Доналд Трамп: Сиријска мисија успешно извршена

Не очекују се нови удари, процењује се да ноћашњи напад на Сирију неће имати неки ефекат, јер ниједно важније постројење није погођено, јавио је дописник Си-Ен-Ен-а

Грађани Осаке на улици прате обраћање председника САД Доналда Трампа (Фото: Бета-АП)

Вашингтон – Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да су ноћашњи ваздушни напади САД, Француске и Велике Британије у Сирији „савршено изведени”. Трамп је на Твитеру захвалио Француској и Великој Британији на њиховој „мудрости и снази њихове војске”.

„Резултати нису могли да буду бољи. Мисија је извршена”, написао је амерички председник и додао да је веома поносан на војску САД. САД, Француска и Велика Британија извеле су ноћас ваздушне нападе у Сирији после недавног напада у Думи у којем су, како тврде западне земље, сиријске снаге користиле хемијско оружје. (Бета)

Трампова порука иста као Бушова 2003. године

Вашингтон – Амерички председник Доналд Трамп, који је након ваздушних напада на Сирију поручио да је „мисија испуњена”, употребио је исти политички слоган као и онај који се 2003. године налазио на транспаренту у Калифорнији, где је тадашњи председник САД Џорџ Буш објавио да су борбене операције у Ираку завршене.

„Године 2003, тадашњи председник Џорџ Буш говорио је испод слогана ‘Мисија испуњена’, када је отишао на носач авиона у Калифорнији како би прогласио да су велике борбене операције у Ираку завршене, само шест дана након инвазије”, примећује АП.

Буш је оштро критикован због те изјаве, јер је рат потрајао још много година, подсећа америчка агенција. Трамп је претходно написао на свом налогу на Твитеру да је напад на Сирију „савршено изведен” и да је „мисија испуњена”. (Танјуг)

Трамп у обраћању нацији: Наредио сам напад, Русија није испунила обећање

Огласила се и британска премијерка Тереза Меј, која сматра да није било алтернативе војној акцији, критикујући Русију због недавних потеза у Савету безбедности УН

Дамаск (Фото: АП)

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп наредио је ноћас ваздушне нападе на Сирију, после чега је почела заједничка војна акција САД, Велике Британије и Француске.

„Наредио сам оружаним снагама САД да почну прецизне нападе на мете повезане са арсеналом хемијског наоружања сиријског диктатора Башара ел Асада”, рекао је Трамп у обраћању нацији синоћ по америчком времену.

Трамп је рекао да су напади покренути у сарадњи са Великом Британијом и Француском као „снажно средство одвраћања од производње, ширења и употребе хемијског оружја”.

„Заједнички одговор САД, Британије и Француске на злочине укључује све инструменте наше националне моћи: војну, економску и дипломатску”, казао је амерички председник и навео да ће војна акција трајати све до тренутака када „сиријски режим престане да користи хемијско оружје”.

Трамп је поновио да је у сиријском граду Думи извршен напад хемијским оружјем и критиковао је Русију и Иран због подршке сиријском режиму и председнику Башару ел Асаду.

Према његовим речима, 2013. председник Русије Владимир Путин је обећао свету да ће гарантовати елиминацију хемијског оружја Сирије.

„Асадов недавни напад, и данашњи одговор, директан су резултат неиспуњеног обећања Русије. Русија мора да одлучи да ли ће наставити тим мрачним путем, или ће се придружити цивилизованим нацијама као снага стабилности и мира. Надам се да ћемо се једног дана сложити са Русијом, можда чак и Ираном, а можда и не”, рекао је председник САД.

Непосредно после Трамповог говора, око три сата после поноћи по средњоевропском времену, у Дамаску су се огласиле сирене које оглашавају почетак ваздушне опасности, а недуго затим су се чуле и прве детонације.

Агенције су јавиле да је у сиријској престоници погођен научни центар који се у последње време често повезивао са развојем хемијског наоружања.

Противваздушна одбрана је испалила пројектиле а сиријска држава телевизија је јавила да је оборено 13 ракета изнад Дамаска.

Огласила се и британска премијерка Тереза Меј, која сматра да није било алтернативе војној акцији, критикујући Русију због недавних потеза у Савету безбедности УН.

Британско ратно ваздухопловство, које је користило базу на Кипру, напало је циљеве код Хомса, јавља Би-Би-Си. Британци су користили авионе „тајфун”.

Француски председник Емануел Макрон казао је да је наредио нападе зато што су десетине мушкараца, жена и деце „масакрирани хемијским оружјем”.

Према његовим речима, црвена линија је пређена.

(Танјуг/Политика, 14. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading