Борис Тадић: Био бих и данас на власти да сам прихватио ово што Вучић ради са Косовом

Опште је познато да је Меркелова још 2011. тражила укидање наших институција на северу и да сам такав захтев одбио. Исто као што смо одбили предлог да се формира влада са Харадинајем рекао је бивши председник Србије 

Ево неколико делова из тог интервјуа:

До 2012. уступци су прављени у замену за очување онога што није изгубљено у рату, а после тога очување националних интереса замењено је очувањем личних интереса оних којима је останак на власти једина политика. А ко једном постане политичка хуља, остаје то до краја живота. Ко једном хушка на политичке противнике, то ће увек радити само да би опстао на власти.

Политички блок предвођен САД и Немачком је све време тражио споразуме који иду у правцу поништавања институција државе Србије на Косову, као прелазно решење до коначног признавања независности, што им је био крајњи циљ. То је изазов са којим су се суочавале све власти од 5. октобра. Међутим, од 2012. долази до историјске прекретнице у том процесу, јер ова власт суштински укида преговоре којима би се штитили наши преостали интереси на Косову и дипломатске активности практично смењује политика пристајања на све.

Кључна разлика ове у односу на све претходне власти у контексту решавања косовског проблема је у томе што су пре 2012. уступци прављени у замену за очување онога што није изгубљено у рату, а од 2012. циљ очувања тих националних интереса замењен је циљем очувања личних интереса оних којима је останак на власти једина политика и идеологија.

Напредњаци су у кампањи 2012. обећавали да ће поништити све што је претходна власт испреговарала са Приштином, али су прећутали да то значи да ће преговоре заменити јефтином трговином, коју ће прикривати још јефтинијим медијским скечевима. Ми смо правили техничке компромисе које су они проглашавали издајом, а они не само да их нису поништили, него су прихватили и оно што ја никада не бих.

Прихватили су апсолутно поништавање институција Србије и њихову замену правним системом независног Косова чак и на северу, што се није догодило ни након Кумановског споразума. Ова власт је пристала на оно на шта није ниједна претходна и то покушавају да представе као храброст. Храброст је борити се за националне интересе по цену губитка власти, а не по цену предаје националних интереса остајати на власти.

Сви предлози су ишли у том правцу, али смо дипломатским и преговарачким вештинама успевали да долазимо до компромисних решења, што је било највише што је могло да се учини за заштиту преосталог утицаја Србије на Косову. Опште је познато да је Меркелова још 2011. отворено тражила укидање наших институција на северу и да сам такав захтев недвосмислено одбио. Исто као што смо на почетку првог мандата одбили предлог да се формира влада са Харадинајем. Владе Вучића и Дачића су све то прихватиле.

(НИН/Факти, 13. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading