju podacima

  10. Добро је сећати се како смо бомбардовани 1999 године, али сад је много важније избећи ново бомбардовање и нова страдања.

    Данас Срби живе разбуцани у 5 – 6 новостворених држава. Србија није регулисала ни своје границе ни своје односе са суседним земљама. Захваљујући Шешељу и Слобиним шегртима, ти односи су све гори и гори. Србија је стално у конфликтној ситуацији, без савезника, сама и слаба.

    Таква Србија је ИДЕАЛНА МЕТА за разне војноиндустријске комплексе и државе које живе од ратова. Они су мајстори да режирају атентате у којима страдају цивили (као Маркале у Сарајеву) и организују међуетничке сукобе.

    Под притиском тих кобаца, Трамп би могао лако да побрка Србију и Сирију. Да би то избегла, Србија данас има САМО ЈЕДАН ПУТ : улаз под НАТО кишобран, на путу за ЕУ.

  11. Тачно пре 100 година створена је земља у којој су сви Срби живели заједно.
    Данас су они раздвојени у 5-6 новонасталих држава.
    Једини начин да поново живе заједно је да сви уђу у Европску Унију.

  12. Скандал у Берлину – српска дијаспора сазнаје
    Из блиских кругова у немачком политичком естаблишменту сазнајемо да се поводом Косова спрема велика обмана српског народа, која је иницирана приликом недавне посете Александра Вучића у Берлину. Наиме, Вучић је пренео канцеларки Меркел да је велики део српског народа за то да се проблем Косова замрзне (да остане status quo) и да он сам, упркос огромним напорима, није у могућности да га брзо убеди у супротно. У том смислу, речено је током сусрета, потребно је на Србију извршити страховиити психолошки притисак у којем ће се претити чак и ратом и уништењем Србије! (Опробан рецепт српских велеиздајника. Слично је и Ђинђић препоручивао НАТО-у 1999 године!) У разговорима је закључено да би упад косовске Росу на север Косова био важан корак у том правцу. Значи кад Запад процени, десиће се на северу Косова фингиран инцидент са српске стране – слично као у случају Рачак, што ће дати повод Росу да упадне међу српски народ. Тада ће УСА, Немачка, Енглеска, Италија и Француска (земље Квинте) запретити Србији војном одмаздом и санкцијама ако она реагује! То мишљење (о координираном застрашивању Србије ) је усвојила и такозвана комисија Квинте на састанку пре пар дана у Вашингтону, али тај детаљ није „процурио“ у светску јавност, али је зато (намерно) процурио у српску! Да је ова информација тачна индиректно потвђују и изјаве Дачића, „да није јасно да ли би Србија интервенисала у случају да се косовски Росу појави на северу Косова“! То такође потврђује и писање Вучићевих таблоида попут „Информера“, који су обновили још страховитијуу кампању плашења српског народа, са тврдњама да му се спремају ужасне ствари „да ће од Србије остати руина“!
    Српски народ треба да зна да је ова пропаганда уствари ПЛАШЕЊЕ МЕЧКЕ РЕШЕТОМ. У случају упада Росу на север Косова и покушаја терора над Србима Војска Србије море да муњевито дејствује и уништи терористе. Јер, констелација снага у свету и региону је много повољнија по Србију од оне коју приказују српски велеиздајници. Наша отџбина не би требало да поклекне пред садашњим и будућим исценираним претњама које немају шанси да се реализују ако Србија чврсто стане у одбрану Косова! Надамо се да је цела Србија свесна да је њена дијаспора увек била на бранику отаџбине и да она шаље сваке године у Србију између 3-4 милијарде евра а да је у случају преке потребе спремна да ту помоћ знатно повећа.

    Др. Миодраг Кулић, теоријски физичар
    Немачка, 12.05.2018

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading