Хрватски Сабор усвојио оспоравану Истанбулску конвенцију

Уз конвенцију је усвојена и изјава која прецизира да она не садржи обавезу увођења родне идеологије у хрватски правни и образовни систем, нити промену уставне дефиниције брака као заједнице мушкарца и жене

Медији сматрају да су противници конвенције искористили документ да би наштетили Пленковићу (Фото: Бета)

ЗАГРЕБ – Сабор Хрватске усвојио је данас великом већином гласова Конвенцију Савета Европе о спречавању насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), којој се противе конзервативни кругови и Римокатоличка црква у Хрватској уз тврдњу да уводи „родну идеологију”.

Од укупно 151 посланика у Сабору, ратификацију конвенције подржало је 110 посланика власти и опозиције, против их је било 30, међу којима више посланика владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), док је двоје посланика било суздржано.

Уз конвенцију је усвојена и интерпретативна изјава која додатно појашњава тумачења појединих њених чланака, односно прецизира да она не садржи обавезу увођења родне идеологије у хрватски правни и образовни систем, нити промену уставне дефиниције брака као заједнице мушкарца и жене.

Премијер Хрватске и председник ХДЗ последњих дана имао је највише проблема с Истанбулском конвенцијом у редовима своје странке, јер су се неки од највиших страначких функционера изјаснили против њене ратификације

Они сматрају да је реч о светоназорском питању и да се њоме уводи „родна идеологија”, баш како тврде и представници Римокатоличке цркве у Хрватској и ултраконзервативна удружења.

Пленковић је образлажући пре два дана конвенцију у Сабору нагласио да је из одговорности према жртвама потребно ојачати националне механизме за спречавање насиља над женама и да зато чврсто стоји иза конвенције. Он је одбацио све критике о увођењу родне идеологије.

Због Истанбулске конвенције владајућу већину раније је напустио посланик ултраконзервативног Храста Хрвоје Зекановић који је то место освојио на изборној листи ХДЗ.

Иако је Пленковић рекао да посланици ХДЗ неће сносити одговорност уколико се не буду придржавали става страначког врха, ова ситуација озбиљно је уздрмала владајућу странку.

У медијима се оцењује да су противници конвенцији искористили тај међународни документ да би наштетили управо Пленковићу.

Последњих дана одржана су и два протеста против Истанбулске конвенције у Загребу и у Сплиту који су организовала ултраконзервативна удружења.

На њима се према званичним проценама окупило по 15-так хиљада грађана из целе Хрватске.

(Бета/Политика, 13. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading