Владимир Коларић: За Сирију

Aгонија може престати једино војним поразом САД. То није позивање на рат, ни мржња према америчком народу

Напад САД и савезника на Дамаск (Фото АП/САНА)

Осећање правде налаже да се силеџија коначно доведе у ред, а разум да се змија гађа у главу, јер ако је гађаш у реп ујешће те. Ипак, светска игра за моћ није улична или ђачка туча, а посебно не у ери атомске бомбе.

С друге стране, силеџији се, ипак, једном мора стати за врат и поставити се јасне црвене линије. Агресор се не одвраћа од рата позивањем на мир и вербалним надмудривањем, већ јасним аргументима силе, које ће га натерати да подвије реп. Или учини погрешан потез у правом тренутку. Одуговлачење и тактичко повлачење ипак има ограничен рок трајања.

У овој игри нема посматрача и хладна објективност не помаже. Само је питање на који начин трајно одвратити непријатеља од тога да врши насиље над целим светом. Без и најмање недоумице ко је непријатељ.

Јасно указивање да агонија може престати једино војним поразом САД, пре коју годину сам, и то у полу-јавном контексту, чуо само од једног млађег историчара-комунисте. Сада је та свест развијенија, на различитим странама политичко-идеолошког спектра. При томе говорим о озбиљним људима, а не форумским и Фејсбук хистерицима. То није позивање на рат, ни мржња према америчком народу. Већ нужност такве ограде говори колико нам је свима мозак помућен, и до саме помисли да ствари коначно морамо да назовемо својим именом. И уверења да нам се због тога руши цео наш ментални и симболички свет, без ког ћемо осећати велику празнину. Сваки рат је, у том смислу, најпре рат против себе, против старог себе окошталог у заблудама.

Сила Бога не моли, то је тачно, мада се често на Бога позива. Ни Бог не воли силу овоземаљских Вавилона, али Бог и то препушта нашој слободи. И нашој спремности да се активно боримо за њу.

Дакле, живела Сирија и цео слободни свет. Надајмо се да такав и даље постоји.

У то ћемо се ускоро непорециво уверити.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , ,

1 reply

  1. Крв на улицама Атине: Грци бране Сирију, руше Труманову статуу (фото, видео)

    https://rs.sputniknews.com/regioni/201804161115292002-atina-sirija-protest-/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading